Iedereen weet inmiddels wat een hashtag is. Zo niet dan #durfjehettochweltevragen? Hashtags (ook wel bekend als ‘hekje’ #) bestaan natuurlijk al heel lang. Hashtaggen is inmiddels niet alleen een twitterding, maar hoort volledig bij onze generatie, het is zeg maar een sociale-revolutie-ding geworden.

Eerst even wat anders

Pauline Cornelisse inspireerde mij om na te denken over de taaltic van verschillende generaties. In haar column  noemt zij op een grappige wijze de puntjes-, punt-, vraagteken- en uitroeptekengeneratie. Na het zien van de MOTI (Meanwhile on the interwebs) van april heb ik daar de hashtaggeneratie aan toegevoegd.

Get to the point.

Waarom. Hebben de meisjes. van nu. Toch zo de behoefte. Om overal. Letterlijk. Een punt van te maken. De punt staat dan niet altijd in geschreven tekst, je hoort hem wel. Die punt. Why? De generatie van 16-jarigen hypt niet alleen de punt, maar ook het vraagteken. Het lijkt een heel nieuw generatie-ding? Om in vragen te spreken? Hopelijk waait dit ook weer over? Deze nieuwe manier van spreken lijkt een constante vraag om bevestiging. Dit past dan wel weer bij de analyse van de nieuwe generatie (zij hebben complimenten, schouderklopjes en aandacht nodig). Bron: Eiffel  – onderzoek naar generatie Z.

Ik ben de scheeuwer!

Ok. Ik begrijp al snel dat ik niet thuis hoor in het hokje van de punt en het vraagteken. De 16 heb ik al een lange tijd achter mij gelaten. Wat blijkt, ik ben een schreeuwer! En ik hou wel van wat spanning…  Ik heb een handje van uitroeptekens en puntjes…  Uitroeptekens om mijn enthousiasme aan te geven [Mooi! Hoppa! Lekker!]. En puntjes voor een open einde of de suggestie dat ik ergens heel diep over nadenk… Kan leuk staan… Maar als je de puntjes teveel gebruikt… Slaan ze alleen, helemaal, nergens, meer op…

Nog zo’n mooi citaat van Pauline: “Eerst puntjes, daarna uitroeptekens, toen vraagtekens – nu hebben de meisjes eindelijk een punt gezet. In dat licht bezien is het nog niet zo’n slechte ontwikkeling.”

Hoe wordt de hashtag nu eigenlijk gebruikt?

De hashtageneratie, die ontbrak nog in het lijstje van Pauline. Begonnen op Twitter doorgezet naar Facebook, LinkedIn en zelfs in mails. En dat terwijl de hashtag toch alleen op Twitter een doel heeft?

De Twitter filter

De belangrijkste reden van de hashtag is natuurlijk het kunnen terughalen van een #trending onderwerp. Door te filteren zoek je alle #dtv vragen uit Twitter. Als je niets te doen hebt, kun je deze mooi beantwoorden.

Veel gebruikte hashtags:

#dwdd – ben je niet thuis, dan draait de wereld toch door in je timeline… Wie kijkt en livetweet dan? Tweeps met een extreme deeldrang.

#tvoh – de voice mania maakt het bijna onmogelijk om niet te Tweeten. Door elke seconde door je televisiescherm te schreeuwen Tweet! Tweet! Tweet!

#dtv – mooie manier om op Twitter vragen te stellen. Sleutels kwijt? iPhone stuk? Tips nodig? Met #dtv of #durftevragen is er bij altijd iemand met een antwoord. Wie antwoord dan? Meestal van verveelde tweeps die de hashtag bekijken, het antwoord googlen en antwoord geven.

Events of bijeenkomsten hebben vaak ook een eigen Twitter hashtag. Op deze manier kun je mooie tools gebruiken om de hashtag te volgen. Je kunt bijvoorbeeld je hashtag registreren met Twubs, maak een mooi verhaal van je hashtag met Storify of creëer een poster van je tweets.

De uiting

#ikvindhetzoleukomonleesbarehashtagstemaken. Lekker makkelijk, hoeft je in elk geval niet meer over spaties, komma’s en punten na te denken.

De alles hashtagger

De trend wordt op Facebook, Linkedin en emails doorgezet (ik heb de hashtag zelfs al in een kerstkaart 2011 gezien!).

Irritant: Soms weet de gebruiker van de hashtag niet eens waar de hype vandaan komt, maar vindt het wel #leuk in een zin staan. Dit zorgt #er natuurlijk voor dat de hashtag verkeerd #wordt gebruikt. #zinloos.

Generatiestoring?

Ik zit dus in de mix. Ik ben een #schreeuwer, die van #spanning houdt en hashtags overal gebruikt… Heb ik nu een generatiestoring?

#Dus… Maak je  punt. Welk type ben jij? Hou je van schreeuwen! Ben je een vrager? #spreekjehashtags of hou je het graag spannend met puntjes…

0 Shares:
9 comments
  1. Leuk artikel! Moet zeggen dat ik zelf zo nu en dan hastags gebruik maar juist niet zo vaak omdat ik dus mensen in mijn lijst heb die ze dus zo lang mogelijk maken zoals je al vermeld in je artikel.

  2. Ik merk dat ik ongemerkt #hashtags ben gaan gebruiken op Facebook, op Whatsapp en mailtjes…meestal weten de ontvangers/lezers wel wat het zijn, maar ben mezelf aan het trainen ze minder te gaan gebruiken… oh, en puntjes gebruik ik ook veel :).

    1. Nice! Ik heb je post over de Duitse taal gelezen. Geweldig boek hè ;) Naast het stuk over Duits  vond ik het stuk scheldwoorden ook #hilarisch 

      1. Ik hartje (ook zo'n meisjesding) hashtags. Gebruik ze niet uitsluitend op twitter, soms ook in blogtitels. Want handig als je zo'n blog tweet, dan heb je meteen de bijbehorende hashtag op twitter gegooid. 

  3. Wat mij het meest stoort aan vragenstellers wie een hashtag gebruiken, is dat ze niet eerste even zoeken op die hashtag. De vraag is namelijk vaak al vele malen beantwoord in de voorgaande 5 minuten.

    1. Ik geloof dat veel mensen ook niet echt begrijpen waar de Hashtag nu precies voor is… (alhoewel hij nu ook al redelijk overbodig is op Twitter). Ik irriteer mij er persoonlijk niet teveel aan #omdatikzeookonnozelkangebruiken.

Comments are closed.

Dit artikel is 5.564 keer gelezen