Je wilt je website optimaliseren voor zoekmachines? Gelijk heb je. Dus zorg je ervoor dat je site technisch in orde is en dat je teksten voorzien zijn van de zoektermen waarop je gevonden wilt worden en dat die zoektermen op alle belangrijke plekken terugkomen. Goed gedaan! Maar vergeet je ook je afbeeldingen niet? Als je het niet voor de zoekmachines doet, doe het dan voor de duidelijkheid, want untitled1.jpg zegt zo weinig.

Speciaal voor jou heb ik 3 tips op een rijtje gezet. Ja, het is allemaal heel erg logisch, maar een reminder kan nooit kwaad.

1. Bestandsnaam

Ik probeer het niet te doen, maar als ik soms haast heb, dan kan het voorkomen dat ik een afbeelding opsla met de (in Fireworks) standaardtitel “Untitled.jpg”. Zoals gezegd is dit nogal nikszeggend. Je wilt voor je bestandsnaam een beschrijvende term kiezen. Een afbeelding met daarop een steigerend paard, zou bijvoorbeeld “steigerend_paard.jpg” moeten heten. Dit maakt de bestandsnaam veelzeggend en is trouwens voor jezelf ook gemakkelijker wanneer je in een map vól met afbeeldingen iets terug wilt vinden.

2. Title

Het is mogelijk om je afbeelding een Title-attribute mee te geven. Daarmee geef je het plaatje naast de bestandsnaam een titel mee. In deze titel heb je veel meer vrijheid om in te vullen wat jou uitkomt. Gebruik in de Title zoektermen, die aan jouw site/content gerelateerd zijn. De Title (indien opgegeven) is ook wat bezoekers zien als ze met hun muis over een plaatje heengaan.

<img src=”steigerend_paard.jpg” title=”Paardenfokkerij Willems – prijswinnaar paardenrace 2011″>

3. Alt

Naast de Title kun je ook een Alt-tekst meegeven aan je afbeelding. De alt-tekst gebruik je om te beschrijven wat er op de afbeelding getoond wordt. Dit doe je niet alleen voor zoekmachines, maar ook voor mensen die het zien van afbeeldingen in hun browser hebben uitgezet of mensen die bijvoorbeeld een voorleescomputer gebruiken. In dit voorbeeld zou het zoiets kunnen zijn.

<img src=”steigerend_paard.jpg” title=”Paardenfokkerij Willems – prijswinnaar paardenrace 2011″ alt=”Bruin paard steigert in weide voor paardenfokkerij Willems”>

Heb je trouwens een WordPressblog, dan heb ik een 4e tip voor je:

WordPress SEO Friendly Images
Deze plugin automatiseert het plaatsen van Alt- en Title-tags. Dit kan handig zijn als je al heel veel content hebt, maar je afbeeldingen nooit hebt geoptimaliseerd.

Heb jij nog andere tips? Ik lees ze graag!

 

 

0 Shares:
8 comments
  1. Altijd leuk dit soort tips :-). Een extra tip: gebruik 'steigerend-paard.jpg' en niet 'steigerend_paard.jpg'. Google gaat daar beter mee om qua aparte woorden…

  2. ook een goed gebruik is onder het plaatje of afbeelding een tekst te zetten wat het plaatje laat zien. Net zoals dit in boeken gebruikelijk is. Hier kan/zal google ook uit afleiden wat het betekend.

    Op http://www.nieuwbouwwijzer.nl hebben we dit niet goed gedaan in eerste aanleg en daar hebben we nu nog onrelevant/raar verkeer van.

    WordPress heeft dit uiteraard zeer netjes opgelost door soort van standaard kaders aan te bieden.

  3. Nog een: Google houdt van snelle content: optimaliseer dus al je gifs, jpegs en png's. Gebruik hier bv SmushIt.com voor.

    Dan de wat meer 'discutabele' punten: zet alle plaatjes in een map die 'afbeeldingen' heet. Zorg dat die map ook in je URL staat (www.mijnsite.nl/afbeeldingen/afbeelding.jpg). Op die manier kan die URL door Google hoger worden geplaatst in de ranking.

    En de laatste: je bezoekers gebruiken als ze naar afbeeldingen zoeken misschien zoekwoorden als "steigerend paard afbeelding". Dit zou er voor kunnen pleiten om dat woord in je bestandsnaam op te nemen: 'steigerend-paard-afbeelding'. Ook dan is de kans dat Google hem hoger in de ranking zet wellicht groter… Deze laatste vind ik zelf het meest discutabel, maar theoretisch zou hij kunnen werken… ;-).

Comments are closed.

Dit artikel is 4.194 keer gelezen