Het internet is razendsnel. Binnen een paar minuten weet je alles. Vorige week nog stortte een gebouw in Rotterdam in en Twitteraars wisten het eerder dan de politie. En, als ik een mail krijg van een onbekende, vertelt Google mij in 0,08 seconden met wie ik van doen heb. Maar dat bedoel ik niet met ‘Hoe snel is internet?’

Laadsnelheid
Wat bedoel ik dan wel? Heb ik het soms over de laadsnelheid van websites? Die is absoluut heel belangrijk. Volgens sommigen gaat websnelheid zelfs nog voor weboptimalisatie. Want, al is je site nog zo goed, mensen houden niet van wachten. Zoekmachines delen dan ook strafpunten uit aan trage sites. (Mocht je nu gaan twijfelen hoe snel jouw site eigenlijk is dan kan je dat meten op tools.pingdom.com.) Maar ook daar heb ik het nu niet over.

Bouwen
Waar ik heb ik het dan wel over? Ik heb het over het bouwen van een website. Aan de voorkant ziet het er allemaal zo simpel uit. In minder dan een seconde heb je een site gevonden en met één muisklik schiet je als bezoeker naar nieuwe pagina’s, open je nieuwe links, vul je een vragenlijst in en verzend je een formulier. Zouden de gemiddelde bezoekers (en opdrachtgevers) er wel eens bij stilstaan dat het bouwen van een website niet met een paar simpele kliks gebeurd is? Luisterend naar de opmerkingen om mij heen en de opdrachten die ik soms krijg, ben ik bang van niet. Het gros van de mensen heeft geloof ik echt geen idee hoeveel werk het kan zijn om een goede website te maken. Ja, met een goed content management systeem kan het heel snel, maar ook een cms heeft beperkingen.

Webredacteur
Ik onderhoud al langere tijd websites voor diverse opdrachtgevers. Mijn hoofdtaken liggen op het redactionele vlak, maar als webredacteur kan je niet zonder technische kennis. Inmiddels is mijn technische kennis dan ook flink uitgebreid. Kon ik een paar jaar terug alleen nog maar tekstvelden vullen in een cms, nu html ik er vrolijk op los. Ik stort me op zoekwoorden en metatags, doe aan linkbuilding en bouw formulieren alsof ik nooit anders gedaan heb.

Onder water
Uren kan je als webredacteur bezig zijn met het maken van ankers, links, bewegende beelden en formulieren. Zeker als je van huis uit geen programmeur bent, maar tekstschrijver. En wie niet geloven wil dat een site bouwen veel werk is, gun ik altijd even een blik ‘onder water’. In de wirwar van codes kan het heel lastig zoeken zijn naar die ene </> die verkeerd staat.  Er zijn maar weinig mensen die aan de voorkant zien hoeveel werk er aan de achterkant  is verricht.

Erkenning
Voor de lezers van Contentgirls is dit allemaal niets nieuws. Alle chicks die met het web werken weten heel goed hoeveel tijd het kost om een goede website te bouwen (of van een slechte website een goede te maken). Deze blog is dan ook bedoeld als pleidooi voor webredacteuren. Erkenning voor al die tekstschrijvers die met hun tijd meegaan en met hun alfa-koppies de betawereld van het programmeren proberen te begrijpen. Die niet schrikken van een paar codes en scripts, en zich de fijne kneepjes van het internet proberen eigen te maken. En daarnaast óók nog eens on- en offline goede stukken schrijven.

Even
Deze blog is ook bedoeld ter bewustwording. Zodat iedereen die een webredacteur vraagt ‘even’ een formulier te maken of ‘even’ een paar pagina’s te veranderen, ook eens ‘even’ stilstaat bij zijn verzoek. En voordat hij roept: “Het internet is toch zo’n snel medium?”, zich realiseert dat tijd een relatief begrip is als het om internet gaat.

0 Shares:
Dit artikel is 2.736 keer gelezen