Eenieder die het vrije internet een warm hart toedraagt kent natuurlijk Tim Kuik. Het opperhoofd van de stichting BREIN is wereldberoemd in Nederland vanwege zijn door mediamagnaten gefinancierde strijd voor censuur op internet. Zo wist de stichting BREIN de RijksUniversiteit Groningen zover te krijgen dat men bittorrent-verkeer blokkeert.

Netneutraliteit

Naar aanleiding van kamervragen van D66 antwoordt minister Verhagen dat de netneutraliteit in de nieuwe Telecomwet, die inmiddels ter goedkeuring bij de Eerste Kamer ligt, verbiedt om op grond van klachten internetverkeer te blokkeren. Alleen uitzonderingen als een gerechtelijk bevel maken dat soort blokkades straks nog mogelijk. Dat betekent dat Tim Kuik zijn censuur-clubje wel kan opheffen en dat is goed nieuws.

Strijd nog niet gestreden

Maar natuurlijk is de strijd om het vrije internet nog lang niet gestreden. Want zowel SOPA/PIPA als ACTA zijn nog lang niet van de baan, en zodra ze dat wel zijn zullen er weer nieuwe pogingen komen om al die losbandige internetvrijheid in te perken. Dus helaas zijn we nog lang niet van types als Tim Kuik af. Types die maar niet willen snappen dat de 2.0 wereld schoon genoeg heeft van corrupte en machtsbeluste clubjes. Types die met alle plezier de vrijheid schofferen en om zeep willen helpen. Types die niet in staat zijn zich aan te passen aan een veranderende wereld.

BREIN naar Noord-Korea?

Misschien is het voor Tim Kuik en consorten maar het beste als ze zich gaan richten op markten die het allemaal niet zo nauw nemen met vervelende nieuwigheden zoals vrijheid van informatie en dat soort dingen. Er zijn (helaas) nog genoeg landen die het ook niet zo op (internet)vrijheid begrepen hebben. China, Noord-Korea, Pakistan, Syrië en Iran bijvoorbeeld. Daar weten ze mensen als Tim Kuik wél op waarde te schatten.

De RUG houdt de rug niet recht

Voor de studenten van de RUG krijgt het blokkade-drama nog een vervelend staartje. Want de Rijksuniversiteit Groningen heeft inmiddels laten weten te gaan stoppen met het leveren van internet aan studentenflats. Wel handhaaft de RUG de bittorrent-blokkade totdat de nieuwe netneutraliteitswet is aangenomen. Zo lijkt het er sterk op dat de RUG de rug niet recht wil houden en buigt voor de terreur van de mediamagnaten en gesponsorde clubjes als BREIN. Dat is bijzonder jammer, want van een universiteit mag wat meer moed en lef verwacht worden.

0 Shares:
2 comments
  1. Hoe graag ik ook hier en daar een downloadje meepik, het is moeilijk uit te leggen dat een Piratebay blokkade een aanslag op internetvrijheid is. Als aannemelijk gemaakt was dat Piratebay in grote/aanmerkelijke mate een ander doel dan illegale downloads dient, had de rechter vast niet de eis van Brein toegewezen. Maar Ziggo en XS4All hebben gewoon geen enkele tegenwerping op de Brein beweringen aannemelijk gemaakt en dan ben je zo klaar met een proces…

    1. Het gaat in dit geval over het blokkeren van bittorrent-verkeer. Nou is het natuurlijk zo dat er via bittorrent genoeg 'illegaals' te downloaden valt, maar ik zie dat toch echt als schieten met een kanon op een mug. De grote mediaspelers zouden er beter aan doen zich te richten op een modern business-model in plaats van het sponsoren van clubs als die van Tim Kuik.

Comments are closed.

Dit artikel is 4.575 keer gelezen