Facebook en Privacy, ze staan meestal lijnrecht tegenover elkaar. Maar sinds gisteren helpt Facebook je met je privacy op het platform met een app. Jawel, there’s an app for that.

De naam van de app – Ask Erin – is vernoemd naar de Chief Privacy Officer van Facebook, Erin Egan. Zij zal elke maand een selectie van vragen die via de app bij haar binnenkomt beantwoorden (of, meer realistisch: laten beantwoorden).

ask-erin
De Ask Erin app. Als je het plaatje vergroot – klikken – dan zie je dat de video in verband met privacy-settings niet getoond kan worden. Of dat nou klopt of een grapje is van The Zuck is niet duidelijk.

FAQ

Als aftrap beantwoordde Egan met een blogpost de drie meest gestelde vragen rond privacy op Facebook:

Hoe ziet Facebook privacy bij het bouwen van nieuwe producten?

“We denken continu aan privacy bij Facebook….Bij ons is iedereen verantwoordelijk voor de privacy van onze gebruikers.

Hoe gebruik jij de Facebook privacy-instellingen persoonlijk bij het delen?

“Het prettige van de Facebook privacy-instellingen is dat je ze heel specifiek per onderdeel aan en uit kunt zetten. Vaak gebruik ik de optie “Just me” om zaken op Facebook te plaatsen die ik onderweg doe, zoals bijvoorbeeld foto’s. Soms maak ik gebruik van groepen om zaken specifiek met collega’s of een deel van mijn vrienden te delen.”

Verkoopt Facebook mijn persoonlijke gegevens aan adverteerders?

Deze vraag wordt vaak gesteld en het antwoord is Nee. Facebook kan de dienst gratis houden door advertenties in te zetten. Maar we verdienen geen geld met het verkopen van jouw persoonlijke informatie aan derden.

De volledige antwoorden vind je terug in de blogpost op Facebook.

Slim en nodig

Hoewel de app natuurlijk helemaal niet zo bijzonder is – sterker nog, feitelijk is het een contactformuliertje – is het wel goed dat Facebook stappen neemt om gebruikers te laten weten dat privacy ook voor hen van belang is. Door die app een menselijke naam en een gezicht te geven, wordt het lastiger (niet onmogelijk) voor de critici om al teveel tekeer te gaan.

En nadat Facebook vorig jaar de stem-functie bij veranderingen heeft afgeschaft – overigens door te weinig interesse van de gebruikers – hadden ze ook beloofd met een alternatief te komen. Of dit voldoende is om alle kritiek en zorgen te doen verstommen is nog maar de vraag. Maar het is in elk geval een begin.

BRON

0 Shares:
Dit artikel is 3.267 keer gelezen