Eric van Sauers heeft in zijn voorstelling ‘Ware liefde’ gezegd dat vrouwen alleen maar denken aan winkelen. Zelfs als we zeggen dat we echt aan niets denken, is er ergens in een hoekje van dat ‘witte niets vlak’ een winkeltje met leuke dingetjes te vinden. 

Het is waar. Vraag aan mij, “Hey, ik heb hier een Wonderbag, wat denk je dat het is?” Dan denk ik direct aan die leuke Freitag tas die ik in een blad zag. Maar, niet zomaar een tas hè. Een heel nieuw model, mooie kleuren, beetje duur, maar jongens wat een tas. Maar goed, die Wonderbag dus. Geen dure tas, wel een must-have, alleen van een totaal andere orde.

Wat is de Wonderbag

We zijn allemaal bekend met zonnepanelen, maar er zijn meer manieren om energie te genereren en geld te besparen. Althans, zoiets moet de bedenker van de Wonderbag, Sarah Collins, hebben gedacht toen ze in 2008 startte met haar bedrijf. De Wonderbag is een ‘cooking bag’. Het is een soort zak gevuld met isolerend materiaal (piepschuim). Je kookt een gerecht op het fornuis en laat het vervolgens garen in de Wonderbag. Koken terwijl je energie en geld bespaart, met oog op het milieu. In de afgelopen vier jaar heeft de Wonderbag zich ontwikkeld tot een product van betekenis. De vraag groeit en de Wonderbag weet zich inmiddels gesteund door partners als Microsoft en Unilever.

Wie, wat, waar?

De Wonderbag wordt gemaakt en vooralsnog voornamelijk gebruikt in Zuid-Afrika. De meestal arme gezinnen die ieder dubbeltje tien keer omdraaien zien hun energierekening met 30% dalen. Het werkt en dus gebruiken 150.000 huishoudens inmiddels de zak. Cijfers laten een stijging zien van het gebruik van 5 miljoen zakken in de komende vijf jaar, en dan niet alleen onder arme gezinnen.

De ambitie

Met de hogere productie in vijf jaar tijd wil het bedrijf ruim 8000 banen creëren en zorgen voor 8 miljoen ton minder CO2 uitstoot. Voor de beeldvorming: dat is hetzelfde als 1,5 miljoen vliegtuigvluchten rond de wereld. Hierbij geldt, meten is weten. Daarom wordt er gewerkt aan de ontwikkeling van een chip die in de Wonderbag wordt geplaatst. Deze chip stuurt een signaal de ether in als de Wonderbag warmer wordt dan 50 graden en er dus mee gekookt wordt. Hiermee wordt het daadwerkelijke gebruik vastgesteld. Daarnaast is het bedrijf bezig met een vrij letterlijke opmars. Het project WOW (Wonderbag on Wheels) reist van Kaapstad tot Duitsland. Nederland staat er niet bij. Nog niet inderdaad. Wie O Wie zorgt ervoor dat de Wonderbag in Nederland in the  picture komt?

Kopen?

Het is niet het eerste waar je aan denkt bij een ‘vette gadget’. Aan de andere kant: je energierekening gaat omlaag, je creëert werkgelegenheid, je spaart het milieu en de investering is laag. Koop er een en ervaar slow-cooking in haar puurste vorm. Maak er (nu het weer het nog steeds toelaat) ‘s ochtends een stoofpotje in, dat klaar is als je ‘s avonds na een dag hard werken thuiskomt en imponeer je vrienden. Ja toch, kopen dan!

0 Shares:
1 comment
  1. Het idee is al heel oud. Ik leerde van mijn moeder dat als je bijv. aardappels en groente eerst aan de kook brengt, je daarna het gas uitdoet en de pan wikkelt in een dikke handdoek. De aardappels zijn dan net zo snel klaar en het scheelt een hoop gas (en/of electriciteit afhankelijk van je fornuis natuurlijk). Maar wel leuk dat de techniek weer komt bovendrijven. Maar 30 euro hoef je er dus niet persé voor uit te geven. Oók een besparingstip dan.. Wellicht werkt dit iets beter voor  stoofmaaltijden met langere suddertijd, dat zou kunnen. ;-)

Comments are closed.

Dit artikel is 6.473 keer gelezen