Je hebt wel een goed idee voor een artikel, maar je krijgt die eerste zin maar niet op papier. Hoe vaak je het ook probeert, dat witte blad op je computerscherm blijft leeg. Uiteindelijk schrijf je het verhaal maar niet. Zonde!

Maar wel logisch. Want de eerste zin van je artikel is waarschijnlijk meteen de belangrijkste zin. Die moet de lezer immers het verhaal in slepen en aansporen tot verder lezen. Daarom hieronder vijf tips om je artikel te beginnen. Hoe je het verder opbouwt en afrondt, laat ik aan jou over.

1 – Begin gewoon

Ja, duh. Lekkere tip van niks! Maar hij werkt wel. Vooral als je in je achterhoofd houdt dat je de eerste zin van nu altijd nog kunt vervangen door een veel betere eerste zin. Zo is de eerste zin van dit artikel op dit moment: Het verschijnsel wordt ook wel writers block genoemd. Ik weet nu al dat deze opening het niet gaat overleven. Maar het gaat er maar om dat je even op gang komt. En als het artikel eenmaal klaar is, weet je meestal ook precies hoe het zou moeten beginnen. In een enkel geval zie je dan pas dat je eigenlijk al met de perfecte zin begonnen was.

2 – Schrijf het begin pas aan het eind

Krijg je die eerste alinea maar niet uit je pen? Dan begin je toch met de tweede. In de tweede alinea begin je namelijk meestal pas écht met je verhaal. Gaandeweg weet je steeds beter wat je nu eigenlijk wilde vertellen en als je klaar bent, kun je heel gemakkelijk in een paar zinnen samenvatten wat je hebt geschreven. En die samenvatting kan dan mooi als intro dienen.

3 – Val met de deur in huis

Een van mijn favorieten. In het kort gaat-ie zo: bedenk wat de kernzin van je hele artikel is. En begin daarmee. Stel, ik wil een artikel schrijven over duiven. De kern van mijn betoog is dat duiven afschuwelijke en angstaanjagende beesten zijn. Dan zou het artikel zo beginnen: Duiven zijn afschuwelijke en angstaanjagende beesten. Ik kan vervolgens wat meer vertellen over duiven in het algemeen, waarom het onderwerp duiven op dit moment van belang is en uiteindelijk uit de doeken doen wat ik zo afschuwelijk en angstaanjagend aan ze vind. De lezer weet vanaf de eerste zin al wat hij kan verwachten, maar omdat ik plompverloren met de conclusie ben begonnen, heeft hij toch nog voldoende reden om verder te lezen.

4 – Verzin iets geks

Een merkwaardige beginzin is zo’n beetje het handelsmerk van Xaviera. Een paar voorbeelden van openingszinnen van haar hand:

  • Bier… ziet eruit als plas, smaakt naar plas (denk ik) en je gáát ervan plassen.
  • Wat doe je met ’s werelds lelijkste muis?
  • Een dagboek op papier bijhouden is zoooo 1995.

Kun je een openingszin verzinnen die prikkelend is of erg grappig is? Dan is het bijna altijd een goed idee om die te gebruiken. Natuurlijk wel enigszins afhankelijk van het doel en de doelgroep van het artikel. En er zit ook een risico aan vast: soms is wat je zelf humoristisch vindt, voor de lezer alleen maar verwarrend. En de meeste lezers zijn lui. Dus die doen dan niet hun best om het te begrijpen, maar haken meteen af.

5 – De vijf W’s en één H

Vooral voor gebeurtenissen is dit een handige manier om je stuk te beginnen. In het intro verwerk je daarmee meteen in één keer alle feitelijke informatie: Wie, Wat, Waar, Wanneer, Waarom en Hoe. (Hoeft niet in die volgorde.) In de journalistieke berichtgeving is dit min of meer een verplichte manier van schrijven. Kleine kanttekening: je opent je artikel daarmee wel erg droog en feitelijk. Maar daar hoeft niks mis mee te zijn.

0 Shares:
8 comments
  1. Ik word als ik gewoon begin (Tip 1) altijd heel erg afgeleid door mijn eerste zin, vooral als het een slechte zin is. Dan blijf ik in mijn achterhoofd maar alternatieven verzinnen. Maar je hebt wel gelijk hoor :)

  2. gewoon met de deur in huis vallen. Doe net alsof je iemand in 1 minuut het 'grote nieuws' moet vertellen. Wat je dan in die paar zinnen zegt, daar gaat het om, de rest bouw je eromheen.

  3. Tip 2 werkt voor mij altijd heel goed. Pas aan het eind schrijven. 

    Ik blijf wel dan weer vaak hangen op de laatste zin van de intro. Waar je echt to the point komt en je je lezer dat andere stuk van je verhaal ook wil laten lezen. Daar nog tips voor?

Comments are closed.

Dit artikel is 5.822 keer gelezen