Het is zo ver: Google Reader gaat vandaag z’n laatste levensdag in. Het is zeer waarschijnlijk dat je al een alternatief hebt gevonden. Aan de andere kant ben je misschien net zoals ik en heb je tot vandaag gewacht met overstappen, ergens stiekem hopend dat het allemaal maar een nare droom was. 

Helaas, het gaat echt gebeuren en dat betekent dat haast nu geboden is.

Wat ik wil

In de afgelopen tijd heb ik natuurlijk wel wat stappen gezet en wat andere readers uitgeprobeerd. Van geen enkele werd ik écht heel blij. Nu ben ik gek op verandering, maar wel alleen als ik het zelf initieer. Verder vind ik verandering maar een naar ding en moet een nieuwe reader wat mij betreft gewoon net zo zijn als de oude reader. Althans, op de punten die mij blij maakte. Wat vind ik dan belangrijk?

 • Het moet echt een reader zijn: geen social driven nieuwszoeker, geen fancy bedachte nieuwsleverancier, geen glinsterende wij-bepalen-wat-je-moet-lezen-machine. Ik bepaal welke specifieke abonnementen ik neem en voor de rest bemoei je je er niet mee als RSS-reader zijnde
 • Shortcuts zijn prima dingen, maar in Reader gebruik ik ze niet. Ik wil gewoon een next- en previous-knop hebben.
 • Ik wil de volgorde waarin de feeds aan me worden getoond kunnen aanpassen op feed-basis: oudste eerst of nieuwste eerst
 • Ik wil de manier waarop de feeds per mapje worden getoond op feedbasis kunnen aanpassen, maar ook in een klap voor álle feeds als ik daar zin in heb (alleen titels of titels en intro ..of anders)
 • Ik wil de volgorde van de mappen zelf kunnen bepalen (niet alleen alfabetisch, maar op volgorde van relevantie voor mij)
 • Ik wil één aparte optie om trending, populaire of speciaal voor mij geselecteerde feeds te zien
 • Ik wil de look kunnen aanpassen (als jij lelijke fonts kiest, wil ik daar niet aan vast zitten)
 • Ik wil de mogelijkheid om mijn feeds te favorite’en, tags toe te voegen, als ongelezen te markeren, te bewaren voor later en alleen ongelezen items zien of juist alle items
 • Ik wil items kunnen delen via sociale kanalen en e-mail

Dat is het volgens mij wel. Nu heb ik duizenden abonnementen en ben ik daarmee een grootverbruiker. Ik start en eindig mijn dag met het lezen, maar vooral scannen van feeds. Ik moet er dus snel doorheen kunnen gaan, snel kunnen ordenen, snel kunnen delen, en makkelijk kunnen bewaren.

Wat er is

Uiteraard heb ik dit allemaal gezocht in de afgelopen maanden. Een beetje halfslachtig, maar toch. Dit zijn de readers die ik heb uitgeprobeerd:

The Old reader

Lijkt een beetje op Google Reader, maar is irritant groen. Is ooit ontstaan toen Google Reader wijzigingen doorvoerde waarmee men niet blij was. Een prima reader als je groen wel mooi vindt en voldoet aan veel van de eisen. Een puntje van kritiek: ik logde net na even weg te zijn geweest weer in en kwam erachter dat ze niet alles bewaren: “You haven’t been here for a while, and we’ve kept only the freshest feeds for you” ging de melding (ongeveer). Systemen die meedenken geven me altijd een beetje buikpijn. Verder heeft The Old Reader wat serverproblemen nu iedereen aan het overstappen is en liggen ze er regelmatig uit. Die problemen zijn ze wel aan het oplossen, maar vorige week was dat in elk geval nog niet  gelukt.

Feedly

Dit was het eerste alternatief dat ik overwoog, maar ik was er toen niet al te blij mee. Die magazine-look levert me alleen een bak onoverzichtelijkheid op en ik zoek me soms rot naar instellingen die ik wil kunnen aanpassen. Inmiddels heeft ook Feedly wat verbeteringen doorgevoerd en is het nu best bruikbaar geworden. Gebruik je Google Chrome, dan kun je Feedly er zelfs – een beetje – als reader uit laten zien met deze extensie. Wat feedly nog wel irri maakt is dat het op de achtergrond mee blijft draaien. Ik heb daar geen last van gehad, maar op een andere pc hier in huis trekt feedly nogal wat geheugen en hebben we het verwijderd. Verder mogen ze hun instellingen wat duidelijker maken, maar al te met al is Feedly wel te doen.

Digg Reader

De jongens van Digg hielden ons lang in spanning, maar ook hun reader is eindelijk gearriveerd. Ik moet zeggen dat het er prima uitziet: lekker simpel, lekker makkelijk. En volgens henzelf is dit nog maar het begin en zullen de komende tijd nieuwe features worden toegevoegd die de gebruikerservaring moeten verbeteren. Het enige waar ik me nu onwijs aan erger nog: het font is echt bah en ik kan niet per feedbasis aangeven hoe ik het wil bekijken (headlines, full feed etc.). Maar ik geef ze nog wat tijd, wie weet wordt het nog een echte goede vervanger. Voor nu is het net iets té karig.

Geen enkele reader doet exact wat ik wil, maar dat is ook niet zo gek, ik heb nogal wat willekeurige eisen. Voor nu komen Feedly en Digg het dichtste bij en houd ik The Old Reader in de gaten. Mochten ze wat stabieler worden, dan zijn zij ook zeker een goed alternatief.

Wat ik niet hoef

Ik heb er nog wel meer geprobeerd en zelfs desktop readers, maar van geen enkele werd ik blij: Netvibes snap ik niet (wat een koppijnding is dat), Flipboard is niet bedoeld voor mensen met meer dan 5 abonnementen die haast hebben. Ik wil natuurlijk geen tienduizenden “magazines” lezen, daar heb ik geen tijd voor, MyYahoo is mij echt té 2001 en geen reader wat mij betreft, Pulse gebruik ik op mijn tablet en dat is prima, maar dan alleen voor hele specifieke feeds – niet voor de hele bak die ik voor mijn werk lees.

Goed er zijn er nog veel meer, die ik allemaal niet ga testen. Ben jij wel nieuwsgierig? Kijk dan op ReplaceReader.com. Daar vind je een lijst met alternatieven en hun populariteit.

 

0 Shares:
3 comments
 1. …dan vind je Rockmelt.com vast ook te magazine-achtig. Kende je die al? Van de makers van de Rockmelt browser (die niet meer is). Ik vind al die mogelijkheden voor "liken" en delen binnen één platform wel erg handig.

 2. Feedly draait nu gelukkig niet meer in de achtergrond. Voorheen was Feedly niet meer dan een extensie. Nu is er er cloud.feedly.com!

 3. ik gebruikte overal Reeder. sinds een paar dagen overgestapt op Feed Wrangler in combinatie met Mr Reader (iPad) en ReadKit (iMac). De moeite waard als je hard-core-feed-reader bent.

Comments are closed.

Dit artikel is 3.309 keer gelezen