Disclaimer: Ik ben geen telefoonfreak, maar meer een heavy user. Deze review gaat dan ook niet over technische specs, maar gewoon over mijn (beperkte) ervaring met de Droid (Milestone).


Wachten op de Droid. Of zoals deze Motorola telefoon in Nederland heet: Milestone. Als robotliefhebber vind ik Droid eerlijk gezegd sexyer. Milestone klinkt als Volvo en dat klinkt weer als ambtenaar. Maar goed, what’s in a name. Het gaat natuurlijk om het apparaatje. En dat apparaatje is per nu van mij. Ja, ik had ook kunnen wachten op de Nexus van Google. Maar als geduld een schone zaak is, moet ik vaker douchen.

Daarnaast wil ik graag een echt toetsenbord. Met mijn redelijk lange nagels is een on-screen toetsenbord moeilijker te bedienen. Het werd dus Droid. Al is hij dan niet zo nieuw meer (in mijn beleving) en is zijn hype voorbij, terwijl die van Nexus net van start is gegaan.

Twee stekkers
Bij het uitpakken raak ik een beetje van mijn à propos. Omdat mijn telefoon uit Engeland komt, heb ik er 2 stekkers bij gekregen. Die Engelsen hebben namelijk wat rare stopcontacten en daar is een verloopstekker voor nodig. Daarbij moet ik de batterij plaatsen, maar ik vind zo gauw de breeklijn van mijn Droid niet. Gelukkig ben ik niet alleen thuis en kan ik dit klusje uitbesteden. Terwijl hij via de gebruiksaanwijzingen (gaap) probeert te achterhalen hoe de foon open moet, staar ik gelukzalig naar dit nieuwe stukje techniek.

Groot scherm
De telefoon is slank. Het scherm is groot. Hij lijkt net iets zwaarder dan de G1 die ik tot vandaag had, maar ik heb het niet gewogen, dus kan het mis hebben. Maar de telefoon is vooral heel erg sjiek. Hoewel ik niet zo heel gek ben op goud, blijkt precies de gepaste hoeveelheid goudkleur bij deze telefoon te zitten. Niet te opzichtig, maar gewoon nog netjes. En net genoeg bling om de rapper in mij te bekoren.

Micro-usb
Uit de gebruiksaanwijzingen blijkt dat de Droid vóór gebruik 3 uur (DRIE!) moet worden opgeladen. Man, wat is dát lang. Maar ik hou me aan het boekje (een unicum) en plaats de telefoon in de lader. Laden gaat via een micro-USB-aansluiting die je in de stekker steekt. Van een telefoonfreak hoorde ik dat de telecomindustrie recentelijk heeft afgesproken om dat als standaard te gaan gebruiken. Mooi! Zijn we meteen af van al die collega’s op kantoor die door alle ruimtes zwerven en met desperate stem roepen om “Een Nokia-lader”, een “Samsung-lader” of een “merkhier-lader”.

Ik steek dus de micro-usb in de Engelse stekker en die stekker stop ik weer in een verloopstekker, die ik dan weer in het stopcontact steek. Dat Engelse ding moet er echt tussenuit. Maar dat moet geen punt zijn, morgen even een goeie kopen. En het is mijn eigen schuld: ik moet zo nodig een telefoon hebben die hier nog niet officieel te krijgen is.

Dan 3 uur later

Bij de G1 hoef ik maar heel kort op het power-knopje te drukken om de telefoon aan te krijgen. Bij de Droid werkt het zoals bij alle eerdere telefoons die ik heb gehad: langer ingedrukt houden die knop dus. Als het scherm eenmaal aangaat duurt het redelijk lang voordat de telefoon helemaal aanstaat. Bij mijn G1 ging dat veel sneller, maar dat kan te maken hebben met het feit dat het de eerste keer is dat ik deze telefoon aanzet. Tijdens het starten toont het scherm het logo van Motorola. Alleen al met dat plaatje kun je direct zien hoe scherp de beeldweergave is.

Makkelijk aanmelden
Eenmaal aan hoef ik net als bij de G1 alleen maar mijn Google-gegevens in te geven en alles wordt gewoon weer netjes van de server gehaald: mijn contacten en mijn mail. Nou ja, in theorie dan. Omdat deze Droid dus uit Engeland komt, staan de instellingen nog niet goed. Voordat ik kan inloggen moet ik dus eerst even langs de T-Mobile website om daar de juiste instellingen op te zoeken en in te geven. Daarna duurt het ongeveer 2 minuten voordat mijn mail er is en ik ben ingelogd en een minuut of 6 voordat ook al mijn contacten er weer zijn. Hassle free.

Heb je nog geen Google-account, dan krijg je bij het opstarten ook de mogelijkheid om die alsnog gratis aan te maken.

