Ok, laten we ervan uit gaan dat je al een twitteraccount hebt en regelmatig twittert. Je weet dus wel de basics van het tweeten. Maar hoe benut je twitter nou optimaal? Hoe positioneer je jezelf op een positieve manier als autoriteit? Want laten we eerlijk zijn, de meesten gebruiken twitter toch voornamelijk als personal branding, om jezelf als betrouwbare informatiebron en autoriteit neer te zetten. Pas in de tweede plaats wordt twitter gebruikt om met vrienden/ gelijkgestemden te communiceren.

Waarschijnlijk heb je nu al snel op mijn twitteraccount gekeken en denk je ‘wat weet iemand met amper 300 followers daar nou van’? Maar ik kan je zeggen dat door goed te observeren, luisteren naar tips van twitter ‘experts’ als @ultranex en zelf zoeken op internet ik aardige tips heb kunnen verzamelen. En wellicht heb jij er ook wat aan.

1. wees persoonlijk

Social media draaien om persoonlijke ervaringen, om echtheid, om jezelf-zijn. Neppe, reclame-achtige uitingen worden afgestraft, genegeerd of ‘reported as spam’. En zeker op twitter staat de persoon centraal. Het is niet zomaar dat de twitter accounts met de meeste followers van Lady Gaga, Justin Bieber en Barack Obama zijn. In de top 10 zijn geen bedrijven te vinden. De online mens wil een gezicht achter de uiting zien, wil niet alleen feiten maar ook persoonlijke weetjes. Het moet echt zijn, menselijk.

2. wees bescheiden

5 Twitter tips voor gevorderdenWaar in 2009 nog de belangrijkste twittertip was ‘ maak ongegeneerd reclame voor jezelf’, ben ik er van overtuigd dat dit in 2011 niet meer werkt. We hebben genoeg van mensen die schreeuwen hoe goed ze zijn en van self-called guru’s. Dus:

  • wees gewoon jezelf, schrijf in je bio wat je kan en wat je leuk vindt, maar overdrijf niet.
  • Bedank je mede-tweeps voor goede tips en voor retweets (zonder je timeline te spammen), op een leuke manier.
  • Help andere tweeps wanneer ze iets vragen waar jij wat vanaf weet en laat je helpen door anderen. #durftevragen/#dtv is hier natuurlijk de meest ideale manier voor. Door te helpen en je te laten helpen verdiep je je twitter-relaties.
  • Wees gewoon een beetje aardig.

3. ga de dialoog aan

In het verlengde van de vorige tip is het goed om de dialoog aan de te gaan. Zo krijg je een sterkere band met je volgers en kan je toch ook een beetje laten zien wat je in huis hebt (zonder het van de daken te schreeuwen). Roep dus niet zomaar iets zonder erop terug te komen als iemand reageert. Het belangrijkste is je open te stellen voor de meningen van anderen, ze niet zomaar af te schepen. Laat de discussie maar komen, hoe meer mensen zich erbij aansluiten, hoe beter. Zo bereik je wellicht zelfs je eigen trending topic.

4. Inspireer

Je bent pas interessant voor je volgers als je hen af en toe ook inspireert. Natuurlijk moet je nu niet alle Oosterse wijsheden gaan tweeten, maar het kan geen kwaad je eigen kennis eens ten toon te stellen. Als je ergens goed in bent, deel dan de wijsheid die je hebt. Zo inspireer je anderen en ben je interessant om te volgen. Het kan ook leuk zijn om kennis te tweeten die je zelf pas net opgedaan hebt. Vaak blijkt dat je hier anderen ook weer mee kan verblijden.

5. Gebruik top 3/5/10 lijstjes

Waarschijnlijk wist je al het bovenstaande al wel, al was het misschien onbewust. Maar toch ben je deze blog gaan lezen omdat de tips zo lekker handig op een rijtje zijn gezet. Dat is dus de laatste tip: gebruik top 3/5/10 lijstjes. We gebruiken twitter omdat we niet altijd tijd hebben om het hele net af te surfen. Daarom is er niets handigers dan tweets waarin voor ons de belangrijkste punten onder elkaar worden gezet. Lijstjes met bijvoorbeeld de 5 mooiste stranden op aarde, de 10 slechtste openingszinnen of de 5 do’s en don’t op facebook worden graag gelezen.

0 Shares:
Dit artikel is 6.417 keer gelezen