Lange tijd gaan er al geruchten dat Google werkt aan een Facebook-concurrent. En nu is dat sociale netwerk er dan: Google+. Nog niet te gebruiken door het grote publiek (alleen door de happy few genodigden), maar wel al breed aangekondigd.

De essentie van Google+ is gelijk aan andere social networking-sites: het delen van foto’s, updates en video’s, en (video)chatten met je vrienden. Maar wat meteen opvalt, is dat het er allemaal een stuk geordender uitziet. Een belangrijk verschil met bijvoorbeeld Facebook zijn de zogenaamde ‘circles’. Bij Google+ creëer je social circles waardoor je veel specifieker kunt kiezen met wie je bepaalde informatie deelt. Een gouden zet lijkt me. Ik ben zelf fervent Facebooker maar vind het soms moeilijk bepaalde, persoonlijke zaken te delen, zoals bijvoorbeeld een foto van mijn kind. Dat is meer bestemd voor mijn ‘inner circle’ van vrienden en familie, maar niet voor zakelijke contacten. Nu kun je discussiëren of je zakelijke contacten dan moet toelaten tot je Facebook-vrienden, maar met een Google+ zijn die bezwaren voorgoed verleden tijd. Je hoeft niet alles te delen met iedereen.

Grappige is dat Facebook kennelijk ook al een functie heeft om je vrienden in te delen in groepen. Alleen blijkt die functie zeer weinig te worden gebruikt. Apart ook dat een concurrent zo’n functie moet introduceren voordat ik hierachter kom.

Zoekfunctie
Een totaal nieuwe functionaliteit binnen sociale netwerken is Sparks, een sociale zoekmachine binnen Google+. Je voert hier jouw interesses in en Google presenteert sparks van websites, artikelen of andere informatie uit jouw interessegebieden. Een spark is dan een korte weergave van de informatie die interessant voor je kan zijn. Zodra je tijd hebt om even iets te lezen, staan de sparks voor je klaar en kunnen deze ook eenvoudig worden gedeeld met wie je dat wilt.

Nu behoor ik helaas niet tot de inner circle van Google waardoor ik nog niet uit ervaring kan spreken (ik mocht alleen nog meekijken met een geluksvogel). Maar ik ga Google+ zeker proberen als ik de kans krijg. En dan maar hopen dat mijn inner-Facebook-circle dat ook gaat doen, anders krijg ik wel heel kleine kringetjes…

0 Shares:
2 comments

Comments are closed.

Dit artikel is 6.823 keer gelezen