Waar de Droid het beter doet dan de G1 is dat ik naast mijn Google account ook standaard andere mailaccounts in kan stellen. Zelfs de optie om een exchange server in te stellen zit er standaard bij. Niet dat ik dat allemaal wil. Maar leuk om te weten dat het kan.

Inmiddels heb ik de Droid nu een uurtje of 5 in huis. Dit zijn de zaken die me opvallen en/of bevallen:

Het scherm
Niet alleen is het scherm rete-groot, het beeld is ook haarscherp. Om het te testen gebruikte ik een filmje van YouTube in HD-kwaliteit. YouTube filmpjes zoeken doe je net als op de G1 via een app. Heel handig. Maar goed, dat filmpje in HD-kwaliteit zag er zo goed uit, dat ik opeens enthousiast ben over het kijken van films via mijn telefoon. Het scherm is ook heel erg gevoelig. Zowel voor de vingers als voor beweging. Daar moet ik nog wel een beetje aan wennen. Bij de minste draai, draait het scherm van verticaal naar horizontaal. Op zich handig dat hij dat doet wanneer ik de foon echt draai, maar voor nu vind ik de Droid nogal een gevoelig tiepje.

Het gevoel
Zoals gezegd is de Droid slank en sjiek. Mijn G1 heb ik niet gekocht voor de looks. Deze kun je als fashion item in huis halen. Wat ze van mij wel weg mochten laten was de naam Motorola net boven het scherm. Die naam is gewoon niet echt heel sjiek. Maar ja, op mijn G1 stond T-mobile boven mijn scherm. Dat was ook niet echt fantastisch.

Bellen
Hoe ik moest bellen, moest ik even uitvinden. Van mijn G1 ben ik gewend dat ik een belknop heb. Dat heeft de Droid niet. De belknop zit op je desktop. Eigenlijk vind ik dat onhandig. Nu moet ik eerst het scherm aanzetten voordat ik bel en dan die knop aantikken. Eerder gebruikte ik de belknop namelijk om mijn scherm weer aan te zetten (en te kijken hoe laat het is….heb jij nog een horloge). Nu moet ik de powerknop daarvoor gebruiken. Daarbij vind ik het erg prettig als ik ook een feitelijke knop heb om mee op te hangen. Maar als je een touch-telefoon gewend bent, ben je vast niet zo’n prinses op de erwt als ik en vind je het prima als die knop on-screen is.

Ook erg leuk bij het bellen is dat wanneer je de Droid naar je gezicht brengt, het scherm uitgaat. Haal je de telefoon weer bi je gezicht vandaan, dan springt het scherm weer aan. Een proximity sensor in de telefoon zorgt hiervoor. Superhandig. Met de G1 wilde ik nog wel eens een wisselgesprek oproepen met mijn oor of wang.

Geluid
Het geluid van de ringtone en muziek is helder en prima. Ook het geluid bij het telefoneren is duidelijk en de ander is goed verstaanbaar. Met koptelefoon nog veel beter natuurlijk, maar dat spreekt voor zich.

Camera
De Droid heeft een 5 megapix camera. Mooi tegenover de G1 is dat er een lichtje op zit zodat je je onderwerp even kunt belichten. Daarnaast is er een flitser. Yeah een flitser. Wave! Hier een voorbeeld. Het is hier stikdonker, dus erg goede kwaliteit is het niet. Ik probeer het morgen nog eens met daglicht.

Bestandsoverdracht
De standaardringtones van de Droid vind ik natuurlijk niks aan. Ik wilde dan ook graag mijn oude ringtone terugzetten. Dus sloot ik mijn Droid aan op mijn pc en wachtte totdat ik het bestand kon verslepen. Dat moment kwam alleen niet echt. Eerst zat mijn Windows Media player in de weg (die wilde van alles gaan synchroniseren…superirritant en het werkte niet echt) en daarna de bijgeleverde software (Moto Phone portal). Uiteindelijk vond ik het antwoord via Google (yeah Google). Het bleek allemaal heel simpel, maar net weer anders dan anders. Hoe gemakkelijk film over te zetten is heb ik nog niet uitgevonden. Maar gezien de scherpe beeldkwaliteit van de Droid ga ik dat heel snel uitproberen.

