Bol.com lanceerde in januari de Open API voor hun affiliateprogramma. Daarmee konden ontwikkelaars productgegevens ophalen van de server van Bol.com en die volledig integreren in hun eigen site. Dat was voor deelnemers aan het Bol.com partnerprogramma een grote stap vooruit. Straks gaat Bol nog een stapje verder met de ‘winkelwidget’.

Vooruitgang

Omdat productlinks en dergelijke eerst met de hand gemaakt moesten worden was de API voor webmasters een grote vooruitgang. Later werd de API uitgebreid met afrekenfunctionaliteit, zodat de mogelijkheid ontstond om een complete Bol.com affiliate-winkel te runnen zonder één keer je klanten daadwerkelijk naar Bol.com te sturen. Ik zat de directeur van het partnerprogramma destijds al een tijdje aan zijn hoofd over betere WordPress-integratie (vroeger moest je op het juiste moment in een lift zien te stappen om een directeur te spreken te krijgen. Tegenwoordig is er gelukkig Twitter…) lieten de mensen van Bol me de alpha van de API testen.

De winkelwidget

Nu mocht ik met hun nieuwste speeltje spelen: de Winkelwidget. Het idee is om ook webmasters die niet de technische kennis hebben om een webwinkel in elkaar te zetten de mogelijkheid te bieden voor een webwinkel op maat. In drie stappen klik je zo je (boeken)webwinkel bij elkaar, zoals we dat kennen van de vele online webwinkelaanbieders.

Drie stappen… Eh, twee eigenlijk

In de eerste stap stel je het assortiment van je winkel samen. Dat kan op artikel- of op categorieniveau. In de tweede stap bepaal je grofweg het uiterlijk van de pagina door een kleurenschema, een naam en een logo te kiezen. Al die instellingen kunnen later uiteraard nog gewijzigd worden. De derde stap is… Nou ja, dan is het eigenlijk al klaar.

Binnen tien minuten up and running

De winkelwidget heeft de alphafase nog niet bereikt en technisch moet er nog het een en ander gebeuren, maar veelbelovend is het wel. Letterlijk binnen tien minuten ben je up and running. Technisch gezien dan, want het ontwerpwerk en het nadenken over je assortiment moet je natuurlijk uiteindelijk wel zelf doen. Om het ontwerp van je winkel naadloos te laten aansluiten op dat van je bestaande site zal het mogelijk zijn (in de versie die ik testte werkte dat nog niet) om de gegenereerde CSS nog handmatig aan te passen. Wil het er allemaal een beetje uitzien, dan gaat daar nog wel wat werk in zitten.

Puntsgewijs

Wat ik leuk vond aan de Winkelwidget zoals ik hem testte (technische zaken daargelaten):
– Een webwinkel is écht heel snel in elkaar gezet
– Vervolgens is de CSS handmatig aan te passen
– Je webboekwinkel is zowel stand-alone (via een URL) als embedded (via Javascript) beschikbaar

Wat ik miste:
– Integratie met social media
– Een zoekfunctie
– Een suggestiemodule (‘anderen bekeken ook…’, zoiets)

Wanneer Bol.com partners de winkelwidget kunnen gaan gebruiken is nog niet bekend.

0 Shares:
2 comments
  1. Fijn, ik hoopte al dat ze zoiets zouden ontwikkelen. Nog steeds geen idee wanneer ze het zullen lanceren?

Comments are closed.

Dit artikel is 3.184 keer gelezen