Mobiel bankieren en betalen is de toekomst. Daarmee rijst de vraag hoe lang we nog gebruik zullen maken van onze fysieke portemonnee. Via deze post zal ik jullie inwijden in de wereld van mobiel betalingsverkeer. De mogelijkheden voor het bedrijfsleven, social networks en de toekomst van het nieuwe betalen.

Als klant van de Rabobank kreeg ik een e-mail in mijn inbox over de mogelijkheden van betalen per SMS, betalen via Hyves en mobiel bankieren. De eerste twee waren mij reeds bekend maar de derde mogelijkheid niet. Een nieuwsgierig kijkje in de nieuwe ontwikkelingen was weer geboren. Hieronder een korte uitleg van de verschillende manieren van het mobiele bankieren en betalen.

Android app SMS betalen

SMS betalen
SMS Betalen kan iedereen in Nederland met een bankrekening en een mobiele telefoon. U hoeft dus geen Rabobank klant te zijn, noch via Rabo Mobiel te bellen. U opent een mobiele portemonnee, stort daar een bedrag in en u kunt per sms een aankoop doen of bedrag betalen aan een vriend of vriendin. Die vriend of vriendin kan uw SMS betaling gewoon ontvangen ook als hij/zij zich nog niet heeft aangemeld.

Zie je het voor je dat je in Groningen in een kroeg zit, zelf je biertje doorgeeft én afrekent met je mobiele telefoon?  Voorwaarde is natuurlijk wel dat zo veel mogelijk bedrijven, o.a. horeca, zich aanmelden voor deze betaaldienst. Enkele voorbeelden van bedrijven die voorop lopen zijn:

  • De Drie Gezusters in Groningen
  • Wereld Natuurfonds
  • Café Amstelhaven
  • MyOrder – Horeca, bezorgmaaltijden, bioscopen en concertkaarten betalen en bestellen

Deze manier van SMS betalen is reeds bekend maar met de groei van de mobiele markt worden er steeds meer applicaties ontwikkeld. De Rabobank heeft een applicatie ontwikkeld voor verschillende telefoons die het allemaal net even wat laagdrempeliger maakt. Er is ook een applicatie voor Android telefoons. De QR code vind je onderaan. Bedrijven kunnen zich hier aanmelden.

Hyves betalen

Netwerksite Hyves introduceert binnenkort ‘Hyves Betalen’ met MiniTix van de Rabobank. Hyvers kunnen via hun Hyvesaccount met hun mobiele telefoon geld overboeken naar elkaar, maar ook naar u.

Hier dus een mooi voorbeeld van integratie met social networks. Via je online profiel kun je met je virtuele portemonnee betalingen verrichten zowel binnen als buiten het sociale netwerk, bijvoorbeeld in webwinkels. Het mes snijdt aan twee kanten. Om als particulier gebruik te maken Hyves Betalen moet je je netwerk vergroten en bedrijven zien de populariteit van Hyves natuurlijk ook. Met 9,5 miljoen leden is Hyves verreweg de grootste social networking site van Nederland. Steeds meer groepen, bedrijven, verenigingen en stichtingen gebruiken Hyves als “homepage” en binnenkort kunnen deze bedrijven dus hun producten verkopen via Hyves. Ook Facebook is onlangs een samenwerking aangegaan met PayPal. Met PayPal kun je Facebook Credits (beta-fase) kopen en hiermee games, cadeautjes (Facebook Gift Shop) en applicaties aanschaffen.

Mobiel Bankieren

Met mobiel bankieren heeft u altijd inzicht in uw saldo en transacties. Ook kunt u direct geld overboeken. Mobiel bankieren doet u makkelijk via onze nieuwe mobiele site: m.rabobank.nl.

Hier zat ik dus op te wachten! Sinds kort kunnen klanten van de Rabobank telebankieren via hun mobiel. Mobiel bankieren doet je makkelijk via de nieuwe mobiele site: m.rabobank.nl. iPhone of iPod Touch gebruikers kunnen de nieuwe app Bankieren in de App Store downloaden. Ook de SNS bank biedt mobiel internetbankieren aan. Hier heb je dezelfde mogelijkheden maar nog geen aparte applicatie. Surf naar deze site om je aan te melden.

Dit waren nog maar enkele mogelijkheden voor mobiel bankieren en betalen bij banken en meerdere social network sites. Er zijn uiteraard nog veel meer initiatieven die dit mogelijk maken. Toch heeft het, en duurt het al enkele jaren voordat de massa van een mobiel betaalplatform gebruik gaat maken. De concurrentie met de reguliere betaalpas is uiteraard groot. Waarom is het nog niet mogelijk om de betaalpas chip te integreren in je simkaart bijvoorbeeld? Daarnaast is de ‘psychologische’ drempel om te betalen met je mobiel voor veel mensen hoog maar ik voorzie hier snel verandering in. Online winkelen en mobiel internet groeien enorm. Het integreren van deze verschillende diensten heeft als logisch gevolg dat het betalen via je mobiel binnen afzienbare tijd gemeengoed gaan worden.

QR code SMS Betalen
0 Shares:
2 comments
  1. PayPal is inderdaad een coole app! Wanneer een bedrijf kiest om te betalen via PayPal dan wordt deze app automatisch opgestart. Zou mooi zijn als Google er mee gaat werken. Weg met de ouderwetse creditcard!

Comments are closed.

Dit artikel is 9.017 keer gelezen