Oké, de nieuwe iPad is uit. Binnenkort kan je in de rij gaan staan bij de nieuwe Apple store aan het Leidseplein in Amsterdam in de hoop er een te bemachtigen. Ik ben benieuwd hoe lang de rijen dit keer zullen zijn. Ga jij de update van de iPad2 kopen of is de prachtige beeldkwaliteit niet voldoende om je over de streep te trekken?

Er is behoorlijk wat teleurstelling over de nieuwe iPad. Toegegeven, de verwachtingen waren dan ook wel erg hoog gespannen. De wildste geruchten deden de ronde. Nu blijkt dat er weinig nieuws onder de zon is. De belangrijkste verschillen met de iPad 2 betreffen het display, de processor, de camera en het formaat (hij is iets dikker, wel zo’n 0,81mm!). Het revolutionaire 4GL netwerk dat wordt ondersteund, hebben we in Europa nog niet. Veel analisten zijn het er over eens dat Apple de verwachtingen niet waar heeft gemaakt. De nieuwe versie lijkt uitsluitend op de markt gebracht om de voorsprong op Microsoft en Samsung te behouden.

Lekker puh!

Apple aanbidderEerlijk gezegd betrapte ik mezelf bij het lezen van de reacties op onderdrukt leedvermaak. Ik vind het diep van binnen wel prettig dat een Apple product niet enthousiast ontvangen wordt. Dat vind ik dan weer raar van mezelf! Ik ben toch niet zo iemand die een diepgewortelde afkeer heeft van Apple? Want die zijn er volop in deze wereld: mensen die zich heel druk maken over het merk Apple en hun afschuw overal ventileren. Mensen die Apple aanhangers laatdunkend ‘Sheeple’ noemen. Volgens hen zijn de iPad en iPhone alleen maar goed als vermaak bij toiletbezoek.  Aan de andere kant heb je ook de Microsoft haters. Mensen die hele fora, websites en Facebookpages vullen met gevloek en getier over Microsoft producten en Bill Gates.

Windows 8  concurrent iPad?

Binnen afzienbare tijd wordt Windows 8 gelanceerd. Dit besturingssysteem is geschikt voor zowel pc als tablet. Velen denken dat het Microsoft gaat lukken om een serieuze concurrent voor de iPad in de markt te zetten. Voordat de aloude strijd tussen Apple en Microsoft bashers binnenkort weer losbarst, leek het mij een leuk idee om de meest gehoorde tirades over en weer eens op een rijtje te zetten. Hoe ik ze heb gevonden? Gewoon even zoeken op ‘haat’, ‘Apple’ en/of ‘Microsoft’ levert al gauw honderduizenden resultaten op.

10 redenen waarom mensen Apple haten

1. Apple aanhangers zijn makke schapen

Sheeple Ik liet de term ‘sheeple’ net al vallen: makke schapen, zonder eigen mening, die blindelings alles dat Apple is, omarmen en verafgoden. Sommige Apple liefhebbers zien het merk Apple als een ware religie. Marketinggoeroe Martin Lindstrom heeft onderzoek verricht naar de werking van de hersenen bij Apple liefhebbers als zij naar hun iPhone of iPad kijken. En wat blijkt? Het gebied in de hersenen dat geactiveerd wordt is hetzelfde als het deel in de hersenen waarmee mensen religie beleven! Apple fans prijzen alles dat uit de Chinese Apple fabrieken rolt. Geen enkel bedrijf ter wereld heeft zulke trouwe aanhangers. Apple fans staan rustig uren in de rij onder de meest erbarmelijke omstandigheden om een nieuwe iPhone of iPad te bemachtigen. Je hebt zelfs mensen die het logo van Apple op hun lichaam laten tatoeëren of die staan te bidden voor het hoofdkwartier van de computerfabrikant! Deze dweepzucht wekt niet alleen verwondering maar ook irritatie en zelfs afschuw.

2. Apple gebruikers zijn elitair en arrogant

Apple liefhebbers worden vaak gezien als arrogante snobs. Elitaire mensen die denken dat zij een heel goede smaak hebben en het recht om op anderen neer te kijken. Niet zo symphatiek dus.

