Nederland telt één miljoen amateurschrijvers. Het grootste deel daarvan schrijft ‘meuk’, zoals literair agent Paul Sebes ooit zei in een uitzending van NOVA. ‘We moeten uitgevers dankbaar zijn dat ze zo kritisch zijn, anders ligt er allemaal zooi in de winkel’, aldus Sebes. Waarheid als een koe natuurlijk, maar wel zuur voor al die mensen die hun manuscripten naar uitgevers sturen en dan een standaardafwijzing krijgen. Toch is er ook hoop voor de amateurschrijver. Een eigen boek uitgeven is eenvoudiger dan ooit en het hoeft je niets te kosten.

Japie de Vries

Toen ik zelf al een tijdje op internet columns had geschreven, leek het me leuk om die verhalen te bundelen in een boekje. Niet met de verwachting er duizenden te verkopen, maar gewoon omdat het grappig is om je eigen boek in de kast te hebben staan. Ik ging googelen, maar werd daar toch een beetje depressief van. Als onbekende columnist is er geen doorkomen aan bij een traditionele uitgever. Vergeet het maar als je geen Youp of Nico Dijkshoorn heet. En daar kun je om treuren, maar eigenlijk is het logisch. Ik zou zelf ook geen verhalenbundel kopen van iemand waarvan ik nog nooit gehoord heb. ‘Nu, in de boekhandel, de vijftig beste columns van Japie de Vries’. Dan trek je niet meteen je portemonnee.

Voor elk boek is er een markt

In 2011 gaf uitgeverij Querido aan ongeveer achthonderd manuscripten per jaar te ontvangen. Daarvan werden er hooguit een of twee uitgegeven. Kortom, de kans op een winnend Staatslot lijkt groter. Hoe anders is dat bij een uitgeverij als Free Musketeers, Boekscout of Mijnbestseller.nl. Of je nou kunt schrijven of niet, ze maken graag een boek voor je. Het principe is eenvoudig: voor elke boek is er een markt, ook al bestaat die markt uit 1 koper.

Boek op verzoek

De online uitgeverijen schieten als paddenstoelen uit de grond. Google eens op ‘eigen boek uitgeven’ en je weet genoeg. Nagenoeg allemaal werken ze volgens het ‘printing-on-demand principe’. Ook wel ‘boek op verzoek’ genoemd. Dit betekent dat het boek pas gedrukt wordt, als er een koper voor is. Alhoewel… gedrukt… Je boek rolt niet uit een drukpers, maar uit een printer. Geen risico’s van grote onverkochte voorraden dus voor je online uitgever. De kwaliteit van printwerk is overigens tegenwoordig zeer acceptabel en voor de leek niet te onderscheiden van drukwerk.

Ervaringen bij online uitgevers

Er zijn inmiddels tientallen online uitgeverijen die bij Google vechten om je aandacht. Allemaal hebben ze gelikte websites en mooie oneliners. Maar toch zitten er niet alleen voordelen aan deze manier van uitgeven. Ik wil mijn ervaringen met Free Musketeers graag met je delen en heb daarnaast contact gezocht met mensen die ervaringen hebben bij Boekscout en Mijnbestseller.nl.

Free Musketeers

Op 1 november stuurde ik mijn manuscript naar Free Musketeers. Ik kreeg meteen een ontvangstbevestiging. Binnen drie weken zouden ze telefonisch contact met me opnemen. Op 28 november kreeg ik het telefoontje. Vier weken dus, maar ik reken het goed. Aan de telefoon werd het complete proces met me doorgenomen en ik kreeg een auteurscontract toegestuurd. Die ondertekende ik en vlak daarna ontving ik via mail de auteursinstructies. Ik kreeg twee weken de tijd om mijn definitieve manuscript, een samenvatting, biografie en foto voor de achterkant in te sturen. Verder moest ik een lijst met 50 e-mailadressen aanleveren.

Promotiemail

Free Musketeers wil geen financieel risico lopen. Als ze maar twee boeken verkopen, zijn ze niet uit de kosten. Het moeten er minimaal 15 zijn. Om dit te realiseren moest ik ze een lijst geven met 50 bestaande e-mailadressen. Dit mogen geen ‘info@-adressen’ zijn en al deze 50 mensen moeten schriftelijk akkoord geven dat ze een promotiemail van Free Musketeers willen ontvangen. Dit in verband met de wet op de spam. Kortom, ik moest een lijntje uitgooien naar mijn volledige vrienden- en kennissenkring en hopen op hun schriftelijke ‘ja’.

Correctiewerk

Op 11 december stuurde ik Free Musketeers mijn documenten, inclusief een lijst met e-mailadressen. Vijftig adressen lukte eenvoudig, vooral dankzij Facebook. Op 8 januari kwam de eerste drukproef met daarbij het verzoek om voor 16 januari eventuele correcties door te voeren. Ik was tevreden met de kaft. Die mocht ik niet zelf opmaken, maar ik kon wel aangeven hoe ik het ongeveer wilde hebben. Voor de correcties aan de binnenzijde kon ik 10% van het aantal pagina’s doorgeven. Ik had 110 pagina’s en mocht dus 11 correcties doorgeven. 12 kon ook, mag dan werd het betalen voor correctiewerk.

Een mooi moment

Een paar dagen later kreeg ik de definitieve proef en de mededeling dat het boek naar de drukker ging. Ook werd ik herinnerd aan het feit dat Free Musketeers binnen een maand 15 betaalde bestellingen moest hebben. Eigen bestellingen tellen overigens ook mee. Ondertussen kon ik alvast mijn eigen exemplaren bestellen. Als auteur kreeg ik 25% korting op mijn eigen bestelling. Op dinsdag 22 januari kwam mijn boek officieel uit en kreeg iedereen uit de e-maillijst een promotiemail van Free Musketeers over mijn boek. In de week daarvoor had ik zelf al mijn eigen boek ontvangen. Een mooi moment.

