Van mijn collega Contentgirl Machteld kreeg ik – heel handig – het onderwerp aangereikt voor dit artikel. Wat zijn bloggers toch aardige mensen :). Gastbloggen dus. Een artikel schrijven voor een ander blog dan dat van jezelf. Zoals hier op Contentgirls.

Gastbloggen is een geweldige manier om aan linkbuilding te doen. Grote kans dat als mensen jouw artikel interessant vinden, ze doorklikken naar je blog om te zien of je daar nog meer interessants in de aanbieding hebt. Dan moet je klikken natuurlijk wel mogelijk maken door onderaan het artikel een link naar je website te plaatsen.

Maar het kan ook anders. In plaats van naar je homepage te linken, link je naar relevante content op je blog. Stel je schrijft een gastblog over Facebook. En je hebt een e-book over ‘meer klanten met Facebook’ geschreven. Dan kun je onderaan je gastblog zoiets zetten als:  Check ook Jannekes gratis e-book over Facebook, waarin je leert hoe meer klanten te krijgen met Facebook. Handig voor de lezers, en voor jou, omdat de link een keyword bevat, en je dus helpt je e-book hoger in de zoekresultatenlijst te krijgen. Bovendien, als bezoekers je e-book de moeite waard vinden, gaan ze het wellicht delen op de social media. Nog meer links!

Oké, dan nu speciaal voor Machteld :).  Hoe kom je aan onderwerpen voor gastblogs? Drie tips:

  1. Focus.  Zelf vind ik het goed werken om te kiezen voor een onderwerp. Zo heb ik voor Contentgirls bijvoorbeeld gekozen voor bloggen. Daar heb ik het meeste verstand van, vind ik zelf.
  2. Lijstjes. Lijstjes doen het altijd goed als blogpost. Vijf tips, 3 manieren, de 10 best gelezen blogs.  Ze zijn handig voor de lezer, en voor jou om te maken.
  3. Eigen draai. Het lijkt inderdaad soms dat alles op het web al geschreven is. Maar je hoeft ook niet voor iedere blogpost opnieuw het wiel uit te vinden. Je kunt best schrijven over een onderwerp waar al veel over geschreven is, maar er je eigen draai aan geven. Hoe beleef JIJ dat? Een heel nieuw artikel schrijven over Twitter bijvoorbeeld is moeilijk, maar een anekdote van hoe jij een baan vond via Twitter, is verrassend en leuk om te lezen.

Machteld, ik hoop dat je wat aan deze tips hebt.

Lezers, hebben jullie nog tips over gastbloggen?

0 Shares:
6 comments
  1. Die tip over "eigen draai", vind ik een erg goede tip. Original thought bestaat al een paar eeuwen niet echt meer :) Bekijk eens naar iets ouds op een nieuwe manier, verzin een originele metafoor of leg gewoon iets uit voor de mensen die wel op Jouw blog lezen, maar niet op de blogs van anderen en dus via jou voor het eerst met het onderwerp in aanraking komen!

  2. Ja inderdaad eigen draai vind ik ook heel belangrijk. En voor je fysieke en online netwerk, persoonlijk en voor je website/ blog is dit ook heel belangrijk. Dat vind ik een goede tip. Linkbuilding moet namelijk geen ruilproces worden, dit moet je verdienen. Wanneer je blogt wil je je mening delen en als je mening relevant is zullen mensen je trouw gaan volgen. 

  3. Leuk artikel. Vind het zelf niet altijd even gemakkelijk om een relevant blog te vinden die ook gastblogs toestaat. Kwam laatst op http://gastblogs.nl die er speciaal voor is opgericht. Weet niet of er veel bezoekers op zitten maar misschien hebben jullie er iets aan vooral voor de linkbuilding

Comments are closed.

Dit artikel is 3.634 keer gelezen