Vorige week las ik het artikel van Martijn Bloksma over onpersoonlijke uitnodigingen op LinkedIn. In dat artikel gaat het over de ergernis die een standaard uitnodigingstekst oproept. En dat is niet bepaald een ideale start bij het opbouwen van een zakelijk netwerk op LinkedIn. In dit artikel lees je hoe het wél hoort

Eerste indruk

Zoals tijdens het netwerken ‘in real life’ de etiquette belangrijk is, zo is dat ook van toepassing op LinkedIn. Weten hoe het hoort, helpt jou om beter te kunnen netwerken en jouw doelen te behalen. Je bent op LinkedIn onder andere bezig met het uitbreiden van jouw zakelijke netwerk. Het eerste contact op LinkedIn is dan ook een eerste indruk en vaak veelzeggend.
Welkom

Etiquette nieuwe connecties

Als je iemand uitnodigt om te ‘connecten’ op LinkedIn, pas dan altijd de standaardtekst aan! Van veel LinkedIn-gebruikers hoor ik dat zij het irritant vinden als ze een uitnodiging met standaardtekst ontvangen. Ze vragen zich dan vaak af: “heb ik deze persoon al eens ergens ontmoet?”. Voorkom deze irritatie bij het allereerste online contact en zet in de uitnodigingstekst waar je deze persoon van kent of waarom je de uitnodiging toestuurt.

Grijp je kans

En andersom ontvang jij van iemand een uitnodiging tot linken. Hopelijk met een persoonlijk bericht erbij. Stuur dan vervolgens altijd een berichtje terug. Ook als het een onbekende voor jou is, kan het zakelijk gezien nuttig zijn om te linken. Je kunt dan beginnen met: “Dankjewel voor jouw uitnodiging…” en dit ‘bedank’-bericht gebruiken om jezelf of je bedrijf subtiel te profileren. Je kunt jezelf in ieder geval voorstellen en vertellen wat jij doet. En indien van toepassing, uitleggen waar jij naar op zoek bent.

Waarom deze moeite?

Vaak is een nieuwe relatie erbij niet meteen een aanleiding om op korte termijn een gesprek aan te gaan om te kijken wat jullie voor elkaar kunnen betekenen. Maar wat nu niet is, kan later wel komen. Dan is het fijn als het eerste contact, hoe kort dan ook, al persoonlijk is gestart. Komt er een moment dat je de expertise of het netwerk van deze persoon wil gebruiken, dan heb je al een start gemaakt met het leggen van een persoonlijke relatie.

15 Webtips in Zakformaat

webtips-thumbEen groot deel in dit artikel is onderdeel van 15 Webtips in Zakformaat. Het 2012 kerstcadeau van 42bis. Wil je de andere 14 tips, geschreven door 42bis auteurs, lezen? Download dan nu het e-book. Veel leesplezier!

Nog meer etiquette nodig?

LinkedIn is een social media platform voor professionals. De manier waarop jij je gedraagt op LinkedIn zegt iets over jou als persoon én als professional. Wat vind jij? Erger jij je op LinkedIn aan het gedrag van andere LinkedIn gebruikers? Is er nog meer LinkedIn etiquette nodig?

0 Shares:
2 comments
  1. Goeie tips Jolanda! Als iedereen zich hier nou eens aan zou houden… dan zou ik me er minder aan frustreren ;)

    Een ander frustratiepuntje is het niet gebruiken of afschermen van profielfoto en naam. LinkedIn is af en toe net een gemaskerd bal! http://www.afrit22.nl/social-media/maak-van-een-n

    Die mag ook aan het lijstje LinkedIn etiquette toegevoegd worden.

    1. Martijn, dank voor jouw reactie. Ik ontvang nog regelmatig uitnodigingen met de standaardtekst. Het afschermen van je gegevens bij het bezoeken van een profiel is trouwens ook zo'n voorbeeld.
      Dank je wel voor deze suggestie. Ik ben benieuwd of er nog meer te verbeteren valt op het gedrag van linkedingebruikers.

Comments are closed.

Dit artikel is 5.490 keer gelezen