Een boek in drie maanden

Al met al heeft het gehele proces dus net geen drie maanden geduurd en ik heb overal zeer snel op gereageerd. Veel sneller dan drie maanden zul je dus je boek niet gerealiseerd krijgen, in ieder geval niet bij Free Musketeers. Vervolgens kun je de verkopen bijhouden via de website van Free Musketeers. Het gehele proces en ook het eindresultaat vielen mij niet tegen. Over de eBook-versie kan ik helaas nog niets vertellen. Die komt bij Free Musketeers namelijk twee tot drie maanden na het papieren boek uit.

Mijnbestseller.nl

Christianne Ridderbeekx heeft haar boek Christianne’s BlogBoek uitgegeven bij Mijnbestseller.nl. Het principe is gelijk aan dat van Free Musketeers, waar ze ook ervaringen mee heeft opgedaan. Christianne: “Ik was niet heel erg te spreken over Free Musketeers, vandaar ook mijn overstap naar Mijnbestseller.nl. De 50 e-mailadressen aanleveren en de geringe flexibiliteit stonden me tegen. Bij Mijnbestseller.nl kun je veel invloed uitoefenen op het hele proces.” Een blik op de website van Mijnbestsellers.nl laat zien dat het inderdaad allemaal erg transparant is voor de schrijver. Er wordt gewerkt met een dashboard met uitgebreide informatie over je boek, financiële overzichten en een schrijverscommunity. Daar steekt de auteurspagina van Free Musketeers toch een beetje schril bij af.

Boekscout.nl

Lindsay Ameerun en Lois Blommestein hebben ervaringen met Boekscout.nl. Het uitgeefproces is bijna identiek aan die van Free Musketeers. Groot nadeel vinden beiden dat het boek alleen via de webwinkel van Boekscout te bestellen is. Lois: “Ik zou Free Musketeers aanraden als je voor een groter publiek gaat, want dan is je boek ook te bestellen bij Bruna.nl, Bol.com en de grotere winkels.” Lindsay geeft aan dat je wel je eerste boek gratis krijgt, maar ze baalt van de hoge verkoopprijs en de lage commissie: “Mijn boek had 128 bladzijden en de prijs daarvoor is € 15,95. Daar komen dan zo’n € 3 verzendkosten bij en daar krijg jij dus maar tien procent van. Dat is € 1,60 per boek. Dat gaat niet echt snel.”

Pumbo en Lulu

Samengevat kun je zeggen dat iedere online uitgever zijn voors en tegens heeft. Via Free Musketeers is je boek overal op het web makkelijk verkrijgbaar, bij Boekscout.nl krijg je je eigen exemplaar gratis en bij Mijnbestseller.nl heb je als schrijver wat meer invloed op het uitgeefproces. En, om het je nog wat moeilijker te maken, er zijn veel meer online uitgeverijen dan de drie die ik vergeleken heb. Bekende namen zijn Pumbo.nl en Lulu.com. Het kan de moeite lonen om alle websites eens goed te bekijken voordat je je keuze maakt.

boekrickeversMet je kop in de krant

Schatrijk zul je van je eigen boek niet worden, want je krijgt bijna overal 10% van de verkoopprijs. Veel leuker is echter de aandacht die je krijgt. Natuurlijk moet je wel eerst zelf een beetje voor promotie zorgen. Gebruik je social media-kanalen en stuur mailtjes naar familie en kennissen. Ga ook eens langs bij de boekhandel en vraag of ze een stapeltje willen bestellen. Ik heb gemerkt dat bijvoorbeeld Bruna best bereid is om plaatselijke schrijvers een opvallend plekje in de winkel te geven. Zoek ook contact met journalisten van lokale media. Het heeft mij bijvoorbeeld drie grote artikelen in lokale kranten opgeleverd.

Tot slot

Al met al kan ik het print-on-demand zeker aanraden voor amateurschrijvers. Zolang je verwachtingen maar niet te hoog gespannen zijn. Je wordt niet rijk en je wordt geen beroemd schrijver. Maar je houdt er wel een eigen boek aan over en veel enthousiaste reacties uit je omgeving. Geniet daarvan. En blijf schrijven, want er is altijd een uitgever!

Heb je vragen over je eigen boek uitgeven of wil je zelf tips met me delen? Laat dan een reactie achter of mail me op info@rickevers.nl. Ook ben ik benieuwd naar mensen die hun boek in eigen beheer hebben uitgegeven. Mail me gerust jouw verhaal.

0 Shares:
7 comments
 1. Daar hou je inderdaad weinig aan over zeg. Met Blurb is dat veel meer als het goed is, alleen moet je het dan zelf opmaken. Iemand daar ervaring mee?

 2. ik vindt als hobby schrijver als je voor ieder verkocht boek
  5.50 euro krijg als je het verkoop via Mijnbestseller.nl
  toch een leuk bedrag alleen jammer als je dan weer het boek verkoop via de boekenwinkel dat is dit maar 0,79 euro
  maar verkopen via Mijnbestseller.nl is toch zo een leuk bedrag

  groetjes adwin mathon
  boek Eindelijk verleden tijd

 3. waarom publiceren jullie niet direct op Amazon? Dan houd je de winst in eigen zak en bereik je een zo groot mogelijk publiek! Zo moeilijk is het niet.

Comments are closed.

Dit artikel is 18.545 keer gelezen