3. Apple producten zijn té duur

Het is waar. Vergeleken bij de concurrent zijn Apple producten erg duur. Soms wel twee tot drie keer duurder. Dit wekt niet alleen irritatie bij mensen die de aanschaf van een Apple product overwegen, maar wakkert ook het verlangen naar een Apple product aan.  Apple maakt mensen hebberig. Oorzaak van spanning tussen mensen die zich Apple kunnen veroorloven en mensen die alleen in de Apple store kunnen dromen van een Macbook of iPad. Dan heb je natuurlijk nog Apple sceptici die beweren dat de producten maar een beperkt aantal features hebben en dat de technische specificities slecht zijn. Kortom: Apple kost veel, maar levert weinig.

4. Teveel Steve Jobs Appelvormige sticky notes op raam geplakt

Als je Apple zegt, dan zeg je Steve Jobs. Het succes van het bedrijf wordt sterk geassocieerd met de voormalig CEO van het bedrijf. De vooruitziende blik van Jobs heeft inmiddels mythische vormen aangenomen. Zijn dood werd door velen ervaren als een persoonlijke tragedie. Dit wekt natuurlijk een sterke tegenreactie op bij Apple bashers.

5. Lastige overgang Windows – Apple

Over deze 5e reden voor afkeer van Apple kan ik zelf meepraten. Het is gewoon lastig om van een Windows-pc over te stappen naar een Apple computer. Niet bepaald appeltje-eitje. De toetsencombinaties zijn anders, het klikken is anders, alles is anders. Irritant. Bovendien is het ook een dure grap. Alle software pakketten die ik nodig heb voor mijn werk, moet ik opnieuw kopen omdat Windows software niet wordt ondersteund door Apple.

6. Apple schermt alles af

In tegenstelling tot een PC heeft Apple een gesloten architectuur. In theorie kan elk bedrijf kan een PC bouwen; Alleen Apple kan een iMac bouwen. In de praktijk betekent het dat je als gebruiker weinig invloed kunt uitoefenen op de inrichting en instellingen van jouw apparaat. Dat is een doorn in het oog van mensen die gewend zijn zelf even een DOS-box te openen om hun BIOS te bestuderen.

Veel mensen ergeren zich ook aan het feit dat Apple de regie voert over de applicaties die in de app-store verschijnen. Apple beslist of een app in de App-store komt. Hoezo censuur?

7. Apple is niet geschikt voor bedrijven

Steve Jobs maakte het liefst producten voor de consument, niet voor bedrijven. Apple computers waren tot voor kort niet geschikt voor de bedrijfswereld: te duur, slechte prestaties en slecht te beveiligen. Het tij lijkt te keren met de komst van de iPhone en iPad. Veel bedrijven gaan over tot aanschaf van tablets voor hun werknemers.

8. Apple is niet geschikt voor spelletjes

De meeste computerspelletjes worden gemaakt voor de PC. Er zijn nu eenmaal meer PC-gebruikers dan Apple-bezitters. Maar behalve deze statistieken, beweren de meeste gamers dat het Windows besturingssysteem betere prestaties levert dan de Mac. Microsoft is ook producent van een van de meest populaire spelcomputers van dit moment: de X-Box.

9. Apple is oneerlijk

Dit vind ik zelf een heel interessante. Apple komt vaak slecht in het nieuws. Als er iets mis is met een Apple product, dan wordt deze fout ontkend. Denk maar aan de antenne van de iPhone 4. Als je je vinger tijdens een telefoongesprek op de verkeerde plek hield, dan was de ontvangst heel slecht. Apple ontkende deze fout in alle toonaarden. Meer recentelijk kreeg het bedrijf veel slechte publiciteit omtrent de arbeidsomstandigheden in de Chinese fabrieken waar de iPads van de band rollen. Zelfmoorden, onderbetaalde arbeiders, allemaal niet zo mooi!

