Daar was ie dan. De iPad. De grootste verrassing zat in de naam. Geen iPad HD, geen iPad 3, gewoon iPad. Het is bekend dat less more is bij Apple, maar dit is wel erg simpel. Toch gaat het publiek dat ding natuurlijk gewoon iPad 3 noemen. Anders denken mensen nog dat je de eerste versie van de iPad hebt. Dat kan natuurlijk niet. Het apparaat zelf kende weinig verrassingen. En nu gaan we op Twitter allemaal lekker lopen klagen.de 'nieuwe' iPad

Verwend

Apple heeft ons de afgelopen jaren verwend met revolutionaire producten. Stijlvolle computers en laptops, de iPods en iPhones en natuurlijk de iPads. Ze werden groots gepresenteerd en bijna allemaal even enthousiast ontvangen. Het verwachtingspatroon bij iedere nieuwe lancering is enorm. En dan is het natuurlijk niet zo gek als het een keertje tegenvalt.

Onmogelijk

Vorig jaar werd de iPhone 4S al wat lauwtjes ontvangen. Hetzelfde gebeurt nu met de iPad (3). Het valt ons allemaal een beetje tegen. Ja, de camera is beter en het scherm is scherper. Waarschijnlijk maanden zo niet jaren aan gewerkt. Een technisch hoogstandje. Maar wij zijn niet onder de indruk. We zijn verwende consumenten en we verwachten van Apple het onmogelijke. We willen graag dat de iPad naar ons toekomt als we hem roepen. Dat soort dingen.

Niet vernieuwend genoeg

De nieuwe iPad zal waarschijnlijk vooral kopers aantrekken die voor het eerst een iPad kopen. Dan maar de nieuwste variant. Mensen die een iPad 2 hebben, zullen het ding niet massaal op marktplaats zetten. Daarvoor is de derde generatie van Apple’s tablet niet vernieuwend genoeg. Een scherm dat vier keer zo scherp is? Waar is dat goed voor? Het scherm van de iPad 2 is prima. Een betere camera? De iPad is nou niet bepaald een ideaal fototoestel.

De lat

Apple heeft het zichzelf erg lastig gemaakt. Ze zijn FC Barcelona. We verwachten het mooiste voetbal. Hakjes, trucjes met de bal, 10-0 overwinningen met twee vingers in de neus. Maar dat kan niet altijd. En dan gaat het publiek morren. Om een nieuwe teleurstelling te voorkomen, stel ik voor dat we de lat hoog leggen. Laten we samen wat dingen verzinnen waarmee Apple ons weer gaat verbazen. Al realiseren ze er maar eentje uit het lijstje. De lat moet hoog. Zeer hoog. Ik begin. Vullen jullie het aan?

 1. Maak een iPad die je kunt opvouwen en in je broekzak kunt doen
 2. Maak een iPad met een batterij die weken, liefst maanden meegaat
 3. Stop er een beamer in die haarscherp beeld op een muur projecteert
0 Shares:
21 comments
 1. Sorry Rick, maar ik ben het niet eens met je stelling. Ik heb mijn iPad2 nu bijna een jaar in bezit en het apparaat wordt intensief gebruikt.
  Apple doet net als alle andere merken telkens weer een schepje er bovenop. Dit keer is het zelfs een grote schep met het nieuwe retina scherm.  Wat dat scherm brengt? Een rustiger en voller beeld van tekst, foto's en video. Precies de dingen waar een iPad heel goed voor te gebruiken is. De camera is ook verbeterd, maar zal wat mij betreft ook echt niet zo intensief gebruikt worden. Daarvoor is de iPad gewoon te groot.

  Ik denk dat we met z'n allen onze verwachtingen wat moeten temperen. We willen zo veel…
  Je hoort het ook steeds meer: 'Ik wil…..' Maar niemand lijkt tevreden met wat hij/zij heeft of krijgt.
  Het is ook verschrikkelijk gemakkelijk om kritiek op een product te geven als je een lijst met wensen klaar hebt liggen die niet in het nieuwe product te vinden zijn.

