Heb je het ook gezien? LinkedIn deelt ongevraagd gegevens van jouw account in advertenties op LinkedIn, de zogenaamde “social ads”.

Noot: tijdens het schrijven van dit artikel wordt op nu.nl » bekend dat LinkedIn de werkwijze terugdraait. Toch het onderstaande maar even checken, want vandaag stonden de vinkjes in mijn account nog ingeschakeld.

Opt-in, opt-out

In juni zijn is de Privacy Policy » van LinkedIn aangepast. Sindsdien staat bij alle gebruikers standaard de optie ingeschakeld dat je wilt meedoen aan social ads.  Je gegevens worden daarmee automatisch door te geven aan (betaalde) advertenties. De werkwijze die LinkedIn hier volgt is ‘opt-out’. Ik hoef vast niet uit te leggen dat dit een niet zo nette benadering van de gebruikers is. Het hoort natuurlijk andersom; wil je meedoen dan geef je dat zelf aan: opt-in.

Dat LinkedIn hier niet voor kiest is niet zo gek. Het gaat om geld, en ze hebben nu meteen miljoenen gebruikers te pakken, waarvan waarschijnlijk maar een klein deel zo goochem is om de vinkjes op de benodigde plekken uit te zetten.
Lees ook dit artikel LinkedIn opts 100 million users into sharing private information within advertisements » van Digital Trends op Yahoo News.

Is het wel zo erg?

Mensen die vinden dat dit allemaal geen kwaad kan omdat het tenslotte social networking is, geef ik dit ter overweging: je kunt om allerlei redenen ervoor kiezen een groep of bedrijf te volgen. Dat wil nog niet zeggen dat je ook automatisch in hun reclamecampagne wilt verschijnen. In de reacties op het artikel van Digital Trends noemt Daniyar dat heel toepasselijk ‘commercial networking’ in plaats van ‘social networking’.
Overigens heeft LinkedIn wel een kleine aanpassing in de social ads » aangebracht na een berg commentaar.

Ik wil dit niet, wat moet ik aanpassen?

Om deelname aan het zogenaamde ‘social advertising’ uit te zetten doe je dit:

  1. Log in op LinkedIn en beweeg je muis over je gebruikersnaam rechtsboven
  2. Klik op Settings -> Account -> Manage Social Advertising
  3. Vink de checkbox uit naast “LinkedIn may use my name, photo in social advertising” en klik op save.

Wil je ook geen mail (spam) ontvangen van adverteerders, dan doe je dit:

  1. Klik op Settings -> Email Preferences -> Turn on/off partner InMail
  2. Vink de checkboxen uit naast “LinkedIn’s marketing partners may send you informational and promotional messages” en “LinkedIn’s hiring campaign partners may send you informational and promotional messages.”

Als je tenslotte ook je gegevens niet zonder meer met applicaties van derden wilt delen vanuit groepen, dan doe je ook nog dit:

  1. Klik op Settings -> Groups, Companies & Applications -> Privacy Controls
  2. Vink de checkbox uit naast “share my data with third party applications”
Bekijk als voorbeeld de afbeelding hieronder.
Voorbeeld LinkedIn Settings
Voorbeeld LinkedIn Settings
0 Shares:
2 comments

Comments are closed.

Dit artikel is 3.445 keer gelezen