Volgens een recent onderzoek worden we helemaal niet gelukkig van het hebben van veel vrienden op Facebook en moeten we zelfs oppassen voor ‘sociale landmijnen’. Kortom, klinkt als een leuk onderzoek! 

Stress

Volgens het onderzoek van de University of Edinburgh Business School ervaren we meer stress op Facebook naarmate ons sociale netwerk groeit. Als oorzaak noemt het onderzoek dat onze angst om iets verkeerds op Facebook te plaatsen toeneemt, naarmate ons netwerk groter wordt. Volgens de ruim 300 ondervraagde Facebook-gebruikers zorgt vooral het ‘vrienden worden’ met ouders en de baas voor stress.

Geen onderscheid

Volgens Ben Marder, schrijver van het onlangs verschenen rapport, heeft dit vooral te maken met het feit dat Facebook geen enkel onderscheid maakt tussen de diverse sociale groepen waarvan we deel uit maken in het dagelijks leven. Zo passen we ons gedrag in het dagelijks leven aan afhankelijk van de sociale groep waarin we ons bevinden; op het werk zijn we de professional, maar wanneer we alleen met vriendlief op de bank zitten, gedragen we ons toch net even anders. Wanneer alle Facebook-vrienden (inclusief de baas) plotseling dezelfde updates te zien krijgen, zorgt dit voor stress.

Facebook used to be like a great party for all your friends where you can dance, drink and flirt. But now with your Mum, Dad and boss there, the party becomes an anxious event full of potential social land mines.” – Ben Marder

Conclusie

Het aantal online vrienden is dus eigenlijk helemaal niet de oorzaak van deze sociale stress. De aanwezigheid van diverse sociale groepen zoals vrienden, familie en zakelijke relaties blijkt de eigenlijke oorzaak voor de stress te zijn.
Het complete onderzoeksrapport is hier te downloaden.

0 Shares:
5 comments
  1. En dat is nu precies de reden dat verschillende sociale netwerken ook verschillend behandeld mogen worden. Zo volg ik op App.net andere mensen dan op andere platforms en communiceer ik er ook anders. Nog steeds 100% @jojanneke, maar wel Engelstalig bijvoorbeeld. Omdat ik me meer wil verbinden met mensen uit andere delen van de wereld, meer dan ik dat op bijvoorbeeld Twitter doe. En ik vind het ook de normaalste zaak van de wereld dat Facebookvriendjes of Twittervriendjes mij niet op #ADN volgen (of ik hen niet); ik sta immers ook niet in de kroeg aan vage kennissen te vragen of ze op mijn verjaardag komen. ;-) En die stress….tja, die herken ik ergens wel, maar ik vind daar meer mijn weg in door te variëren in de platforms en de manieren van online communiceren. Je ('je' in het algemeen) zou niet zozeer van 'we zitten allemaal op Facebook, want dat is het ding' uit moeten gaan, maar meer 'hoe wil ik met wie op welke manier communiceren, en wat is daar een passend platform voor'. Ik begrijp in dat kader wel dat Whatsapp bij kiddies (okee, niet alleen bij kiddies) zo hot is en voorlopig ook wel blijft. ;-)

    1. Helemaal mee eens Jojanneke! Ik merk dat veel mensen vriendschapsverzoeken niet durven te weigeren, bang dat het asociaal en onbeleefd over komt, maar uiteindelijk bepaal je helemaal zelf hoe jouw Facebook er uit komt te zien en wie daar deel van uit mogen maken en met wie je liever op een ander netwerk connect!

  2. Vandaar dat ik zelf het meest gebruik maak van Google+ waar het het meest eenvoudig en intuitief werkt om je posts naar een of meerdere van je sociale kringen te delen. Vandaar ook dat ik steeds minder gebruik maak van Twitter waar dat juist weer niet kan.

  3. Google+ is inderdaad een goed netwerk om de verschillende groepen te kunnen scheiden, hoewel ik de zakelijke pagina's van Facebook wat dat betreft ook echt een uitkomst vind!

Comments are closed.

Dit artikel is 5.182 keer gelezen