10. iTunes

Ik gebruik iTunes heel vaak en kan er over meepraten: iTunes is een van de meest waardeloze programma’s ooit. Het integreert slecht met een PC en je kunt muziek die je hebt gekocht niet overzetten naar een andere computer of op een usb-stick zetten. Terwijl je er toch best veel geld voor hebt betaald! Bovendien ben je soms om onverklaarbare redenen alles in je iTunes library kwijt (al zeker vier keer gebeurd) Of je iPhone begint na aansluiting op je computer, spontaan te communiceren met iTunes terwijl je toch zeker wist dat je die F**! Instelling had uitgezet. Niet grappig.

10 redenen waarom mensen Microsoft haten

1. Microsoft heeft zelf niets uitgevonden maar steelt ideeën

Veel Microsoft haters richten hun pijlen op het gebrek aan vernieuwende ideeën. Zij beweren dat het bedrijf niets heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de computer en het internet maar is groot geworden door het kopiëren van andermans ideeën. Deze verwijten gaan ver terug. Eind jaren tachtig zijn er een aantal processen gevoerd tussen Apple en Microsoft. Apple claimde dat Microsoft gebruik maakte van hun vindingen (bijvoorbeeld de overlappende vensters in Windows). Microsoft kwam uiteindelijk als winnaar uit de strijd tevoorschijn.  Een van de argumenten die Bill Gates gebruikte om zijn gelijk te halen was: “hey you copied from Xerox!”.. Maar het bedrijf heeft nog altijd last van het slechte imago dat is ontstaan in de vorige eeuw.

2. Teveel Bill Gates

Bill Gates speelt met plastic poppetjesBill Gates is de een na rijkste man ter wereld en besteedt een groot deel van zijn fortuin aan goede doelen. Desondanks hebben heel veel mensen op deze wereld een ontieglijke hekel aan de goede man. Ze noemen hem een ‘nerd’ en beschuldigen hem van naäperij en diefstal. Steve Jobs was ook al geen Gates-fan. In zijn biografie (die nog ongelezen op mijn nachtkastje ligt) laat hij zich behoorlijk laatdunkend uit over zijn collega. Ik citeer:  ‘Bill is in de kern van de zaak fantasieloos, hij heeft nooit zelf iets uitgevonden. Daarom houdt hij zich volgens mij ook liever bezig met filantropie dan met technologie. Hij heeft slechts schaamteloos andermans ideeën gejat.’

3. Microsoft houdt zich niet aan beloftes

Microsoft heeft altijd ambitieuze plannen en doet grootse beloftes.  Jammer genoeg maken ze die niet altijd waar. Zo was de komst van de Windows 7 phone voor veel bedrijven een bittere teleurstelling. Het toestel is niet goed te beveiligen en geen goede vervanging van de Blackberry. Verder schieten de Microsoft toepassingen voor de Cloud op een aantal fronten nog tekort, biedt het geen open source software en wachten we nog altijd op Office voor de iPad.

4. Teveel updates

Iedere PC-gebruiker kent en haat ze! De onaangekondigde updates van het Windows-besturingssysteem. Updates die het besturingssysteem niet alleen vertragen maar er ook voor zorgen dat je pc of laptop er plotseling mee ophoudt! Vervolgens duurt het uren voordat alle noodzakelijke updates zijn geïnstalleerd (soms wel drie uur) en je weer verder kunt. Hele fora zijn er volgeschreven met tips hoe je de updates kunt beïnvloeden of uitschakelen.

5. Waardeloze user experience Clippy, de vrolijke assistent

Ken jij hem nog? Clippy: de vrolijke Microsoft assistant die een zachte dood stierf met de komst van Windows XP. Een goedbedoelde poging om gebruikers wegwijs te maken in de wirwar aan functionaliteiten, maar met een averechts effect. Clippy werd verguisd en gehaat. In mijn ogen is Clippy hét symbool van alle mislukte pogingen die Microsoft heeft gedaan om de user experience van Apple te evenaren. Een veelgehoorde klacht over Microsoft producten is dan ook: het ziet er niet uit! Apple maakt dankbaar misbruik van dit gegeven en laat geen kans onbenut om de concurrent belachelijk te maken zoals in deze reclamefilmpjes op YouTube.