  Het werkt heel simpel. De nieuwe iPad komt straks op de markt. Als de mensen hem willen kopen, dan doen ze dat sowieso. En als ze nog een paar jaar verder willen met hun iPad2 dan zullen ze daarvoor kiezen. Niemand houd ze daarin tegen. Zelfs Apple heeft daar geen controle over. Het enige wat ze kunnen doen is hun producten beter maken, aanprijzen bij de consument in de hoop dat ze daarna weer heel veel iPads gaan verkopen.

  Tot nu toe heeft de geschiedenis tegen al je argumenten in het tegendeel bewezen.

  1. Dag Gert, ik heb je reactie twee keer geleden, maar ik snap het niet zo goed. Vooral je laatste zin niet. Welke argumenten bedoel je? Deze blogpost is geen anti-Apple betoog. Ik heb zelf ook een iPad 2 en gebruik hem zeer intensief naar alle tevredenheid. Deze blog gaat over de zaken die mij opvallen rondom de lancering van de nieuwe iPad. Dat zijn een aantal zaken:
   1. De naam
   2. Geen verrassingen. De meeste zaken (betere camera en scherm) waren al lang uitgelekt en, eerlijk is eerlijk, het is geen revolutie.
   3. Het verwende gedrag van mensen. Het gezeur op twitter. En dat komt ook vooral omdat we verwend zijn met Apple de laatste jaren.

 2. Erg leuke blog om te lezen!
  Ik heb de ouderwetse, binnenkort onverkoopbare iPad2 en kan nog niet oordelen over de iPad 3.
  Het is logisch als verwachtingen worden getemperd als het je niet van de sokken blaast.
  Als alles super is, dan verwacht je de verbeterde versie als superder en die daarna is superderder..

  Ik merk ook aan mijn klanten dat ze wennen aan onze kwaliteit, hoe mindblowing dat ook was bij de kennismaking.
  Het realistische antwoord van Gert Kracht is logisch: het is en blijft een geniaal apparaat…

  Wat ik wel graag zou willen is een inklapbare iPad, ook jouw nummer 1.
  Zet er Flash op, zorg voor een programma dat WiFi leegtrekt bij de buren, maar het allerbelangrijkst: zorg voor een kaart waarop ik downloaden en uploaden kan!
  Hoe moeilijk is het om een USB stick er op aan te sluiten, foto's er op te zetten, powerpointjes etc.

  Ik denk dat dit de toekomst is, dat je jouw pc (zonder beperkingen) op zak hebt.
  En de eerste die er mee komt, die zal de WAUW-factor hebben.
  Voor heel even…

  Tony Verheij

 3. Dank voor je compliment Tony. Fijn dat je het leuk vind om te lezen. Maareh… Een inklapbare iPad, haha, ik probeerde vooral absurde features te bedenken, dat zijn echt geen wensen van mij.

  De iPad is een fantastisch apparaat, maar er zijn ook mensen die liever een Samsung oid hebben. Die zal ook ongetwijfeld fantastisch zijn. Ieder zijn voorkeur. Als je graag flash wilt, moet je geen iPad nemen. En over dat usb: Apple gelooft daar gewoon niet in. Less is more. Zij vinden datadragers niet van deze tijd en werken liever met de cloud. Dat is misschien niet handig als je usb-sticks gewend bent, maar ik vind het wel stoer als je als bedrijf ergens voor staat en dat consequent doorvoert.

    1. Je snapt best wat ik bedoel X, en weet je, Apple heeft gelijk. Data meezeulen op fysieke dingetjes slaat nergens op als het ook online kan. Het heeft gewoon geen toekomst.

     1. je hebt helemaal niet overal (goed) internet – dus is meezeulen voorlopig gewoon nog de realiteit. Op je tablet bijv. Om het dan gemakkelijk via je USB-port eraf te slepen als de wifi faalt. 

      1. Een USB stick is verleden tijd als je het mij vraagt. Die dingen liggen bij mij al jaren in de kast. Ik zou ook niet weten wat ik erop zou moeten zetten. Alle data is via internet beschikbaar, binnen Europa moet je wel gek doen om zonder 'bereik' te zitten. Bovendien staat de belangrijkste data wel op een device in de vorm van een tablet of telefoon. 

