Niemand kan beter vertellen over de cultuur, de taal en de bezienswaardigheden van een land dan inwoners van dat land zelf.  Met dat idee in het achterhoofd heeft Zweden eind vorig jaar de Twitter-account @Sweden gestart waarbij er iedere week een andere inwoner van Zweden beheerder is van het account. De Zwedenaren krijgen de opdracht hun land op een leuke, aansprekende manier op de kaart te zetten met als doel het land populairder te maken onder vakantiegangers.

Hoewel het succes van @Sweden met vallen en opstaan gaat, kan het beschouwd worden als een leuk, vernieuwend marketinginitiatief. En nu dit initiatief na Zweden al door verschillende andere landen is overgenomen, kan Nederland natuurlijk niet achterblijven.

Amsterdam

Een particulier initiatief om Nederland -positief- te promoten

Vanaf  16 juli 2012 gaat de account @Netherlanders van start, waarvan de oprichting een particulier initiatief is van oprichter @Elmeraculous. Dit in tegenstelling tot het oorspronkelijke idee van @Sweden, dat afkomstig is van het Zweeds bureau voor toerisme en verantwoording aflegt voor de tweets die worden geplaatst. Daar ligt ook meteen het gevaar van het project: iedere week is iemand anders aan de beurt om de account te beheren en deze persoon bepaalt zelf welke tweets hij of zij plaatst. Dat het goed mis kan gaan als de account in handen komt van personen met verkeerde intenties, bleek  toen de Zweedse Sonja Abrahamsson beheerder werd en haar mening over het Jodendom begon te spuien.

Typical Dutch

Laten we er voor nu vanuit gaan dat Nederlanders nuchter en slim genoeg zijn het project te behandelen op de manier zoals het bedoeld is. Dat betekent dat er ongetwijfeld over Amsterdam en haar bezienswaardigheden getwittert zal worden, alsook over andere bekende steden in Nederland. Dat de overheid bezig is de Wallen uit de hoofdstad te verbannen maar dat je voor softdrugs nog steeds in Amsterdam moet zijn. Dat tulpen, kaas en klompen typische Nederlandse producten zijn en dat we allemaal op fietsen rijden. En dat de Nederlandse taal best lastig is voor buitenlanders maar dat ze vooral moeten proberen het Fries eens tot zich te nemen.

Twitter_netherlanders

Welke Nederlanders gaan ons land vertegenwoordigen op Twitter?

Ik ben benieuwd welke Nederlanders de komende tijd de taak dragen om een week lang Nederland van haar leukste kant te laten zien op Twitter. Wie weet zijn er wel bekende Nederlanders die zich geroepen voelen, al hoop ik dat ook de gewone burger creatief genoeg is om te laten zien wat ‘ons koude kikkerlandje’ voor hem of haar betekent.

Als je zelf denkt als typische kaaskop representatief genoeg te zijn of je kent iemand die voor die benaming in aanmerking komt, kun je iemand nomineren als toekomstige beheerder van @Netherlanders.

0 Shares:
5 comments
 1. Goed om te zien dat andere landen het initiatief overnemen, al is het in dit geval een particulier.

  Ik ben zelf als afstudeerder betrokken bij het project in Stockholm en moet toch hier en daar een aantekening maken. De kandidaten worden grondig gescreend, Sonja is niet onbesproken in de Zweedse bloggerscene en ik geloof dat niemand verwacht had dat ze een blad voor de mond zou nemen.

  'Verkeerde intenties' is wat mij betreft ook niet echt op z'n plaats. Ze is ongelukkig met haar bewoordingen en schuwt geen gevoelige onderwerpen, maar betekent dit dat je verkeerde intenties hebt? Tijdens haar curatorschap steeg het aantal volgers van 33.000 tot bijna 70.000 nu en nog altijd krijgt VisitSweden dagelijks steunbetuigingen en lof voor haar openheid. Van 'vallen en opstaan' is dus geen sprake. @Sweden is een spreekbuis voor haar curators, geen account voor enkel promotionele uitingen.

  Dit is ook de reden dat het bedrijf achter haar curators staat, vrijheid van meningsuiting is het belangrijkste dat er is. (tot een zekere grens en die is door geen van de curators tot nu toe overschreden)

  Ik kijk uit naar wat @Netherlanders er van bakt en hoop juist wel dat dit account verder gaat dan 'bezienswaardigheden', 'drugswetten' en 'dat we allemaal fietsen', want dat heb je na twee weken ook wel gezien.

 2. Ik kan het mis hebben hoor.. Maar de desbetreffende Zweedse dame is toch niet negatief over Joden? Ze verklaart dat ze niet begrijpt dat mensen zo'n hekel aan ze hebben en vraagt zich af waar dat door komt.
  Nou ben ik het er mee eens en is 's lands twitter-account niet de beste manier om dit op te doen.. Maar volgens mij heeft zij dus helemaal geen 'verkeerde intenties'.

 3. Leuk initiatief, maar ik vind de naam een beetje krom. @Elmeraculous had beter voor Netherlandish kunnen kiezen. Dat begrijpen ze in het buitenland ook.

 4. Ik ben heel benieuwd wat dat account allemaal gaat doen. Misschien leer ik nog wat over mezelf :)

Comments are closed.

Dit artikel is 3.120 keer gelezen