Die Maya’s, dát waren pas trendwatchers. Toen al wisten ze dat het geen zin zou hebben om na 21 december 2012 nog kalenders te maken, want wie heeft nog een kalender nodig wanneer de wereld er niet meer is. En het is bijna zo ver: het einde van de wereld is in zicht. Neeeee, natuurlijk niet echt, al zijn er heel wat pubers die zweterige angstdromen hebben over de inmiddels beruchte, door de Maya’s voorspelde D-day.

Maar dat de Maya’s ongelijk hebben over de 21ste, betekent niet dat de wereld niet kan vergaan. Er zijn talloze manieren waarop we massaal aan ons einde kunnen komen en de planeet met ons. Met behulp van een van mijn favoriete sites, Wikipedia en de rest van het web deel ik graag mijn meest favoriete End of Days scenario’s met je, zodat je iets nieuws hebt om je druk over te maken vanaf 22 december. Jawel, geen dank is nodig!

Elke dag één killer-optie. Veel plezier.

Verneshot

Laat ik direct toegeven dat een Verneshot – jazeker, vernoemd naar schrijver Jules Verne – slechts een theoretisch idee is: een vulkaanuitbarsting die wordt veroorzaakt door het ophopen van gassen onder een kraton. Een kraton is een heel erg oud stuk aardkost dat stabiel is en ongeveer een miljard jaar niet zoveel bijzonders heeft gedaan zoals een gebergte vormen bijvoorbeeld.

Door de opbouw van die gassen zou – volgens de theorie – doordat de gassen nergens heen kunnen de druk steeds groter worden en gigantische stukken aarde zo de lucht in kunnen schieten. En als ik zeg gigantisch, dan bedoel ik zo groot als een heel land.

Dat gaat dan ongeveer zo: de gassen bouwen op, er ontstaat een implosie en een immens gat in de aarde, dan even pauze en dan PLOP wordt alles wat in het gat was gezogen weer even hard uitgespuugd. Laten we zeggen dat Nederland op die manier de ruimte in wordt geslingerd, dan is het misschien leuk om te melden dat de aarde – maar vooral de zwaartekracht – dat niet oké vindt en Nederland zo weer uit de lucht trekt en neerkwakt op – pak ‘m beet – Australië.

Volgt u hem?

Zit je nou weer te fantaseren?

Nou ik niet. Zo gruwelijk zijn zelfs mijn fantasieën niet. Maar wetenschappers gebruiken het idee van de Verneshot om onder andere bepaald massauitstervingen in de geschiedenis te verklaren – die op een andere manier niet kunnen worden verklaard.

Dat soort massa-sterfte is al vier keer eerder voorgekomen op de aarde en niemand weet precies wat de oorzaak was.

Toeval

Zo weet je vast dat zo’n 65 miljoen jaar geleden de dinosauriërs er plots de brui aan gaven. Ongeveer op dat moment stortte een groot stuk steen op Mexico, maar dat was niet alles. Tegelijkertijd – nou ja..ongeveer, niemand heeft het ge-instagrammed – was er ook een immense vulkaanuitbarsting in India. Toeval? Of was dat die theoretische Verneshot en kwam een stuk India in Mexico terecht?

Theorie

Rond de Verneshot zijn meer vragen dan antwoorden en de theorie is relatief nieuw. Voorlopig gok ik niet op een Verne-esk einde van al het leven op aarde. Maar je weet het maar  nooit. De theorie van vandaag is het einde van de wereld van morgen, dus wees maar gewoon bang.

Meer lezen?

 

0 Shares:
3 comments

Comments are closed.

Dit artikel is 3.282 keer gelezen