  1.  In het verleden had je een apparaatje van Sony, als je die uitvouwt, heb je een halve iPad.
   Dat ding vond ik stoer, maar het had te weinig mogelijkheden in zich.
   Wel lekker op vakantie was de Gemini van ? met 160 gB aan boord terwijl wij nog liepen te stuntelen met een 500mB en 1 gB kaartje in de camera…
   Wat ik jammer vind van de iPad is dat je niet zomaar alles er op kunt kwakken, je kunt niet op een Wordbestand klikken en zeggen: downloaden.
   Misschien zitten er wel meer mogelijkheden op dan ik weet, dat is mogelijk.
   Maar het zou handig zijn als je met een tablet, welke dan ook, dezelfde mogelijkheden hebt als met je pc.
   En dat mag van mij best opvouwbaar.
   Lance Ulanoff schreef al: why the new iPad didn't blow my mind…
   Er is al een wedstrijd met de meeste geniale tweets die de iPad afkraken, dat hoeft van mij ook niet…
   Beter scherm, betere iSight is leuk, maar geen reden voor mij om een iPad 3 aan te schaffen.
   Ja: iPad 3!

   "Ik heb een nieuwe iPad! Een nieuwe iPad, heb je dan de nieuwste iPad?
   Ja ik heb hem net uit de winkel. Welke iPad heb je dan? Weet ik veel, hij is nieuw.
   Dus jij hebt de nieuwste iPad? Ja, ik heb een nieuwe iPad.
   Die was extra goedkoop zei de verkoper tegen mij.
   Dus je hebt niet de nieuwste iPad?
   DUDE! Mijn nieuwe iPad zit nog in de doos! Nieuwer dan dat kan toch niet?"

   Zeg maar rustig: je kunt een nieuwe iPad 2 kopen of een nieuwe iPad 3, dat praat een stuk makkelijker!

   Tony Verheij

 4. Leuke blog. En ben het met je eens Rick Ik gebruik ook sinds kort de Ipad 2 en vind het een geweldig apparaat. Ik mis de usbpoort totaal niet en de keren dat ik problemen had omdat er geen Flash op zit, is op één hand te tellen. Ik gebruik alleen nog Dropbox en volgens mij is online documenten delen de toekomst.  Vandaag toevallig gebruikt, maar moest die stick ver onder het stof vandaan toveren.

  1. uhm, maar het gaat niet om usb sticks – het gaat om je tablet gemakkelijk aansluiten op je pc/apple crapple en dan bestanden overzetten. Dat doe je dan via de USB poort, maar niet met een USB-stick…

 5. Je zal als bedrijf maar te horen krijgen dat de lat hoger moet. Heb je net een apparaat op de markt gezet met een ongekende resolutie en meer grafische processing power dan een Xbox! Persoonlijk vind ik dat vernieuwend genoeg.

  1. Ik denk niet dat Apple een vergadering gaat beleggen naar aanleiding van mijn blog ;)

  1. Als ze dat doen, zou ik hem ook wat kleiner maken. Gewoon formaat van ee telefoontje of zo.

 6. Volgens mij loopt de discussie over de USB-poort een beetje mis;

  Het gaat er over dat als je je nieuwe speeltje wilt vullen met alle media die je wilt consumeren (want laten we eerlijk zijn niemand zet 16, 32 of 64GB aan documenten op z'n iPad) dit gemakkelijker gaat als je het er via USB gewoon op kunt zetten zonder tussenkomst van het vreselijke iTunes…

  Of dat als ik bij een klant ben en zij een bestand met mij willen delen, ik dit gewoon via USB op mijn tablet kan zetten. Want hoewel ik een fervent gebruiker van SugarSync, Dorpbox, Box etc. werkt dat voor dit soort situaties een stuk omslachtiger. Los van het feit dat in veel corporate omgevingen dit soort sites geblokkeerd zijn.

  Doet u mij maar vrijheid en een open standaard…

  1. Je hebt gelijk. Eigenlijk. Geen speld tussen te krijgen. En toch respecteer ik de eigenwijzigheid van Apple. ;)

Comments are closed.

Dit artikel is 4.250 keer gelezen