Je blog hosten op een eigen domein is heel verstandig. Sinds 2006 blog ik en sinds 2007 bijna dagelijks. Het gebeurde bij een snel ingerichte plek op blogspot.com. Ik durfde het nooit aan, maar sinds 1 maart ben ik ook overgestapt. Ik heb nu een eigen domein hendrik-jandewit.nl en werk in wordpress. De eerste resultaten zijn verbluffend.

Hoe doe je dat overstappen van Blogger naar WordPress?

Doe het in elk geval heel zorgvuldig. Je hebt namelijk vaste lezers en die wil je houden. Ook wil je dat de oude content gevonden wordt op de nieuwe plek. Zo blijft het verkeer naar 1 plaats verwijzen.

Nachtmerrie

Voor mij persoonlijk was het namelijk een nachtmerrie om de oude en de nieuwe site naast elkaar te houden. Al mijn blogs vormen ook voor mij persoonlijk een archief. Dat moet bij elkaar blijven.

Daarom 5 stappen om succesvol over te gaan van Blogger naar WordPress:

Stap 1: Voorbereiding

Zorg ervoor dat je de content van de blogger-site eerst opslaat en backupt. Bij een operatie als het vernieuwen van de website, loop je het risico dat content verloren gaat. Zorg daarom altijd eerst voor een backup van het template en van de content zelf. Dit laatste kan via blog exporteren in het menu instellingen – basis.

Stap 2: Regel een webhoster

Hierover is natuurlijk al een prachtig artikel geschreven op Contentgirls: Cursus WordPress:  de voorbereiding

Verder:

 • Kies een webhoster die en goedkoop is en goede service levert; een heel goedkope is neostrada.
  Let op: voor goedkoop krijg je wel minder service. Dat is echt iets om te overwegen. Kies dus niet zomaar een webhoster. Er zit veel obscuurs bij en trap niet overal in. Het overzetten van een domeinnaam kan namelijk best veel gedoe opleveren.
 • Kies een domeinnaam die de lading van je activiteit dekt of je eigennaam is.
 • Installeer de laatste versie van WordPress. Kijk hiervoor weer bij de WordPress cursus: Installeren van WordPress.
 • Doorloop de overige stappen van de cursus WordPress.
 • Richt je blog in zoals je dat zelf wilt met een aantrekkelijk thema.

Stap 3: Importeer je oude blog in de nieuwe omgeving

Het exporteren en importeren van een blog, klinkt erg ingewikkeld voor mensen die net outlook weten op te starten op hun computer. Maar WordPress heeft prachtige plugins om dit probleem op te lossen. Via de plugin blogger importer is het niet veel meer dan een druk op de knop.

Volg de instructies en de content van blogspot.com wordt zo op je nieuwe blog geplaatst. Hij neemt niet alleen de blogs mee, ook de gebruikte tags. De afbeeldingen blijven op hun oude plek staan. Het programma neemt ook de oude url’s over.

Stap 4: Maak een redirect van de oude naar de nieuwe blog, een zogeheten 301

Een redirect, in vaktermen een 301, verwijst bezoekers van je oude website naar de nieuwe url. Dit geldt alleen voor de blogtitels zelf, dus niet voor archiefpagina’s of overzichtspagina’s (via tags bijvoorbeeld). Deze hebben vaak in ieder systeem weer een andere naam. Alleen dezelfde url’s verwijzen door. Bij een andere naam, verwijst de redirect naar de homepage van de nieuwe site of een speciale pagina die je ervoor gemaakt hebt.

Hoe installeer je een redirect?

Ook voor het installeren van een redirect is een handzame plugin: de blogger to wordpress migration. Volg ook hier de aanwijzingen. Eerst moet je de plugin installeren op de nieuwe WordPress site. Daarna krijg je een code die je in je oude site moet zetten. Hierna haal je het bestaande template uit blogspot.com eruit en vervang je het voor de code die je van de plugin hebt gekregen.

Wat zijn de voordelen van een redirect?

 • je houdt je vaste publiek;
 • google volgt het spoor en verwijst naar nieuwe plek;
 • je hoeft je site niet meer expliciet aan te melden bij google;
 • alle content is op 1 plek te vinden

Stap 5: Vergeet je rss-volgers niet

Vergeet de rss-feed voor je rss-lezers niet over te zetten in de nieuwe. Met behulp van feedburner kun je de oude rss-feed eenvoudig vervangen voor de nieuwe. In dat geval vervang je al de oude feeds in 1 keer. Anders moet je alle koppelingen die je hebt wijzigen in de nieuwe RSS.
Daarna komt er nog erg veel werk: alle verwijzingen naar je blog op profielpagina’s en accountpagina’s wijzigen in de nieuwe url. Maar dankzij de redirect kun je dat klusje ook uitstellen.
Veel succes
0 Shares:
10 comments
 1. ik zou graag overstappen naar wordpress maar ik begrijp er helemaal niets van :-( de plugin importeren, weet  niet waar het staat, hoe het gaat enz… :-( 

 2. ik zit er zelf ook aan te denken om over te stappen van blogger naar wordpress, vooral omdat ik merk dat velen wordpress veel fijner vinden werken naast het feit dat je dan gewoonweg alles in eigen handen hebt en niet meer afhankelijk ben van een andere partij… wel vind ik het (ook als vrouwzijnde) lastig om dit allemaal over te zetten >.< gelukkig heb ik een hele handige vriend die zulk soort dingen wat beter snapt dan ik..

  ik zal deze 5 stappen zeker bij de hand houden als het zover is dat ik over stap! :D

   1. Ja ik bedoel hier mee dat het gezegde dat vrouwen minder technisch zijn e.d. dan mannen op mij van toepassing is ^^

 3. Ik wil ook graag overstappen maar ik snap nog steeds niet hoe ik dit nou moet doen, zou je me kunnen helpen? Groetjes

 4. Hoi, ik had een vraagje. Ik heb zelf via blogspot een eigen domein aangemaakt, maar mijn site wordt dus gehost door een partner van Google. Ik wil mijn blog verhuizen naar wordpress, maar heb geen idee hoe ik dat moet doen. Kan ik dan ook gewoon wordpress installeren en mn blog importeren ook al weet ik niet bij welke host Google mijn blog heeft ondergebracht?

  ik hoor graag van je.

  Groetjes Dianne

Comments are closed.

Dit artikel is 9.342 keer gelezen