Een blog zonder een foto of ander plaatje erbij is natuurlijk maar saai. Daarbij kan een goed gekozen beeld veel toevoegen aan je blog en het verhaal ondersteunen. Zelf beeld maken is natuurlijk erg leuk, maar soms ook (te) tijdrovend. Waarom zou je ook? Het internet staat vol met mooi beeld. Dan kun je dat gewoon gebruiken. Toch?

Auteursrecht

Beeld gebruiken voor je blog kan echter niet zomaar. Er zijn een paar zaken waar je rekening mee moet houden. Op elk beeld rust auteursrecht. Dat wil zeggen dat de maker van dat beeld mag beslissen of dat beeld verveelvoudigd of openbaar gemaakt mag worden. Wil jij het beeld op jouw blog gebruiken dan is dat bijna altijd een verveelvoudiging van dat beeld. Als jij het beeld graag op je blog wilt zetten zul je dus om toestemming moeten vragen.

Uitzonderingen

Uitzonderingen bevestigen de regel. In een aantal gevallen hoef je niet om toestemming te vragen. Bijvoorbeeld wanneer het beeld een citaat is. Het is dan niet de bedoeling dat je een hele serie beelden overneemt, maar een enkel beeld kan onder omstandigheden wel. Het is belangrijk dat het beeld voldoende verbonden is aan de tekst. Schrijf je een recensie over een film, dan mag je een still uit de film gebruiken ter ondersteuning. Wil je uitleg geven over de werking van een computerspel, dan mag je een screenshot toevoegen ter verduidelijking. Heeft het plaatje echter niets te maken met de tekst, dan kun je het niet als citaat gebruiken.

Creative Commons

Een mooi systeem is Creative Commons. Dit zijn standaard licenties die de maker aan zijn beeld mee kan geven, waardoor meteen duidelijk is wat een ander met dat beeld mag doen. Zo hoef je niet meer om toestemming te vragen, maar kun je uit de licentie afleiden of je het beeld in je blog mag gebruiken. Zo hoeft het beeld ook geen verbinding meer te hebben met de tekst. Handig toch? Vooral Flickr is een bekend medium dat gebruik maakt van creative commons. Een enorme bron om uit te putten.

Altijd naamsvermelding

Behalve dat het simpelweg vriendelijk en netjes is om de naam van de maker van het beeld erbij te plaatsen, is dit ook een vereiste van de auteurswet. Het maakt niet uit waar het beeld vandaan komt, of je toestemming hebt gekregen of het als citaat gebruikt, naamsvermelding is verplicht. Bij voorkeur plaats je ook een link naar de bron. Je zou zelf tenslotte ook niet willen dat jouw zorgvuldig geschreven blog zomaar en zonder naamsvermelding integraal wordt overgenomen door een andere website.

Heb je nog vragen over iets dat ik hierboven besproken heb? Laat het vooral weten!

0 Shares:
1 comment
  1. Leuk en vooral nuttig stukje Charlotte.
    Krijg er vaak vragen over en nu verwijs ik gewoon naar dit stukje ;-) Gelijk ff Tweeten ook.

    Gr. OMA (Hans van Schip)

Comments are closed.

Dit artikel is 3.831 keer gelezen