Soms heb je gewoon een hele sterke behoefte aan een plaatje. je bent bezig met een presentatie of met een blogpost. Misschien wil je zelfs gewoon een Word-doc pimpen met een mooie afbeelding. Gelukkig zijn er allerlei websites waar je dan terecht kunt. Hieronder 8 van dat soort sites op een rijtje. Wat gebruik jij? Tips zijn welkom.

GaZoPa
Een hele coole dienst waarmee je een gebaseerd op een afbeelding, andere afbeeldingen kan vinden die erop lijken. Je kunt zelf een afbeelding uploaden, een link naar een afbeelding opgeven of zelfs een plaatje tekenen.

Every Stockphoto
Meld je aan bij deze site en je mag een keer per dag een van hun stockphoto’s gratis downloaden. Wil je er meer, dan moet je betalen.

Multicolr Search Lab
Zoek je foto’s met een bepaalde kleur of combinatie aan kleuren? Dan kun je via Multicolr Search Lab tot 10 kleuren kiezen, waarop zij dan Flickr voor je doorspitten. Probeer het maar eens, het is best gaaf.

Picfog
Wil je weten wat mensen uploaden naar Twitter? Je denkt nu misschien wel ja, maar ik ben op deze site geweest en…..BAH! Maar goed. Mocht je toch graag real time uploads bekijken dan kun je dus terecht bij Picfog. Ook leuk: je kunt op Twittergebruiker zoeken en op locatie.

Picitup
Je kunt bij picitup zoeken op rechten, je kunt gerelateerde afbeeldingen vinden en de resultaten zien er op het eerste gezicht goed uit.

Google images
Zeer bruikbaar en werkt net zo goed als de andere Google Search Engine als je snel even iets nodig hebt.

Bing images
Ik heb Bing exact één keer gebruikt. Maar ze vinden ook afbeeldingen voor je en dat doen ze helemaal niet zo slecht. Je kunt als je eenmaal resultaten hebt die nog filteren en dat kan handig zijn. Klik je op een resultaat dan raak je de rest van je resultaten niet kwijt (zoals bij Google), maar worden die aan de linkerkant getoond zodat je gemakkelijk iets anders aan kunt klikken. Niet al te slecht, dat Bing.

Altavista
Dit is er eentje uit de oude doos. Ik gebruikte vroeger niks anders dan Altavista, ook voor afbeeldingen. Erg handig was het toen. Nu wat  minder, maar je vind je geen afbeelding naar je smaak via de andere zoekmachines, dan kun je Altavista natuurlijk altijd proberen.

Heb jij nog tips?

0 Shares:
17 comments
 1. Leuk deze tips, maar de gevonden plaatjes via bijv. Google kun je niet zomaar gebruiken in een nieuwe publicatie, alleen als de plaatjes rechtenvrij zijn. Soms zijn ze gratis, soms moet je er eerst een (klein) bedrag voor betalen. Een goed alternatief (maar enigszins beperkt) is <a href="http://www.sxc.hu” target=”_blank”>www.sxc.hu > Advanced search > Restricted OK : No

 2. Het is denk ik handiger om plaatjessites te vermelden waarvan de plaatjes rechtenvrij zijn. Met Google Images kun je niks voor je weblog omdat die platen doorgaans niet rechtenvrij zijn.

  De beste qua rechtenvrije plaatjes is natuurlijk de Wikimedia Commons: http://commons.wikimedia.org/wiki/Main_Page

  Daar staan anderhalfmiljoen plaatjes in die allemaal CC gelicenseerd zijn, dus rechtenvrij mist je de CC-vermeldt. Veel zijn ook public domain (overheid) of niet langer beschermd (ouder dan 80 jaar).

  Ook leuk is Picap.com. Daar kun je gratis professionele nieuwsfoto's downloaden, meestal van het B-soort wat door de fotograaf niet wordt gebruikt omdat de echte toppers al zijn verkocht. Gebruik is gratis maar je moet wel en foeilelijke banner voeren op je site. Alhoewel dat tegenwoordig een stuk mooier is geworden. Nadeel is dat er heel veel saaie meuk tussen zit maar het is allemaal wel van topkwaliteit.

 3. Hoi allemaal, dank voor de toevoegingen ook wat betreft de rechten. Dat klopt natuurlijk. En voor je site is dat nogal onhandig en moet je specifiekere bronnen hebben. Voor een presentatie werkt het dan weer wel :)

 4. Overigens ben ik wel benieuwd: Gebruik je voor je weblog alleen rechtenvrije plaatjes? En waarom? En zo niet (let je niet op rechten), heb je daar dan ook last mee gehad?

 5. Vooral de rechtenvrije zoekmachines zijn vet! Allemaal opgeslagen… thanks!

  Ik heb wel van mensen gehoord te maken gehad te hebben met rechten van Dick Bruna. Afbeeldingen van de site, en verder geen enkel probleem. Grote problemen hoor ik nooit!

 6. Mooi, praktisch, handig, leuk en heel bruikbaar. Thanks. :-)

  Is Fotolia al genoemd? Ik geloof het niet. Professionele foto's. In beeldschermresolutie meestal 1 euro. Daar krijg je echt iets moois voor en uitgebreide gebruiksrechten.

  De link is: http://eu.fotolia.com/

Comments are closed.

Dit artikel is 12.214 keer gelezen