Wie kent het niet? Big Brother, de serie die heel Nederland tussen 1999 en 2006 in de greep hield. Maar liefst 6 delen zijn er tot nu toe geweest en de reality serie wordt nog steeds gezien als één van de succesvolste Nederlandse series ever. Maar nu, 7 jaar na het laatste deel lijkt het alsof er toch een deel 7 aan zit te komen. Groter dan ooit, je ontkomt er niet aan.

Het concept

Het concept was even simpel als geniaal. 9 personen werden gedurende enkele maanden opgesloten in een huis met beperkte voorzieningen. Dag en nacht werden de bewoners in de gaten gehouden door de camera’s die door en om het huis hingen. Geen moment was je veilig voor het oog van de kijker. Alle beelden werden namelijk dag en nacht live gestreamd. En daarnaast werd dagelijks een compilatie van de vorige dag uitgezonden met alle “hoogtepunten”. Om de groep onder druk te zetten kreeg de kijker de macht om bewoners weg te stemmen. Dus iedereen moest leuk genoeg doen om te mogen blijven. Het doel was helder. Aan het eind mocht maar één deelnemer overblijven en die ging met een leuke geldprijs naar huis.

De 2013 versie

Deel 7 van Big Brother gaat alle grenzen voorbij. Out of the box? Er is geen box! Het concept is helemaal omgegooid. 9 mensen is veel te weinig, iedereen speelt mee. Elke Nederlander, of je wit, bruin geel of paars bent. Iedereen speelt mee. Het huis waar het allemaal in begon is dan natuurlijk veel te klein, dus het speelveld moet groter. We gebruiken het hele land. Opgelost, iedereen doet toch mee, dus we hoeven niemand om toestemming te vragen. En voor een geldprijs hebben we geen budget, dus die skippen we. Geen prijs. Iedereen doet verplicht mee en heeft niets te winnen. Je hebt alleen iets te verliezen.

Een heleboel zelfs

Zonder dat we het misschien echt in de gaten hebben spelen we allemaal de hoofdrol in de nieuwste editie van Big Brother. En dit keer zit niet Paul Römer aan de knoppen, maar maakt de AIVD de dienst uit. Amerika is al een tijdje in de ban van deze reality-show, maar ook Nederland moet er aan geloven. Alle gegevens liggen op tafel.

De AIVD vraagt regelmatig informatie op bij sociale netwerken. Staatssecretaris Teeven weigert opheldering te geven hoe vaak dat gebeurt. Maar de Nederlandse geheime diensten gaan verder dan alleen informatie uit servers halen. Momenteel zijn ze bezig om toestemming te krijgen om al het internetverkeer te tappen. Moet je nagaan… In theorie kan elk mailtje dat je verstuurt opgevraagd worden door de geheime dienst en op het bureau van Rutte belanden. En dat zonder dat we ergens van verdacht zijn.

Maar ik heb niets te verbergen

Dat was het eerste wat dacht, totdat ik dit artikel van Daan las.

Maar wat als een regering nu opeens besluit dat jouw levenswijze bij wet verboden gaat worden? Of het land waar je op vakantie gaat?

Je hebt geen idee waar op gelet gaat worden en dat is spannend. Wat zijn de criteria om deze reality-show niet te verliezen?

Mijn bronnen (Storify)

0 Shares:
2 comments
 1. Goed stuk. Stof tot nadenken…

  Zie je ze al lopen, met hun Google Glass brillen op, tussen de mensen, net als jij en ik. Je ziet niet wat zij zien, zij zien wel wat wij zien, maar dat is niet alles. De input gaven wij zelf, via Facebook, via Google, we taggen maar door. Nu lopen ze daar, tussen ons door, bekijken ons en zien meer dan alleen de oppervlakte. Zij hebben niet dezelfde Google Glass, nee, al is het niet van de buitenkant te zien. Met hun gezichtsherkenningssoftware bekijken ze ons tot in de diepte. De koppeling met PRISM zorgt ervoor dat zij ons niet alleen herkennen, maar tot in de diepte kunnen volgen.

  Pas maar op, als het ze niet zint… ‘Code Red’. Het zal je maar gebeuren.

  1. Ik vind het maar spannend allemaal. Aan de ene kant heb ik niets te verbergen, maar aan de andere kant…

   Je hebt ook niet helemaal zelf onder controle wat er bekend is over jou. De Google Glasses die jij noemt zijn een mooi voorbeeld. Iedereen zet elkaar op de gevoelige plaat, zonder dat je het van elkaar weet.

   Een heleboel films die we jaren geleden als SF bestempelden worden langzaam werkelijkheid.

Comments are closed.

Dit artikel is 3.452 keer gelezen