6. Teveel functionaliteit

Mensen klagen steen en been over Microsoft applicaties als MS-Outlook, Word en Outlook. Ze werken allemaal anders en niet goed samen. Een veelgehoorde klacht is ook dat de programma’s  teveel functionaliteit bieden! Het is hierdoor vaak erg lastig om de meest simpele handelingen uit te voeren. Dit probleem is onderkend door Microsoft. Aan het nieuwe Office pakket is weinig tot geen nieuwe functionaliteit toegevoegd. In plaats daarvan is heftig gesleuteld aan de gebruiksvriendelijkheid van de software. Tot nu toe vind ik het niet echt een verbetering!

7. Microsoft is traaaaaag!

De zoekopdracht ‘Microsoft’ en ‘bad performance’ levert meer dan 155 miljoen resultaten op. Gebruikers van Microsoft producten ergeren zich blauw aan hun pc die voortdurend van alles aan het doen is, terwijl ze alleen Notepad hebben openstaan. Uit persoonlijke ervaring kan ik jullie vertellen dat het gekmakend is, als je soms meer dan 15 seconden moet wachten voordat je computer reageert.

8. Internet Explorer Count down voor internet explorer 6

Ooit wel eens een website gebouwd? Nou, ik bouw ze dagelijks en ik kan je vertellen dat het een helse klus is om een website er goed uit te laten zien in Internet Explorer. Microsoft ontwikkelaars kunnen het niet laten om de webstandaarden telkens net even anders te implementeren. Vooral Internet Explorer 6 is een ware nachtmerrie voor elke webdeveloper. Daar is Microsoft het mee eens. Het bedrijf smeekt mensen om te upgraden naar de laatste versie van hun browser. Op de website IE6-countdown kun je zien hoe het gebruik van de gehate browser afneemt. Gelukkig voor ons webbouwers,  behoort bouwen voor IE 6 bijna tot het verleden.

9. Microsoft is niet hip!

Er is een belangrijk verschil tussen de manier waarop Apple en Microsoft producten ontwikkelen. Apple ontwerpt producten die ze zelf mooi en bruikbaar vinden met de verwachting dat deze ook bij de consument in de smaak vallen. Het bedrijf richt zich niet op massaproductie zoals Microsoft. Microsoft producten zijn niet spannend of esthetisch mooi. Mensen worden er niet hebberig van en hebben minder binding met het product.

10. Echo uit het verleden

De laatste reden is volgens mij de bron van alle haat. Microsoft domineerde jarenlang de pc-markt en duldde geen concurrentie. Hierdoor kon het bedrijf de prijzen en kwaliteit van het product bepalen. Deze monopoliepositie was velen een doorn in het oog. Het werd gezien als machtsmisbruik en creëerde veel haat. Deze periode is heel schadelijk geweest voor het imago van het merk Microsoft. Hele generaties groeiden op met een negatief beeld van Microsoft. Het wordt een hele klus om dit slechte imago kwijt te raken. Zoals een hoge pief bij Microsoft laatst opmerkte: “If You Hate Microsoft, You Don’t Really Know Us!”

Harde cijfers over haat en liefde

Op de website Amplicatewordt in kaart gebracht wat mensen zeggen over een merk op social media. Als je daar Microsoft intypt dan scoort het bedrijf behoorlijk hoog op Hate (68%!). Apple daarentegen scoort 68% Love! Kijken we naar de verschillen tussen Steve Jobs  en Bill Gates dan zijn de verschillen iets minder groot maar nog wel aanwezig. Jobs scoort 75% procent LOVE tegenover 51% voor Gates.

En jij?

Zelf heb ik veel en sterk wisselende ervaringen met het gebruik van Microsoft producten. Door mijn iPhone en iPad ben ik steeds meer een fan van Apple producten geworden. Ik denk dat mijn volgende computer een iMac wordt! Maar genoeg over mij. Ik ben heel nieuwsgierig naar jullie ervaringen en mening. Helemaal gek van Apple? Denk je dat de Windows 8 tablet een serieuze concurrent wordt van de iPad? Ik hoor graag wat je van de Apple-Microsoft oorlog vindt en aan welke kant je staat.

0 Shares:
Dit artikel is 5.499 keer gelezen