Proust.com is closing… 
Een tijdje geleden blogde ik over o.a. Proust, een social medium met een beetje meer diepgang. Tot mijn teleurstelling ontving ik in de eerste week van 2012 een e-mail dat Proust.com er op 31 januari 2012 mee stopt.

Jammer genoeg gaat Proust op het eigen blog niet echt in op de details. Sterker nog, bij Proust zijn ze duidelijk blijven steken bij de viering van Thanksgiving, een dikke maand geleden. Ik vraag me natuurlijk af waarom een relatief nieuw platform dat nèt even iets meer diepgang nastreeft dan het gemiddelde online netwerk, binnenkort ophoudt te bestaan, en ga op onderzoek uit. Quora licht een tipje van de sluier op, maar ook hun bericht is wat summier. Live On, een concollega, weet te vertellen dat Proust.com ophoudt te bestaan om redenen die (nog) niet zijn onthuld. Ik vraag me af waarom zo’n leuk initiatief niet aanslaat.

Wat was Proust?

Misschien kun je beter vragen: “Wie was Proust?”. Marcel Proust was een Frans intellectueel, romanschrijver, essayist en criticus uit de negentiende eeuw, leert ons Wikipedia, vooral bekend om zijn boek À la recherche du temps perdu (op zoek naar de verloren tijd), een roman in zeven delen. Behalve om dit meesterwerk, dat overigens in tegenstelling tot wat veel mensen aanvankelijk dachten, niet autobiografisch is, werd Proust bekend om zijn “Questionnaire“, een gezelschapsspel dat hij bedacht als ijsbreker bij feestjes en partijen. De Proust Questionnaire was een hulpmiddel voor mensen om elkaar beter te leren kennen en bestond uit een aantal soms behoorlijk confronterende, persoonlijke vragen.

Proust.com is gebaseerd op deze Questionnaire en helpt jou, als gebruiker, je levensverhaal te vertellen aan de hand van een aantal vragen, onderverdeeld in verschillende categorieën. Je bepaalt zelf of je een vraag beantwoordt of niet, maar voor een volledig levensverhaal is het natuurlijk wel aan te raden zo veel mogelijk vragen te beantwoorden, hoe confronterend ook. Proust.com biedt de mogelijkheid je levensverhaal te illustreren met foto’s, video’s, kaartjes en een tijdlijn en het natuurlijk online te delen met je vrienden en familie.

Door de koppeling met Facebook zijn deze gemakkelijk te vinden. Je bepaalt zelf wàt je deelt en met wie. Het downloaden van je levensverhaal was al eerder mogelijk, maar nu Proust.com binnenkort wordt gesloten, wordt daar nog eens extra de aandacht op gevestigd. Het zou immers zonde zijn van je herinneringen als je die niet voor later zou kunnen bewaren, als opzet voor, bijvoorbeeld, je eerste bestseller…

Diepgang

Niet erg oppervlakkig dus, en een welkome afwisseling op al die andere netwerken, waarbij het vaak alleen maar draait om je werkervaring, bezittingen of uiterlijke eigenschappen, met andere woorden, een enkel aspect van je leven, in tegenstelling tot je hele leven. Daarom verbaast het me ook dat Proust.com geen succes is geworden. Wellicht is het toch te veel moeite gebleken voor de gebruikers. Het is uiteindelijk wel de bedoeling dat je zelf de antwoorden op de vragen schrijft. Misschien vinden veel mensen – ten onrechte of niet – dat hun leven niet interessant genoeg is om op te schrijven. Ik vond het in ieder geval een leuke en prettige manier om herinneringen op te halen en te bewaren. Waarvoor? Dat weet ik eigenlijk niet. Nageslacht heb ik niet, maar het idee om toch iets achter te laten spreekt me wel aan. Bovendien is het een goede oefening voor een aspirant-schrijver…

Aan de andere kant kan ik me ook voorstellen, dat sommige mensen moeite hebben met de soms indringende vragen. Ik heb mezelf er ook regelmatig op betrapt, sommige vragen niet te willen beantwoorden. Er zijn vragen die herinneringen oproepen, die je liever was vergeten, je confronteren met een minder leuke eigenschap van jezelf of je laten nadenken over dingen waar je liever niet over nadenkt. Leuk gezelschapsspelletje, Proust.

Ik zal de wekelijkse “Proust Question of the Week” e-mailtjes toch wel missen en ben weer een illusie armer. Is er geen toekomst voor (online) diepgang?

 

0 Shares:

Comments are closed.

Dit artikel is 3.022 keer gelezen