Nadat SOPA en PIPA als wetten tegen online piraterij en vooral de inbreuk op auteursrechten vanwege wereldwijde protesten op een lager pitje kwamen te staan zit men in de Verenigde Staten niet stil. Men wil op alle manier de controle over het internet terugkrijgen. Want dat moet men niet willen. Allemaal mensen die een mening geven, dingen uitspoken, met elkaar praten en rondkijken op plaatsen waar de overheid dat liever niet heeft. Onder het mom van cybersecurity komt men nu met Cyber Intelligence Sharing and Protection Act (CISPA). Poging nummer zoveel om uw vrijheid te beperken.

Cybersecurity

In tegenstelling tot de eerdere wetsvoorstellen stelt CISPA de overheid in staat de individuele internetter in de gaten te houden. Men kan websites en providers verplichten om emailverkeer en privé-berichten van sites als Twitter en Facebook naar overheidsorganen door te sturen. Ook kan men die providers verplichten om sites te blokkeren. Dat alles zonder de tussenkomst van een rechter. Alles wat de overheid hoeft te doen is zich te beroepen op cybersecurity, zonder dat men een dergelijk verzoek hoeft te onderbouwen. De argeloze surfer is daardoor aan de duivel uitgeleverd.

Steun

Inmiddels hebben meer dan honderd congresleden, de wereldberoemde lobby inzake auteursrechten, de entertainmentindustrie, Facebook, Microsoft en Verzin zich achter CISPA geschaard. Volgens hen is de wet helemaal geen schending van de privacy, en nog minder een middel om te spioneren. Welnee. Volgens hen is het een uitgelezen middel om intellectueel eigendom te beschermen. De Electronic Frontier Foundation die zich inzet voor digitale vrijheid denkt daar heel anders over. Die zien CISPA terecht als een bedreiging, omdat nu eenmaal alles wat je doet op internet in de gaten wordt gehouden en tegen je wordt gebruikt zonder dat er een rechter aan te pas komt. Ook hier in Nederland omdat veel verkeer vanuit ons land nu eenmaal via de Verenigde Staten loopt.

Protest

Lieden die stellen dat als je niks te verbergen hebt, je ook niks te vrezen hebben tellen in deze niet mee. Iedereen heeft wat te verbergen. Iedereen die anders beweert liegt en mag hun laptop inleveren die we vervolgens controleren op de laatst bezochte pornosites, banksaldo, pincode, heimelijk verzonden emails, de ware reden van het laatste ontslag, hoogte van het loon, stiekeme sollicitaties, niet betaalde rekeningen, chats met die leuke kerel, ondeugende dm’s naar dat lekkere wijf, de slechte beoordeling van de baas en meer van die dingen die iedereen in zijn vrije tijd volledig terecht doet of liever verborgen houdt. Een protest is dus noodzakelijk. Voor het te laat is en we allemaal leven onder het juk van een overheid die bepaalt wat jij doet.

0 Shares:

Comments are closed.

Dit artikel is 2.587 keer gelezen