Je kent ze vast wel: de mierzoete tv-commercials met perfecte koppeltjes… yep,  voor een datingsite. Zit je niet op te wachten als vrijgezel, die steevast alleen op de bank zit. “Internetdaten is voor losers!” , roep je heel hard en je schakelt gauw over naar een andere zender. Maar hoe succesvol is online daten? En hoe pak je zoiets aan?

Je vrienden hebben misschien al een relatie of zijn zelfs getrouwd en ze hebben kinderen. Jij bent sinds jaar en dag degene die plompverloren aan het kerstdiner zit bij je ouders. De pogingen van je beste vriend(in) om jou te koppelen waren lief bedoeld. Natuurlijk zijn er nog wat minder dramatische redenen om te gaan internetdaten. En niet geschoten, is altijd mis, toch?

Vooruit, je gaat een poging wagen. Profiel aanmaken, foto uploaden en zoeken maar, of gezocht worden natuurlijk. Maar nu eerst wat statistieken over die hippe, ahum, datingsites. Als die er zijn.

2061329074_05077d0272_zFeiten en cijfers

We kunnen er niet meer omheen: er zijn steeds meer alleenstaanden in Nederland. Cijfers over online daten zijn echter moeilijk te vinden, en als ze er zijn, is de representativiteit van het onderzoek twijfelachtig. Organisaties achter datingsites doen graag zelf onderzoeken, om het succes te meten.

Lexa kwam vorig jaar onder vuur te liggen toen nrc.next en Journalistiek en Nieuwe Media besloten om het aantal inschrijvingen onder de loep te nemen. Het ging om deze uitspraak, die klakkeloos werd overgenomen door andere media: “meer dan 2,3 miljoen Nederlandse singles zijn ingeschreven en op zoek naar een leuke date of succesvolle relatie.”

Tips

Onderstaande tips zijn misschien wat vanzelfsprekend, maar toch niet onbelangrijk als je besluit te gaan internetdaten.

1. Denk om je privacy

“Ja maar, ik moet toch gevonden kunnen worden?”, roep jij nu verbaasd. Klopt. Toch is het soms beter om gegevens als je achternaam en werkgever nog even achterwege te laten. Niet iedereen op zo’n datingsite heeft zuivere intenties.

2. Niets is gratis

En zeker niet op zo’n datingsite. Het versturen van berichten of chatten met andere singles kost geld. Wil je het gratis hebben, dan zijn veel functionaliteiten uitgeschakeld, die de zoektocht naar jouw date leuker kunnen maken. Houd het leuk en probeer het eens een maandje. Enne, vergeet niet uit te zoeken hoe je je weer kunt uitschrijven.

3. Maak indruk!

Zorg ervoor dat jouw profiel opvalt. Dat kan al door een stralende profielfoto te plaatsen of door wat kleine, interessante dingen over jezelf te vertellen bij de profielomschrijving, zoals jouw ambities of interesses. Wees positief, maar vermijd cliches.

Dit geldt ook voor het leggen van het eerste contact. Stuur jouw potentiële date een creatief of leuk bericht, maar niet: “Deed het pijn toen je uit de hemel kwam vallen?” Puh-lease.

4. Spreek op een neutrale plek af

Nooit bij iemand thuis. Als deze persoon echt in jou geïnteresseerd is, zal hij of zij dat respecteren. En anders heb je misschien van doen met een viezerik. Ook handig: zorg dat er een vriend of vriendin in de buurt is tijdens jouw eerste afspraakje, voor mentale ondersteuning, maar natuurlijk ook als perfecte uitvlucht. (Of is dit nu een hele slechte tip van mij?) Je kunt natuurlijk ook stiekem op de wc van jullie ontmoetingsplek een liveverslag doen via Whatsapp.

5. Tot slot: Heb geen verwachtingen

Als je die namelijk niet hebt, kan het alleen maar meevallen. Nieuwe mensen leren kennen is altijd leuk en elke ervaring is er een.

Conclusie

Hoe succesvol internetdaten is, valt niet met zekerheid te zeggen. Het kan geen kwaad om het eens te proberen. Net als daten IRL (je weet wel: rechtstreeks contact met menschen) kan het mee- of tegenvallen.

0 Shares:
2 comments

Comments are closed.

Dit artikel is 4.703 keer gelezen