De lijst mensen die ik volgde via Twitter telde ruim 1.100 individuen. De lijst die terug volgden telt bijna 1000. Mooi in balans maar het kan mooier vond ik. Daarom begon ik aan een Twitter schoonmaak.  

criteria

Bij zo’n schoonmaak krijg je te maken met criteria. Dat heb je bij iedere schoonmaak. Stofzuig ik vandaag ook onder de bank of laat ik dat een keertje zitten? Criterium: Krijgen we vandaag hoog bezoek of zijn het mensen die je zelf al eens hebt betrapt op minder grondige stofverwijdering? Knip ik alle dooie takken uit die struik of laat ik de moeilijk bereikbare zitten? Criterium: weegt het pakken van de trap op tegen de uiterlijke schoonheid van de struik? Tenslotte kunnen een paar dode takken er best poëtisch uitzien.

pauze

Wat zijn de criteria die ik heb gebruikt bij het snoeien in de lijst te volgen Twitteraars? De eerste en moeilijkste is het verwijderen van Twitteraars die je al geruime tijd volgt maar die je op de een of andere manier teleurstellen. Bijvoorbeeld door plotseling raar uit de hoek te komen en je daarmee te kwetsen. Of herhaaldelijk beloftes niet nakomen. Of omdat hetgeen je in eerste instantie aantrok na een poosje vervelend begint te worden, vooral als de persoon in kwestie weinig anders heeft te zeggen. Het actief volgen van die personen wordt dan moeilijk. Je gaat schijn ophouden en bij iedere toezegging of interactie die je van hem of haar ziet denk je, “Ja, ja, eerst zien dan geloven.” Dat wordt een geforceerde aangelegenheid.

Het zijn dezelfde dingen die in het echte leven ook zorgen voor het uit elkaar groeien en uit het oog verliezen. Overigens, net als in het echte leven, kan er bij een Twitter-schoonmaak ook te haastig worden geconcludeerd, zo bleek. Eén van de volgers die ik om zo een persoonlijke reden ontvolgde sprak mij daar terecht op aan en het bleek dat we bij elkaar onbedoeld rauwe randjes hadden geraakt. Twitter blijkt dan toch een wat ‘kort door de bocht’ medium. Gelukkig is het herstellen van de relatie dan een kwestie van een druk op de knop.

makkelijke slachtoffers

Dat zijn dus vrij persoonlijke, wrok-achtige redenen om iemand uit je Twitter-tijdlijn te verwijderen en met afstand de moeilijkste maar het stof onder de bank begint in je neus te kriebelen. Wat zijn andere redenen? Accounts die al sinds lange tijd geen tweet meer toevoegen aan de tijdlijn, accounts die alleen maar over hun product streep dienst tweeten, accounts van sterren die je nooit of te nimmer zullen terug volgen én die nooit iets interessants tweeten. Dat zijn de makkelijke slachtoffers bij een schoonmaak.

gefilterd

Dan zijn er  accounts van mensen die je niets kwaads hebben aangedaan, die best actief en oprecht deelnemen aan het getwitter maar die veel van je tijdlijn in beslag nemen zonder dat je ooit tot actieve interactie komt. Kwestie van interessegebied. Vriendelijk bedankt en een oprecht ‘het ga je goed’. Hier komt overigens Twitter’s achterliggende technische werking aan het licht: sinds ik een boel mensen heb verwijderd zie ik mensen tweeten die ik daarvoor nooit zag in mijn tijdlijn: Twitter filtert je tijdlijn. Dat was een verontrustende revelatie voor me. Wat heb ik al die tijd aan interessante tweets gemist? Het is dus best belangrijk om de lijst mensen die je volgt bij te houden. Als die lijst teveel niet relevante tweets genereert gaan relevante tweets aan je neus voorbij.

evolutie

En dan is er de evolutie van Twitter. Het lijkt op archeologie, zo’n reis door je Twitter-gevolgden-lijst. Heel in het begin volgde je alles en iedereen. Het was nieuw en spannend en wat maakte het uit of een account relevant was of niet. Maar na 3 jaar (twitteraar sinds 5 februari 2008) maakt het wel degelijk uit. Zeker nu Twitter zo groot is geworden dat ze blijkbaar de tijdlijn die ze je laten zien moeten filteren. Daar zat heel oud stof tussen. Bij het teruggaan naar die ‘early adopters’ kwam ik echter ook namen tegen waar ik tot mijn verbazing nog steeds actief mee tweet. Of waarvan ik de tweets nog steeds waardeer vanwege de informatie die ze bevatten. Ware veteranen dus.

handwerk

Hoe doe je het? Hoe maak je de lijst gevolgden schoon? Wel, na Google-en en verschillende gratis aangeboden web-diensten proberen besloot ik het met de hand te doen. Gewoon op de Twitter-site, pagina voor pagina door de lijst heen gaan. Waarom? Omdat geen enkele software de verscheidenheid aan criteria kan omvatten. Omdat geen enkele software de nuances van mijn gevoel snapt. En omdat geen enkele software de waarde van de content van een account begrijpt. Wat er oppervlakkig bekeken uitziet als een zakelijk spam account kan een schat aan waardevolle informatie herbergen terwijl een ogenschijnlijk persoonlijk account een onophoudelijke stroom nonsens is.

Het geeft een opgeruimd gevoel zo’n schoonmaak en ik neem mij voor ieder jaar een loop langs de lijst te doen. Het maakt van je Twitter tijdlijn weer een ‘lean mean social machine’.

0 Shares:
5 comments
  1. Een handig stuk en leuk geschreven! Ik bedenk me nog net op tijd dat ik het toch niet ga RT'en, want ik zit nog lang niet op 1000 volgers, dus de schoonmaak kan bij mij nog wel even wachten. En ik wil mensen niet ontmoedigen om bij me langs te komen ;-) Maar dan op deze wijze bedankt Henk!

  2. Leuk geschreven bij mij op twitter zitten van die mensen die mij date en dat soort sites aanbieden niet leuk dus. Weet je hoe je die mensen kunt wissen uit je account?

Comments are closed.

Dit artikel is 5.426 keer gelezen