Verdwaald raken in een wereld waar alles mogelijk is. Meeleven met Atreyu of Marie-Claire of misschien wel de dwergjes van Tuil. Een groot deel van mijn jeugd werd gedomineerd door boeken, boeken en nog eens boeken. Ik groeide op boven een boekenwinkel. De eigenaar adopteerde mij en mijn leesverslaving en  gaf mij wekelijks stapels boeken cadeau, die ik – het liefst – allemaal tegelijkertijd las.

Maar toen werd ik volwassen. Kreeg ik het druk. En ontdekte ik de computer. Lezen doe ik natuurlijk nog steeds, maar 6 boeken tegelijkertijd verslinden zit er gewoon niet meer in. Jammer. Toch blijft ik me voornemen om meer te lezen. Gelukkig helpt het web ook daarbij. Speciaal om mezelf een handje te helpen en wie weet om jou een handje te helpen, heb ik hier wat sites op een rijtje gezet die je helpen met lezen en het delen van je boeken.

Shelfari
Dit is een social netwerk voor boekliefhebbers. Het werkt heel simpel: meld je aan en start met het toevoegen van boeken die je hebt gelezen of wilt gaan lezen. Je kunt andere liefhebbers van jouw genre vinden en ratings en reviews toevoegen aan de boeken die je hebt gelezen. Daarnaast haal je met behulp van een widget je boeken heel gemakkelijk naar je website.

Good reads
Nog een sociale netwerksite voor boekenwormen. Werkt verder zo’n beetje hetzelfde als Shelfari. Wat ik als luie internetter zelf erg handig vind, is dat ik kan inloggen met mijn Facebook-account.

What should I read next?
Heb je net een fantastisch boek uit en ben je op zoek naar een nieuwe topper? Dan kan deze website je helpen aan een nieuwe titel. Je vult een titel, auteur of ISBN in en What Should I Read Next tipt een lijst met titels gerelateerd aan jouw laatst gelezen boek. Werkt wel alleen voor Engelstalige boeken.

BookMooch
Bij Bookmooch geef je je boeken weg. En als je boekenkast net zo overloopt als die van mij, dan is dat soms ook geen ramp. Het werkt simpel. Je geeft de boeken op die je kwijt wilt, zodat anderen aan kunnen geven dat ze een specifiek boek willen hebben. Zodra je een deal sluit, krijg je punten (je moet het boek dan dus fysiek opsturen naar iemand) en met die punten kun jij weer boeken zoeken die je graag wilt hebben. Hoewel de meeste gebruikers Amerikaans zijn, kun je hier ook Nederlandstalige boeken vinden en aanbieden.

BookCrossing.com
Heb je een goed boek gelezen en wil dat boek letterlijk delen met anderen? Dat kan via BookCrossing.com. Je registreert je boek via de website en krijgt een code toegewezen. Die code schrijf of plak je in het boek in kwestie en dat boek laat je nonchalant ergens liggen. De vinder van het boek, kan het boek dan weer registeren bij Bookcrossing.com met diezelfde code (zorg er dus ook voor dat er iets over bookcrossing.com in je boek staat) en voordat je het weet heeft jouw boek er meer kilometers opzitten dan jij.

LibraryThing
Nog een website waar je je boeken virtueel kunt delen en andere liefhebbers kunt vinden. Persoonlijk vind ik dit een erg onoverzichtelijke website. Maar ach, het werkt.

Revish
En nóg een social netwerksite voor boekliefhebbers. Kiest u maar. Ook hier weer de mogelijkheid om reviews toe te voegen, gelezen boeken, boeken die je nog wilt lezen en een widget op je website.

0 Shares:
5 comments
  1. Ik ben ongeveer een maand geleden 'lid' geworden van LibraryThing. Inderdaad, de interface is niet de meest duidelijkste en ook niet de meest snelle, maar ik een paar dagen tijd had ik er wel mijn 300+ boeken in zitten.

    Ik heb ook zitten twijfelen over Shelfari en GoodReads, maar beide kregen het niet voor elkaar om het boek Ongebonden <a href="http://(http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/ongebonden/1001004002844779/index.html)” target=”_blank”>(http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/ongebonden/1001004002844779/index.html) te vinden, wat wel lukte bij LT.

  2. Dat is een droom voor boekenliefhebbers, opgroeien boven een boekenwinkel! En dan ook nog een die je gratis boeken geeft. Hmmmm, heel smakelijk :-)

  3. Moeilijk, moeilijk…. Shelfari ziet er mooier uit, maar zo'n Facebook app is wel heel handig natuurlijk… Which one to choose? Of can Good Reads er wel mooi uit zien?

Comments are closed.

Dit artikel is 2.406 keer gelezen