Wie heeft het niet meegemaakt, of zit er nog vol in: het 30ers dilemma. Rond je 30e levensjaar vraag je je wat je nu eigenlijk met de rest van je leven wilt. Wat heb je bereikt, waar wil je naartoe? Hele volksstammen storten in en loopbaancoaches varen er wel bij. Laura van Bouchout maakte het ook mee, maar ging voortvarend op zoek naar een oplossing. In 1 jaar probeerde ze 30 jobs uit, met als resultaat een boek én haar ideale baan. Tijd om eens te vragen hoe ze dat nu precies heeft gedaan…

Waarheen leidt de weg

Laura Van Bouchout Je was 29 toen je aan dit avontuur begon. Speelde bij jou je leeftijd, het zogenaamde 30ers dilemma ook mee? “Ja, dat denk ik wel, het is toch zo’n moment waarop je gaat reflecteren. En ik merkte dat ik niet op mijn plek zat in mijn huidige werk. Ik was erin gerold, maar het paste niet meer. Ik denk dat deze situatie heel herkenbaar is voor velen, want je moet al erg jong een vakgebied kiezen. Dus ga je studeren in een richting waarvan je op dat moment denkt dat het goed is, of een richting die je kent.”

“Mijn studie Sociale Culturele Agogiek koos ik eigenlijk vrij automatisch, ik denk omdat mijn vader in die sector werkzaam was. Na mijn afstuderen ging ik aan het werk en vanuit mijn eerste baan rolde ik eigenlijk automatisch in de tweede. En toen had ik ineens een richting gekozen, zonder dat ik bewust gekozen had. Na een paar jaar merkte ik echter dat het werk wat ik deed geen voldoening meer gaf. En dus volgde de vraag; Wat dan wel?”

Loopbaancoach

Laura bezocht een loopbaancoach – iets wat in België vergoed wordt als je langer dan twee jaar werkzaam bent. “Dit bracht wel inzicht, bijvoorbeeld in de enorme hoeveelheid interessegebieden die ik had. Het feit is dat ik een heleboel interesses heb. En dat ik een generalist ben, niet echt een specifiek talent waarin ik uitblink en wat mijn richting bepaalt.”

Eén van de oefeningen die ze meekreeg, was het maken van een lijst met potentiële dreamjobs. “Ik vond dat een erg leuke oefening en ging er enthousiast mee aan de slag. De volgende keer kwam ik terug met een A4tje volgeschreven met banen die me leuk leken.”
De loopbaancoach wist alleen niet zo goed wat hij daarmee aan moest. De meeste mensen weten namelijk maar een stuk of 4 jobs op te hoesten, dus dit was een beetje veel. Wat nu?

Geen woorden, maar daden!

Laura bedacht dat ze zo niet verder kwam. “Ik had er al zoveel over gepraat en reflectie hielp kennelijk niet. Blijkbaar was ik een ‘doener’ en moest ik aan de slag, stappen zetten. Ik besloot de banen van mijn lijst uit te proberen. Met behulp van mijn vrienden heb ik de lijst aangescherpt tot er 30 dreamjobs over waren. Ik gaf mezelf 1 jaar om ze allemaal uit te proberen”. Geen sinecure naast een part-time baan, maar ze kreeg het voor elkaar.

Mailen, bellen, meelopen

Ze startte met het googelen van de bedrijven waar ze wilde werken, vervolgens nam ze per mail of telefoon contact op en vroeg ze of ze kon meelopen. “Niet iedereen was even enthousiast, ik kreeg ook wel afwijzingen. Maar de meeste mensen voelden zich wel gevleid dat hun baan voor mij een potentiële droombaan was. Ik heb van alles mogen ervaren, hoe het is om bij een kattenhotel te werken, ik heb een buitenlandse correspondent gevolgd en gezien wat een politicus zoal doet. Ik heb honden gewassen en zelfs koorddansen uitgeprobeerd.”

cover-jobshopper Van blog naar boek

Om ervoor te zorgen dat ze het bijltje er niet te snel bij zou neergooien, startte ze een blog waar ze haar belofte en ervaringen met de wereld kon delen. “Ik bedacht dat als ik het niet wereldkundig zou maken, ik het misschien na twee maanden zou opgeven. Dat was maar goed ook, want uiteindelijk zat in het blog het geheim van mijn droombaan. Ik heb zoveel plekken gezien, zoveel mensen met passie zien werken, dat was een enorm mooie ervaring. Maar het schrijven daarover, dat bleek mijn passie te zijn, daar kreeg ik energie van. Juist met het schrijven, daar wilde ik meer mee doen.”

En van boek naar… journalistiek!

Inmiddels is dat gelukt. Allereerst werd haar blog opgepikt door een uitgever, die vroeg of ze er geen boek van wilde maken. Na een periode van herschrijven en redigeren zag Jobshopper in oktober 2012 het levenslicht. Een interessant boek, met bij elke baan een handige ‘bijsluiter’ die eerlijk vertelt wat de baan inhoudt en voor wie deze geschikt is.

Daarna kwamen via de inmiddels opgedane contacten in de uitgeverij, ook de eerste journalistieke klussen op haar pad. Waar ze nog steeds druk mee is, van over de hele wereld. Want waar internet is, kan gewerkt worden. Een gedachte die we bij 42bis natuurlijk van harte toejuichen.

Zoek buiten de geijkte kaders

Als afsluiting nog een belangrijke tip van Laura voor iedereen die op zoek is naar zijn droombaan: “Kijk buiten je vaste kaders! Iedereen heeft van die ideeën over wat wel kan en wat niet. Een voorbeeld: op het koorddansen heb ik wel kritiek gekregen, van mensen die dat geen echte baan vonden. Maar er zijn mensen die daar hun brood mee verdienen, er zijn mensen die dat willen doen, dus wie bepaalt dan dat het geen goede job is? Je moet denk ik juist de grenzen van het geijkte verkennen in je zoektocht. Tenslotte is iedere baan ooit door iemand bedacht, dus waarom zou jij niet de jouwe bedenken?”

 

0 Shares:
3 comments
  1. Leuk artikel Claartje! Tof dat ze het gewoon gedaan heeft. En volgens mij ook helemaal waar dat de druk van het publiceren helpt om het vol te houden :-)

Comments are closed.

Dit artikel is 13.300 keer gelezen