Video
Met de Droid kun je natuurlijk ook filmen. Dat gaat op zich heel gemakkelijk. Ben je klaar met filmen dan wordt het je ook heel gemakkelijk gemaakt om je werk te delen. Hieronder een voorbeeld van een Droid filmpje. Ook dit is in het donker gemaakt en ook dit zal ik bij daglicht nog eens proberen.

httpv://www.youtube.com/watch?v=DqeMrPEX43I

Moto Phone Portal
De door Motorola geleverde software is zo slecht nog niet. Nu ben ik zoals gezegd geen telefoonfreak, dus misschien is het wel heel slecht, maar ik vind het wel oké. Het programma laadt in je webbrowser, dat is dus prima. Vervolgens kun je via je browser zien welke telefoontjes je hebt gepleegd en ontvangen. Welke SMS’jes je hebt ontvangen en je kunt zelfs via deze interface een sms verzenden. Heel prima dus. Daarnaast kun je ook hier een ringtone selecteren uit de beschikbare media. Er zijn nog meer opties, maar echt heel erg belangrijk vind ik dit persoonlijk niet. Leuk, maar niet zo relevant allemaal.

Toetsenbord
Het toetsenbord van de Droid is nogal klein. Ik heb toch geen megaklauwen, maar ik heb soms moeite om de juiste knoppen te pakken te krijgen. Het scherm draait maar half weg en achter die helft zit dus dat toetsenbord. De toetsjes zijn klein en moeilijke te pakken te krijgen. Of het een kwestie van wennen is kan ik nog niet zeggen, maar ik hoop maar van wel.

Het on-screen toetsenbord werkt an sich prima. Ik heb het niet uitgebreid uitgeprobeerd, maar de paar sms’jes die ik heb verstuurd kreeg ik gemakkelijk getikt. Toch moet ik voor het on-screen toetsenbord nog exacter mikken. De kans is dus groot dat ik het echte toetsenbord ga gebruiken, tenzij ik op de bank hang zoals net.

Batterij
Hij schijnt 3 uur mee te gaan (als je die hele tijd belt). Maar dat kan ik nog niet beamen. Die van mij heeft namelijk heel veel aan mijn pc gehangen en dan laadt hij ook op. Daar moet ik dus nog op terugkomen.

In het kort:
Naast de G1 (en die gebruik ik nu even als vergelijkingsmateriaal) is de Droid een Sexy Mofo. Slank (zwart kleedt af), ligt lekker in de hand en gewoon net iets mooier afgewerkt dan die baksteen van een G1. Voor mij is het wel jammer dat hij niet wit is. Nu vind ik mijn Droid natuurlijk never nooit terug in mijn tas (in mijn tas is een witte baksteen een pluspunt), maar goed – je kunt nu eenmaal niet alles hebben.

Android is een fantastisch besturingssysteem. En doordat ik nu Android op een ander merk telefoon heb geprobeerd (anders dan HTC), kan ik constateren dat het besturingssysteem wel echt de sleutel is tot een goede telefoon.Al is de hardware van deze Motorola ook top (heb hem nog niet op haperen kunnen betrappen).

Deze versie van Android heeft hier en daar wat verbeteringen. Ik kan nu bijvoorbeeld mijn muziek direct instellen als ringtone vanuit de player. Dat kon ik de laatste keer dat ik dat op de G1 probeerde dus niet.Maar voor mensen die de Hero bijvoorbeeld al hebben, zal dat minimaal zijn.

Beeld en geluid zijn mooi en goed. Het overhevelen van bestanden van je pc naar de Droid was even puzzelen, maar bleek uiteindelijk heel erg makkelijk.

Al met al ben ik nu al zeeeer gelukkig met mijn kleine (platte, slanke) Droid.

0 Shares:
8 comments
  1. Dus het lijkt al bijna net echt een iPhone. Maar het werkt niet als een iPhone. En het voelt niet als een iPhone. Want het IS geen iPhone! Dus daar zit je dan met je sneue apparaatje allemaal dingen te doen/verwachten die een iPhone al lang – en beter – kan. Dank voor dit verslag, daarom. Ik ben weer bevestigd in mijn keuze: de iPhone!

  2. Het ware geloof laat zich niet verloochenen. Maar iPhone God heeft nu eenmaal mooiere bling bling. Zo staat het ook allemaal te lezen in de Wachttoren. Die neem ik de volgende Contentgirl borrel – wanneer is die weer? – wel mee. Kun je het zelf met eigen ogen zien.

    Ben overigens wel weer benieuwd naar de Nexus. En wat Google allemaal onder de pet heeft voor de Nexus. Daar verwacht ik veel van. Wanneer ga je die Nexus bestellen? Dit kan al in alle Google winkels … in de VS. Nu wil het toeval dat ik 16 januari naar de VS vertrek …

  3. nee, ik wil geen on-screen keyboard, dus liever de Droid. Misschien dat Jan de Nexus neemt. Maar voor zover ik heb gelezen is de Nexus in elk geval niet véél spannender dan de Droid. Maar goed, zoals gezegd: ik ben geen foon-freak. Alleen erg blij met Android als OS. En oké de Motorola heeft er ook een goeie motor aan gegeven. Mahja…ze heten ook MotorOla

Comments are closed.

Dit artikel is 3.890 keer gelezen