Je doelgroep persoonlijk toespreken – met 100, 500, 1000 of zelfs 10.000 mensen tegelijk? Live? Gewoon, vanaf je eigen computer? Met een kopje koffie bij de hand?

Dat kan met een webinar. Webinars zijn een online marketing-rage uit de VS, die ook in Nederland begint door te dringen. Terecht, want webinars zijn een prachtig instrument. Vooral om les te geven.

Wat is het?

Een webinar is een seminar op het web.

Wat is het niet?

Het is geen TV-uitzending: je kunt geen live interview houden of jezelf op webcam laten zien. Films vertonen kan ook niet.

Dat heeft te maken met bandbreedte: het programma verzamelt jouw digitale input op zijn eigen server en verstuurt die weer naar de toeschouwers. Die krijgen het met een minieme vertraging te zien. Webinarprogramma’s houden daarom niet van grote bestanden als films. Zend je die toch uit, dan komen ze schokkerig over. Beeld en geluid lopen niet gelijk.

Wat kun je laten zien tijdens een webinar?

Je eigen computerscherm, zolang je het bij lekker trage beelden houdt. De meest gebruikte methode is daarom een powerpointpresentatie. Je gebruikt powerpoint als een bewegend schoolbord.

(En nee, alleen maar bullet points hardop voorlezen mag op een webinar óók nog steeds niet.)

Wat heb je allemaal nodig voor een webinar?

Ik zet het voor je op een rijtje:

• Webinarprogramma

De marktleider is het programma Gotowebinar. Het werkt fantastisch. Voor 100 dollar per maand kun je webinars houden voor 100 deelnemers.

Bij webinars logt overigens slechts de helft van de inschrijvers echt in op de afgesproken tijd. De rest vergeet het, zit net in bad of wacht op het filmpje na afloop. Wees dus niet teleurgesteld – 50% is een mooie opkomst.

Gotowebinar is heel gebruiksvriendelijk. Het werkt intuïtief, het verstuurt uitnodigingen en houdt een deelnemerslijst bij. Het neemt je de hele administratie uit handen en verzorgt bijna alle techniek. Nadeel: de vormgeving is Amerikaans-lelijk.

• Digitaal diaprogramma

Powerpoint, Keynote of elk ander programma waarmee je een lezing op een makkelijke manier opbouwt samen met plaatjes.

Maar je kunt ook zonder. Omdat je je computerscherm kunt delen kun je ook allerlei andere dingen doen. Je kunt live een tekst bewerken. Of iemands websiteontwerp bespreken. Je kunt foto’s laten zien, en andere documenten. Muziek laten horen kan ook. De audio is snel.

• Geluidsopname

Voor een goede geluidskwaliteit heb je een usb-microfoon nodig. Of beter nog: een headset. Dan hou je ook een constant volume als je je hoofd beweegt. Een headset van een paar tientjes is al prima.

• Screencast editing programma

Webinars kun je opnemen. Gotowebinar doet dat zelf, maar het beeld is niet van super kwaliteit. Veel mensen laten daarom een eigen screencastprogramma meelopen tijdens hun uitzending: Screenflow of Camtasia bijvoorbeeld. Een screencastprogramma maakt een opname van je scherm en van je audio.

Of je nou de screencast van Gotowebinar gebruikt of een eigen programma: na afloop wil je editen. Een titel ervoor, een blooper eruit en je website nog even vermelden aan het einde.

Het kan met gratis videobewerkingsprogramma’s als Imovie (Mac) en Window’s MovieMaker, maar programma’s als Screenflow en Camtasia geven meer mogelijkheden. Ze werken makkelijker en sneller. Camtasia is gebruiksvriendelijker dan Screenflow. Beide schaf je aan voor zo’n 100 dollar.

Let op: wil je een opname maken, studeer dan even goed op de audio-instellingen. Zorg dat de audio-instellingen van je computer en van je opnameprogramma dezelfde input- en outputkanalen hebben. Maak proefopnames.

Een tip: gebruik een andere laptop als ‘deelnemer’ zodat je vanaf je bureau alles in één keer kunt testen.

Inhoud en voorbereiding

Wat je ook gaat vertellen, maak van tevoren een script en bereid je verhaal goed voor. Wil je meer weten over hoe webinars in de VS gebruikt worden lees dan mijn artikel Het webinar: een medium dat lezers en klanten laat binnenstromen of marketing maffia?

Problemen

Een webinar geven is wennen. Je praat tegen een computerscherm. Je ziet je luisteraars niet. Je hebt dus geen idee hoe je verhaal valt – hebben de deeleners een brede glimlach op hun gezicht of zijn ze allang doorgezapt naar Facebook?

