Tijd voor een ietwat luguber onderwerp, alhoewel eigenlijk de normaalste zaak van de wereld. We krijgen er allemaal in onze omgeving meer dan eens mee te maken en ook zelf weten we het zeker: we gaan een keer dood.

Voor sommigen geldt dat hen dit te vroeg gebeurt, wat bijzondere effecten heeft op de sociale media waarop deze persoon zich bevond. Dit onderwerp intrigeert me dan ook; de dood en je online leven. Jij bent dood maar je online profielen leven nog; totdat iemand ze uit de lucht haalt natuurlijk.

Mike en zijn ontmaagding

Een interessante maar vreemde gewaarwording was de mededeling van diverse twitteraars dat @ontmaagding was overleden. Zijn naam: Mike, werkzaam bij de politie in Amsterdam. Schreef een blog vanaf het moment dat bij hem maagkanker werd geconstateerd, tot afgelopen zaterdag. Na negen maanden chemotherapie en een operatie bleek hij toch uitzaaiingen te hebben, waardoor hij niet lang meer te leven had. Kennelijk is hij nu op een zelf gekozen dag en tijd komen te overlijden. De begrafenis was donderdag. Ik ben benieuwd of zijn wens is uitgekomen en korpschef Bernard Welten erbij was.

Blog na de dood

Zijn blog, die hij vrijwel dagelijks bijhield, zelfs op de zwaarste dagen,  zal nog een jaar in de lucht blijven. Voor velen een troost, kan ik me zo voorstellen. Heel wonderlijk om terug te lezen wat hij bijna een jaar geleden allemaal schreef en te bedenken dat hij toen nog niet wist wat hem allemaal te wachten stond. Honderden lezers per dag had hij, wat hem kennelijk motivatie gaf door te gaan met bloggen.

Foto geleend van pareeerica.

0 Shares:
7 comments
 1. De volgende vraag komt direct bij me op: kun je in een testament vast leggen wanneer iemand anders je blog verwijderd.

  1. @Silvia: goeie vraag. Is het niet zo dat je alles wat je wil kunt vastleggen in een testament?

   In deel 2 ga ik nader in op je digitale testament. Ik heb het dan niet zozeer over het officiële, notariële testament maar meer de dingen die je zelf in een documentje kunt zetten.

 2. Toevallig schreef ik laatst zelf een blog over de dood. Genoeg reacties en mensen zeiden ook: maak een bestand met wachtwoorden, zorg dat iemand die heeft. Zeker als een groot deel van je leven online speelt. Twitter, blog, Hyves.

  Zelf heb ik twee dode vrienden op Hyves. Ze verwijderen wil ik niet, komt zo cru over. Maar aan de andere kant: ze volgen vind ik ook luguber.

  1. Maar wat doen die mensen dan met je online leven als je dood bent? Houden ze het (deels) in stand? En wat zou je zelf eigenlijk willen? Dat vind ik interessante vragen.

Comments are closed.

Dit artikel is 3.790 keer gelezen