Stel je neemt een paar weken vrij. Je pakt je rugzak en je bindt je klimijzers onder. De klim naar de top kost wat moeite maar dan sta je toch boven op de Mount Everest. Wat zou je dan liever doen dan even op Twitter melden tot welke hoogten je bent gestegen? En als niemand je gelooft kun je een fotootje meesturen. Want de Mount Everest heeft vanaf nu 3G!

Yahoo news meldt dat Ncell, een dochteronderneming van het Zweedse TeliaSonera, een permanent 3G basisstation heeft geïnstalleerd op 5.200 meter vlakbij het dorp Gorakshep. Het signaal van dit basisstation reikt helemaal tot de 8.848 meter hoge top van Everest. Hiermee zijn de Zweden het Nepalese staatsbedrijf Nepal Telecom en het Indiase bedrijf United Telecom voor. TeliaSonera heeft ook beloofd de nodige miljoenen te investeren in het uitbreiden van de dekking in het hele land. Nepal is één van de armste landen in de wereld en nog geen derde van de 28 miljoen inwoners heeft toegang tot een mobiel netwerk.

De wereld is nu dus echt aan het veranderen. Mobiele communicatie dringt door in onherbergzame en arme gebieden. Steeds minder mensen leven in isolatie. Het bereik van informatie breidt zich uit als een olievlek.

Fijn, een mobiele telefoon maar geen eten! Dat zou een snelle reactie kunnen zijn. Maar die reactie is wellicht wat overhaast. Projecten in Afrika, India en Zuid Amerika (o.a. het ‘hole in the wall’ project) hebben aangetoond dat door het aanbrengen van een Internet infrastructuur en het ter beschikking stellen van computers, kinderen hun natuurlijke leergierigheid effectief botvieren. Dit leidt tot het besef dat de wereld groter is dan hun directe omgeving en in veel gevallen leidt het tot het willen studeren. Veel jongeren – en vooral belangrijk, veel jonge vrouwen die traditioneel weinig kansen krijgen – gaan in het buitenland studeren omdat ze zien dat het kan! Sommige van hen keren weer terug naar hun vaderland en zijn daar het levende bewijs dat de wereld meer te bieden heeft dan burgeroorlog, 14 uur per dag spijkerbroeken stikken of prostitutie. Deze gerepatrieerden steken hun opgedane kennis en breder wereldbeeld in het opbouwen van hun samenleving.

Het aloude principe ‘als je iemand wilt helpen geef je geen vis maar een hengel’ wordt nu uitgebreid met ‘en je leert iemand hoe een hengel gemaakt wordt’. Informatie is kennis en kennis is macht. Macht om je wereld te verbeteren.

Excuses voor de links naar Engelstalige sites.

0 Shares:

Comments are closed.

Dit artikel is 2.106 keer gelezen