Dit is een gastblog van Michiel de Boer:  Eigenaar van communicatiebureau prachtig. Blogt over copywriting als Tekstschrijver Tim. Beheert een zwik groepen op LinkedIn, waaronder Dutch Journalists, Copywriters and Editors (6600+ leden). En is dol op online marketing, websitestatistieken en Contentgirls – in no particular order.

Ook een keer een gastblog schrijven? Neem dan contact met ons op!

Ik reageer regelmatig op blogpostjes. Al jaren. Op tientallen sites. Soms onder mijn eigen naam. Soms onder een alias. Soms anoniem. Redenen om te reageren lopen al net zo uiteen. Af en toe wil je je inhoudelijk in een discussie mengen. Of je wil een blogger complimenteren. Of je wil simpelweg weer eens even iets van je laten horen. Maar als sites (zoals contentgirls.nl) Disqus gebruiken als commenttooltje, dan haak ik af.

In de meeste gevallen reageer ik met een linkje naar m’n website erbij, als die gelegenheid geboden wordt, dan is het duidelijk dat ik het ben. In 10% van de gevallen (schatting) reageer ik anoniem. Ik vind het bijvoorbeeld niet nodig om anderen te laten weten dat ik fan ben van Rolf van X Factor. Daar schaam ik me een beetje voor. <- Je kunt Rolf ook vervangen door De Bijbel / Nordic walking / nagelbijten / bedenkmaarwat.

Privacy?
In die gevallen dat ik ervoor kies om anoniem te reageren, moet je wel altijd een e-mailadres invullen. Omdat ik geen spammer ben, vul ik dan altijd één van mijn daadwerkelijk bestaande e-mailadressen in. Met een gerust hart, want de sites in kwestie respecteren mijn privacy, zo wordt me gegarandeerd op de privacypagina’s.

Disqus denkt heel anders over privacy. Als ik vier jaar geleden op een site heb gereageerd met hetzelfde e-mailadres, dan mag iedereen op deze site dat weten. Dat is even schrikken! Gelukkig ben ik geen reaguurder met kwade dronk die midden in de nacht regelmatig van leer trekt, dus ik maak me geen zorgen om ‘ontmaskerd’ te worden. Wel vind ik het een absolute schending van de mij eerder beloofde privacy. En bijzonder onwenselijk, omdat het zonder context niet duidelijk is waarom ik destijds op die manier ergens op gereageerd heb.

Een voorbeeld
Ik ken de vader van Rolf van X Factor. Ik ken ook zijn collega die een site voor zijn zoon heeft gemaakt. Die collega vraagt mij Disqus eens te testen. Ik stuur een korte comment als Rolf-fan om dat te doen. Vervolgens kun je mijn ‘profile expanden’ om te zien wat ik nog meer heb gereageerd. Maar wat blijkt: met dat e-mailadres heb ik ook eens gereageerd op de site van Contentgirls en – vier jaar geleden – eens op de site van michelfortin.com (aanrader overigens).

Ga je nu naar mijn comment op Contentgirls en klik je op expand profile, kun je dus denken dat ik een Rolf fanboy ben. Is dat erg? Mwoi… kost me alleen wat street credits onder muziekvrienden. En ik ben allang blij dat hij geen aambeienzalfverkoper is.

Een gewaarschuwd mens?
Kijk, als Disqus graag reacties die niets met elkaar van doen hebben graag aan elkaar knoopt, moet Disqus dat vooral doen. Ik ga dus alleen nog reageren op sites die Disqus gebruiken met de wetenschap dat die reacties op tientallen andere blogs – uit zijn verband gerukt – terug te vinden zijn.

Waar Disqus wat mij betreft echt over de schreef gaat, is dat het met terugwerkende kracht gebeurt. Hoe meer sites Disqus gaan gebruiken, hoe meer ieders anonieme reacties met terugwerkende kracht boven komen drijven. Wel lachen als de helft van de Contentgirls ook in het verleden ‘anoniem’ blijkt te hebben gereageerd op postjes over ervaringen met vibrators of iets dergelijks natuurlijk. Maar of het wenselijk is?

Ben benieuwd naar jouw mening!

(En niet vergeten: als je anoniem reageert, is dat dus niet anoniem)

 


Geschreven door