YouTube bestaat al 5 jaar (14 februari 2005). Al 5 jaar? Pas 5 jaar. Het is raar maar veel technologie lijkt al veel langer een onderdeel van ons leven. Ik kan mij bijvoorbeeld nauwelijks voorstellen dat ik zonder iPod was. Toch is dat apparaat er pas sinds 2001. Zelfs het Internet is een recente ontwikkeling. Hoewel de onderliggende techniek al in 1969 werd ontwikkeld door ARPA, duurde het nog tot 1993 en de komst van de Mosaic browser voor het Internet door de consument echt ontdekt werd. En waar de consument gaat, gaat de koopman en waar de koopman gaat volgt de overheid.

staatshoofd met pluimen

Recente ontwikkelingen die een enorme en vooral blijvende impact hebben op onze wereldbeleving zijn niet echt gebruikelijk. Omwentelingen gaan vaak snel en hebben een grote invloed op de korte termijn, waarna alles weer bij het oude terugkeert. Koning of President, Versailles of Élysée uiteindelijk verkoopt de bakker brood en loopt het staatshoofd met pluimen op. In de geschiedenis van de mens zijn er maar een beperkt aantal revoluties die echt blijvende en wereld veranderende invloed hebben gehad. De meesten daarvan hadden een lange ontwikkeling achter de rug voor hun invloed mondiaal werd gevoeld. Het wiel: zorgde ervoor dat de mens zich met meer goederen kon verplaatsen. Het schrift zorgde voor de verspreiding en houdbaarheid van ideeën. Het kompas, gecombineerd met het zeilschip, zorgde ervoor dat we lange reizen over zee konden maken. Het buskruit zorgde voor… nou ja, explosieve revoluties dus.

geen precedent

Deze uitvindingen hadden hun tijd nodig. Soms eeuwen van langzame ontwikkeling gingen voorbij voor deze uitvindingen hun revolutionaire gevolg hadden. Hoe anders is dit nu. 1969 is nog maar 41 jaar geleden. Belangrijker nog: 1993 is nog maar 17 jaar geleden, nog niet eens 2 decennia. De popularisering van het Internet door de browser heeft er voor gezorgd dat het Internet onmetelijk groeide. We kunnen niet meer zonder. Dat bedoel ik niet op een ‘ik ben verslaafd’ manier. Dat bedoel ik op een ‘de samenleving zou abrupt stoppen’ manier. Ziekenhuizen, overheid, banken, winkels, distributie bedrijven, scholen, en ga zo nog maar even door. Allemaal zijn ze afhankelijk geworden van het Internet. Dus ook als je zelf geen direct gebruik maakt van het Internet, je kunt niet zonder omdat onze infrastructuur niet meer zonder kan. Binnen 2 decennia zijn we afhankelijk geworden van een technologie. Dat is een ontwikkeling die in de menselijke geschiedenis geen precedent kent.

ouwe …

Als ouwe … (vul in naar wens) vraag ik mij natuurlijk af: “Waar moet dit heen?” Ik antwoord mijzelf grif met een kort “Gewoon verder.”

externe energie

Er is namelijk geen makkelijke weg terug maar waarom zou je die willen? Omdat het Internet grote hoeveelheden elektrische energie vergt? Zolang er externe* energie is, is er Internet. Externe energie blijkt minder overdadig voor handen dan we wellicht dachten maar onze samenleving kan al heel lang niet meer zonder externe energie (industriële revolutie, nog zo een). Die afhankelijkheid hebben we dus al vrij lang. In de zin van energie en Internet, is onze afhankelijkheid van Internet onlosmakelijk gekoppeld aan het energie vraagstuk en daarmee niet relevant als apart vraagstuk. Kort gezegd: zonder energie geen Internet dus instortende samenleving maar zonder energie toch al een instortende samenleving.

liever lui dan moe

Hoe lang geleden is kort? Dat is de titel van dit stukje. Wij als mensen hebben een enorm aanpassingsvermogen. Dit wordt gekoppeld aan een, in collectief verband, karakter wat zoekt naar de weg van de minste weerstand. Hoe minder we hoeven te doen hoe liever het ons als soort is. Als dat niet zo was waren er minder files in de wereld, want dan liepen of fietsten er veel meer mensen. Overigens is dit niet alleen mens eigen. De hele natuur volgt dit principe. Een toch al rap aanpassingsvermogen wordt dus nog wat opgezweept door de natuurlijke eigenschap luiheid. De snelle integratie van het Internet is dan een bijna logisch gevolg van de uitvinding van de Mosaic browser. Plotseling kunnen we vrijwel alles wat we willen weten, weten; willen doen, doen; en willen zien, zien zonder ons daarbij te hoeven inspannen. De techniek van het Internet bestaat ‘al’ sinds 1969, het jaar dat Neil Armstrong onze ‘giant leap’ maakte. Voor sommige is dat al lang geleden. Maar de werkelijke revolutie vond plaats met de uitvinding van de browser. Dat is 17 jaar geleden en dat vind ik verdomd kort.

* Met externe energie bedoel ik niet door spierkracht geleverde energie zoals fiets, tredmolen, enz.

0 Shares:

Comments are closed.

Dit artikel is 2.815 keer gelezen