Shop online én laat gratis zonnepanelen de energie opwekken die nodig was om het product te maken. Dat is de beknopte versie van dothebrightthing.nl. Laatst kwam ik dit duurzame en online initiatief tegen en was meteen enthousiast.

Shoppen = energie terugverdienen

Om een product te maken, is energie nodig. Bij Do the bright thing hebben ze uitgezocht hoeveel energie dat precies is en hoeveel zonnepanelen nodig zijn om dit op te wekken. Binnen 60 dagen na aankoop worden de benodigde zonnecellen geplaatst en ontvang je een mail zodat je kunt zien waar dat is gebeurd (een locatie binnen of buiten Nederland). En het kost niets extra’s.

Het klinkt als de Visa Greencard, maar dan nog beter. Want je kunt gewoon betalen met iDeal, de meest gebruikte online betalingsvorm. En er zijn honderden online winkels aangesloten bij Do the bright thing. Al die aankopen zouden dus héél véél zonne-energie kunnen opleveren.

Groot nadeeltje

Enthousiast vertelde ik aan een paar mensen over Do the bright thing. Ik zag ze denken: hmm, klinkt interessant. De website werd erbij gehaald. Maar ze haakten af toen ik vertelde dat ze bij een online koopje altijd eerst naar dothebrightthing.nl moeten gaan, daar inloggen en vervolgens de boel bestellen. Toen ontstonden er fronsen en rimpels op voorhoofden. Moet ik daar dan eerst heen!? Veel te onhandig!

Als ik iets wil bestellen, dan bestel ik dat en ga ik niet eerst nog eens naar een andere site. En ik geef ze geen ongelijk. Ook al wil je wel via de website je aankoop doen, je kunt het ook vergeten. Is mij gebeurd. En een andere keer, toen ik er wel aan dacht, bleek de online shop (V&D) waar ik wilde bestellen niet mee te doen aan dit zonnige project….

Zoek, zoek, zoek…

De zoekmachine mag verbeterd worden. Als ik blazer  intik, krijg ik 8 resultaten. Allemaal van Wehkamp. Daar word je als vrouw niet blij van. Je wilt vijftien pagina’s blazers zien van tien verschillende shops. Bovendien loopt de zoekmachine vast als ik een nieuwe zoekopdracht geef (gebeurt in Firefox en Chrome).

Toch checkte ik op een ander moment in Internet Explorer de site, tikte blazer in en kreeg ik 390 resultaten. Inclusief bladblazers. Jawel. Ik vermoed, maar weet het natuurlijk niet zeker, dat de site in IE is getest en niet in andere browsers. (Op andere websites heb ik geen problemen met Firefox en Chrome.)

Als ik online iets koop, weet ik vaak al precies wat ik wil. Inclusief kleur, afmetingen, aantal gig, serienummer enz. Daarmee kom ik bij deze zoekmachine al helemaal niet verder. Dus zoek ik eerst maar naar mogelijke online shops waar ze mijn artikel hebben en check dan op Do the bright thing of ze daar zijn aangesloten. Ja, dan wordt het allemaal wat omslachtig.

Milieu is belangrijk, maar dan wel zonder gedoe

Het is heel jammer dat je bij je online aankoop bij shops die wel meedoen, niet automatisch instemt met het terugverdienen van zonne-energie. En veel mensen zijn bereid om een vinkje te zetten voor het milieu, maar naar een andere website gaan, is voor velen al snel te veel gedoe om nog iets van deze aardbol te redden.

Kortom: Do the bright thing is een fantastisch initiatief om meer en sneller duurzaam energie op te wekken. Het is alleen klantonvriendelijk dat je eerst naar een aparte (niet aan Bol, Wehkamp, Amazon enz. gerelateerde) website moet gaan om tot aanschaf over te gaan.

httpv://www.youtube.com/watch?v=YcS9suw4Dws

0 Shares:
2 comments
  1. Zonde dat dit soort goede iniatieven zo slecht doordacht worden. Of zonde dat wij met z'n allen te lui zijn geworden om die extra stap te doen, ookal plukken we er uiteindelijk wel de vruchten van…

Comments are closed.

Dit artikel is 3.517 keer gelezen