Uitzending GemistWie heeft het nog niet gezien, de nieuwe website van uitzending gemist van de publieke omroep? Of we er zo blij mee moeten zijn weet ik niet. De site is dusdanig onder handen genomen dat ik niet zeker weet of ik nu moet applaudisseren of janken.

Dingen die ik mis

 • Beperkt Archief
  Allereerst mis ik de mogelijkheid om verder terug te kijken dan 7 dagen. Nu líjkt dit niet zo belangrijk, maar ik wil nog wel eens een aflevering terugbladeren om te kijken waar ik ook al weer gebleven was, of een aflevering terugkijken die ik erg goed vond. Zo mag ik graag de serie “Frozen Planet” achter elkaar kijken, in plaats van 1x per week een deel.
 • Kleurloos
  Het volgende dat ik mis is kleur. Zwart is geen kleur, en grijs ook niet… Alle kleur die ik nu zie zijn de screenshots van de programma’s. Ik heb hier het idee dat ik aan het bladeren ben in het archief van het polygoonjournaal (zwart-wit televisie). We kijken toch ook kleurentelevisie?
 • Die fijne pop-up
  Het klinkt wellicht raar, maar ik vond de player in de pop-up erg prettig, vooral omdat ik deze zodanig kon verkleinen dat ik alleen maar het programma zelf in beeld had, en niet al die meuk er omheen. Nu ben ik verplicht de hele site open te houden. Ik mis dus de optie de video in een pop-up te openen of om deze te isoleren van alle “achtergrondruis”. Er is wel een “pop-out” mogelijkheid, maar deze werkt niet goed. Als je pech hebt begint de hele aflevering opnieuw terwijl je al halverwege was.
 • Mag ik niks meer vinden?
  Ook mis ik de optie om afleveringen te beoordelen, dit had toch zeker toegevoegde waarde. Al was het alleen maar om te zien wat anderen er van vinden/vonden en of het kijken naar deze aflevering de moeite waard is.
 • Scroll of death
  Ik kon eerst snel een omroep of genre kiezen, nu moet ik eerst doorklikken naar een pagina, waar de selectie niet meer fatsoenlijk op één pagina past. Ik moet scrollen naar mijn favoriete genre “wetenschap”, belachelijk.
 • Ruimte in overvloed
  De oude site was veel compacter, alles was niet zo vreselijk opgedirkt met witruimtes en tussenruimtes. Gewoon oerdegelijk, praktisch en zonder poespas. De poespas overheerst nu, en daar stoor ik me vreselijk aan. Wat is het nut van al die witruimte? Alléén maar om een afbeelding van het programma te kunnen tonen? Ik hoop het toch niet, want dat is écht zonde van de ruimte en resources.
 • Deze aflevering heeft een houdbaarheidsdatum
  Ik krijg nu bij sommige afleveringen een beperkte beschikbaarheid te zien: “/!\ Deze aflevering is beschikbaar van za 7 januari 21:59 tot di 17 januari 2012 21:59”. Wat? beperkt beschikbaar? Wat is dat nu voor onzin? Verloopt dan de houdbaarheidsdatum? Staat dan de schimmel op de videoband? Wat een onzin, laat gewoon lekker staan.
 • Een heleboel afleveringen die ik wel op de oude site kon/kan kijken, kan ik op de nieuwe site niet meer terugvinden, of beperkt. Verder dan een jaar terugzoeken? Vergeet het maar. En als ik de help mag geloven, is straks een maand terugzoeken al een probleem. Lekker is dat.
 • Blij maken met een dooie mus
  Als ik een aantal afleveringen van mijn favoriete programma’s ga terugkijken, word ik lekker gemaakt met allerlei uitzendingen uit het verleden, waar bij een 2e blik doodleuk “Niet beschikbaar” overheen is gekalkt. Zet het er dan niet neer! Zonde van de ruimte, laat zien wat je hebt, en niet wat je niet hebt. Daar kan ik dus helemaal niets mee. Dat doet me denken aan die sketch van André van Duin met “de buurtsupel” (geen tikfout) waarbij de gevleugelde uitspraak “Die hebben we niet” mij door het hoofd speelt als ik naar die niet beschikbare programma’s kijk.

Daadwerkelijke verbeteringen

 • Betere Kwaliteit
  De beeldkwaliteit is daadwerkelijk verbeterd. Om precies te zijn zou dit verdubbeld moeten zijn. Ik ruil dit echter met liefde in voor de functionaliteit van de oude site.
 • Grotere Speler
  Ik moet toegeven dat de grotere videospeler een verbetering is, maar met een greasemonkey-script was dit ook al mogelijk. Of dit dan ook toegevoegde waarde heeft voor mij persoonlijk? Nee, wellicht voor een ander. Ik zit er niet direct op te wachten.
 • Voorbeeldweergave
  De site wordt nu gedecoreerd met “stills” van de afleveringen of gewoon met een logo van het programma, zoals bij “De Wereld Draait Door“. Handig als je je de titel van het programma niet meer weet te herinneren en puur op geheugen gaat speuren, maar het neemt wel (onnodig) veel ruimte in. Ruimte die ik liever gevuld zie met andere informatie, of méér zinvolle informatie.
 • Ik krijg nu niet meer om de paar afleveringen het scherm met dat mijn “sessie is verlopen”. Dat scheelt, maar een keer de pagina refreshen en ik was de melding sowiso kwijt… Daar hadden ze het voor mij niet om hoeven doen.

Conclusie

Gelukkig is er voor de die-hard gebruikers van deze site een uitkomst. Voorlopig staat de oude site nog steeds online, maar dan op een andere plek: http://oud.uitzendinggemist.nl. Gezien de commentaren op de nieuwe weet ik niet of het zo slim was om deze nieuwe site al uit de bèta fase te halen. Voorlopig maak ik maar gebruik van de “oude” en vertrouwde site, die in tegenstelling tot de nieuwe site toch een stuk prettiger werkt.

0 Shares:
Dit artikel is 5.818 keer gelezen