Oefenen is de enige remedie. Je raakt eraan gewend. Wat ook helpt is om af en toe een vraag te stellen aan de luisteraars, en ze te vragen hun antwoord in de chatbox van het programma te typen. Dan krijg je vaak hele ondersteunende feedback ;-)

Oplossingen

De echte pro’s zorgen voor assistentie. Een verhaal vertellen, de plaatjes op tijd wisselen en tegelijk opletten of de opname nog loopt, of het geluid niet te hard staat en of er geen belangrijke opmerkingen in je chatbox verschijnen valt niet mee. Een assistent – die je vlak voor de uitzending mede-organisator kan maken – kan de technische kant en de chatbox in de gaten houden, zodat jij alleen nog maar aan je verhaal hoeft te denken.

Waarschuwing

Veel Amerikaanse webinars zijn niet meer dan slecht verhulde verkooppraatjes. Er zijn zelfs programma’s die doen alsof je naar een live webinar luistert, met echte vragen en een echt publiek, terwijl jij in feite de enige luisteraar bent. Teleurstellend voor de mensen die komen, slecht voor je imago. Zorg dat je echt wat te vertellen hebt.

Gotomeeting

PS. Zelf gebruik ik voor kleine groepen liever het programma Gotomeeting, van dezelfde firma als Gotowebinar. Daarmee kun je een groep van 15 mensen toespreken, maar je kunt ook samen praten en ieders webcam aanzetten. En het kost minder dan 50 dollar per maand. Als je een abonnement op Gotowebinar neemt krijg je Gotomeeting er gratis bij. (En nee, ik ben geen affiliate.)

0 Shares:
6 comments
 1. zijn er nog andere aanbieders waar je een Betalen per keer oplossing hebt?
  Om nu direct een maandabonnement te nemen op iets waar ik het resultaat niet van ken..

  helder verhaal!

  1. Gotomeeting kun je een maand gratis gebruiken. Voor groepsbesprekingen is Google Hangouts een prima gratis alternatief – hoewel het niet zo stabiel is, in mijn ervaring. Al sje het wil opnemen wordt het gewoon direct op Youtube gezet.

   Ik heb met niet in andere aanbieders verdiept omdat Gotowebinar zo goed werkt. Sommige mensen geven webinars via Adobe geloof ik – er is vast veel meer.

 2. Waarschijnlijk ben ik teveel techneut (nerd?). En daarmee teveel gehinderd door ter zake doende kennis :-). Maar worden Webinars echt ervaren als iets nieuw(er)s en een rage?

  Ik weet eigenlijk niet beter – maak er al zeker een jaar of 10 gebruik van via iets dat heet Webex (nu van Cisco) of Netmeeting (een oudje van Microsoft uit het XP tijdperk – bij de release van Office 2010 wat opgepoetst).

  Vooral Webex is wel een aardige – alle video en geluidsfuncties in een applicatie – ook met recording en aantekeningen maken.
  Is ook handig bij vragen rondom het gebruik van een bepaalde applicatie – je kan er iemand anders zijn computer mee bedienen en laten zien hoe de applicatie werkt.

  In de hoogtij dagen van XP waren er verschillende Messenger/Skype achtigen. Was wat geklungel om het allemaal werkend te krijgen – ook al omdat de toenmalige internet verbindingen niet al te snel waren.

  1. Ja, je bent een nerd ;-)
   Overigens – kun je met Webex enzo ook vanaf jouw computer 10.000 mensen in een keer bereiken? Een vriendin van mij die programmeur is gebruikt ook van die programma's.

   1. LoL – bedankt voor het nerd-compliment! :-)

    En ja – je kunt via Webex ook duizenden mensen in een keer bereiken. Allez – technisch dan toch. In hoeverre dat zoiets in de praktijk ooit gerealiseerd is weet ik niet. Daar moet ik ook maar vertrouwen op de statements van Cisco.

    Ook vraag ik me af hoeveel onderwerpen er zijn die duizenden mensen zou weten te mobiliseren om op één bepaald moment mee te kijken met een slideshow…
    Als het nu Apple zou zijn met een (live?) demostructie van de i-Phone 5 – tja – dan wordt het een ander verhaal. Misschien zou zoiets Microsoft ook nog wel lukken met Windows 8 op een flaptop en/of een tablet. Maar voor de rest…

 3. Je kunt met een paar kunstgrepen ook gewoon heel eenvoudig low-budget webinars houden die door veel meer dan 100 man gevolgd kunnen worden:

  Alles wat je nodig hebt is een webcam en een headset.
  Er zijn genoeg tooltjes waarmee je je scherm kunt sharen en je hoofd eventueel in een PiP in de hoek kunt tonen. (Ik had een hele goede, maar zul je zien dat ik nu de naam ervan niet meer weet….)

  Het tooltje zorgt dat de uitgaande stream (Dus de gecombineerde beelden) als 1 stream aangeboden wordt de hele handel kun je dan bijvoorbeeld aanbieden via Ustream oid. OK je krijgt er wel reclame bij, maar dat heb je als je low-budget werkt. Ustream biedt allerlei mogelijkheden om interactiviteit aan te bieden, zoals een chat ed. Ook zijn er diverse widgets die je kant en klaar op je website kunt
  integreren.

Comments are closed.

Dit artikel is 6.852 keer gelezen