Er zwerft een nieuwe actie over het web: Go Dark for IE.  Naar eigen zeggen is het ‘Inspired by projects such as Occupy Flash and Going Dark for SOPA’. Alleen heeft deze websites-op-zwart-actie toch een iets andere insteek, namelijk mensen zo ver krijgen dat ze hun browser updaten. En dan in het bijzonder Internet Explorer. 

De achterliggende missie

Mensen zover krijgen dat ze hun browser updaten. Omdat oude browsers de moderne technologie niet begrijpen, functionaliteiten missen, veiligheidsgaten hebben en de bezoeker het web niet laten zien zoals dat zou moeten. Tot zover kan ik mee komen.

Zit wat in. Ik heb zo’n twee jaar naast een webdeveloper gezeten en Internet Explorer leverde hem zacht gezegd veel frustratie op.  Elke site te moeten optimaliseren voor 5 verschillende browsers en dan nog 4 versies van Internet Explorer, is geen pretje.

Uitstapje naar TV

Het volgende voorbeeld wat ze op de site geven spreekt me al minder aan: ‘Wat zou er gebeuren als niemand zijn TV of computer zou upgraden? Dat zou betekenen dat alle grote voordelen als HD, DVD’s enzovoorts allemaal verspilde moeite zouden zijn. Stel je voor wat je zou missen!’

Nou, om heel eerlijk te zijn… niet zo veel. Ok, ik geef toe, kom niet aan mijn laptop. Die heb ik nodig voor werk. En voor nog veel meer, waarvan, als ik heel eerlijk ben, het merendeel onzinnig tijdverdrijf is. Maar mijn TV upgraden? Wat zou ik missen als ik dat niet deed? De verkiezingsstrijd in HD uitvoering? 50 zenders met onzin, alleen nu kan ik ze op DVD opnemen? Yay.

Op zwart voor Internet Explorer 6, 7 en 8

Enfin, het gaat uiteindelijk niet over televisies, maar over browsers. En de genieën achter deze actie willen graag dat we onze websites op zwart zetten voor bezoekers met Internet Explorer 6, 7 en 8. Want er zwerven nog teveel mensen met verlopen versies over het web. En volgens deze site is er een drastische maatregel nodig om mensen zo ver te krijgen dat ze hun Internet Explorer browser updaten.

En waarom doen ze dat niet?

Ook dat weet deze site te verklaren: omdat ze niet weten hoe dat moet, omdat hun IT department dat niet toestaat, omdat Windows XP gebruikers niet de mogelijkheid hebben te upgraden. Mijn persoonlijke reden: omdat ik dan AL mijn instellingen weer aan moet passen. Of omdat veel websites nog niet geoptimaliseerd zijn voor Internet Explorer 9. En uit een soort solidariteit met de developers die ik ken en in gedachten al kan horen: @#$%^&* weer een nieuwe versie van IE! Weer alles aanpassen!

Het eigenlijke probleem

Als je het mij vraagt ligt het probleem vóór het updaten van Internet Explorer. Zoals de site al aangeeft, mensen hebben hun redenen om te blijven hangen bij een oude versie. Updaten is soms lastig, zo niet onmogelijk. En als het wel lukt, komt er bij elke nieuwe versie van IE wel een doos problemen uit de kast. Dat kost tijd en dat kost ergernis. Veel ergernis.

De Oplossing

Ik weet niet hoe het met Apple gebruikers zit, maar mijn laptop floreert al een aantal jaar op Chrome. En hoewel het me bij mijn vorige werkgever nooit gelukt is om IE te updaten, ging Chrome als een speer langs de IT blokkades. Met als back-up Firefox. Geen idee hoe dat werkte, maar het werkte. En moest de website wereld in het begin nog even wennen, tegenwoordig zijn de meeste websites wel geschikt voor de Google browser. Internet Explorer mijd ik zoveel mogelijk.

Go Dark for IE!

Dus ik stel voor de campagne iets aan te passen. Go Dark for IE, maar dan ook voor IE 9. En alvast voor 10, 11 en 12.


Met een korte handleiding (in woord, beeld en geluid) over hoe je een nieuwe browser installeert in abc taal voor degenen die nog nooit een nieuwe browser hebben geïnstalleerd.

Dat scheelt weer een hoop werk voor webdevelopers (toch op zijn minst 4 versies minder om voor te ontwikkelen) en een hoop ergernis voor gebruikers. Wie doet er mee?

 

Afbeelding, met enige aanpassing: Go Dark for IE.

0 Shares:
1 comment
  1. Ik ben sinds jaar en dag een Operagebruiker, maar om meteen te roepen dat IE niet deugt is onzin. Zeker met de afgelopen versies is er veel verbeterd en is geluisterd naar de input van developers. Dat er nog van alles verbeterd kan worden klopt, maar dat geldt voor elke browser. De dagen dat voor recente IE-versies alles op z'n kop gegooid moeten worden zijn voorbij.

    Het op zwart zetten van sites voor oude versies gaat ook niet werken. In feite staat het al in het stuk: veel gebruikers hebben geen keuze. Thuis kunnen ze kiezen voor een andere browser of voor de laatste versie van IE, maar ga maar eens bij een ministerie kijken of bij een andere grote organisatie, je zult nog menig IE6 tegenkomen, zonder de optie voor een andere browser te kiezen. Net zoals Flash nog wel eens drie versies kan achterlopen. Je maakt het mensen dus simpelweg onmogelijk om je site te bekijken, in plaats van ze te stimuleren een andere browser te installeren. Lekker klantvriendelijk…

Comments are closed.

Dit artikel is 2.497 keer gelezen