kaatmosselOp woensdag 4 november presenteerde Jessica de Kok aka Kaat Mossel op het event Fris in je hoofd haar gloednieuwe website én het boek Kaat ruimt op. Het gaat goed met Jessica, of zoals ze het zelf zegt: “Ik heb een gatje in de markt gevonden.” Maar wat ís dat gat precies?

Wat ben je nu eigenlijk?
“Ik  heb mijn baan zelf uitgevonden, maar een echt goede naam voor wat ik precies doe is er nog niet. Ik word wel opruimcoach genoemd of huishoudconsulente. Planningsdeskundige heb ik al eens gehoord, maar ook lifestyle-adviseur. Zelf houd ik het het liefst op het laatste, want het is veelomvattend. Het gaat om concrete tips, maar het is vooral een mind set die ik uitdraag. Die helpt je om een wanordelijk huishouden in het gareel te krijgen, maar zegt ook dat het allemaal niet perfect hoeft. Iedere moeder trekt de kleren waarin ze haar kind naar school stuurt weleens uit een grote stapel ongestreken schone was. Daar hoef je je heus niet voor te schamen.”

Maar zoiets zou jij zelf nooit doen, toch? Want bij jou thuis is alles natuurlijk onberispelijk en perfect georganiseerd.
“Haha, juist niet joh! Waarom denk je dat ik met Kaat Mossel begonnen ben? Juist omdat ik zelf niet meer zag zitten met de chaos in huis. Omdat ik merkte dat mijn dagen vol zaten met was vouwen, speelgoed opruimen, toiletten soppen en vuile vaat verzamelen en het aan het einde van de dag nog een grotere puinhoop was dan aan het begin. Wanhopig werd ik ervan, maar ik vond het ook een beetje gênant. Je gaat op een verjaardag niet vertellen dat je maar niet meer stofzuigt omdat er een kwartier later toch altijd iemand met moddervoeten door de gang stampt. Voor vrouwen die werken is het vaak nog lastiger om toe te geven dat het ze soms boven het hoofd groeit, omdat je nog altijd te horen kunt krijgen dat je dan maar niet alles moet willen.”

En wat kan Kaat Mossel dan voor je betekenen?
“In de eerste plaats heb ik een huishoudschema gemaakt. Iedere dag doe je iets en het resultaat is een schoon en opgeruimd huis, zonder dat je daar extreem veel moeite voor hoeft te doen. Je kunt dat allemaal zelf doen, maar je kunt de klusjes op het schema natuurlijk ook onder het gezin verdelen. Verder geef ik dagelijks de Tip van Kaat via Twitter en Hyves. Simpele praktische tips, zoals allemaal dezelfde kleur sokken kopen als je vaak met eenlingsokken zit. Dit is allemaal  gratis. Nu de website is vernieuwd ga ik ook het een en ander achter de schermen aanbieden. Daarvoor vraag ik wel een vergoeding. Je kunt een abonnement op de website nemen voor vast bedrag per jaar en dan kun je echt actief mee Kaatmosselen. Daarnaast geef ik regelmatig cursussen en workshops waarvoor je je kunt inschrijven. En natuurlijk is er nu het boekje Kaat ruimt op en in december verschijnt het tweede boekje alweer: Kaat heeft een missie.”

We hoeven dus niet bij je in opruimtherapie?
“Nee, ik geloof niet in één-op-één-gesprekken. Tenminste niet op het gebied van mijn expertise. Ik wil alles wat ik weet juist heel toegankelijk maken voor een grote groep, want er blijken heel veel mensen behoefte aan te hebben. Als als ik dat per uur per persoon ga aanbieden, wordt het heel prijzig en ik vertel toch aan iedereen min of meer hetzelfde. Internet is ideaal voor dat wat ik wil uitdragen, nu helemaal met de opkomst van alle sociale platformen. Kaatmossel is begonnen op internet en dat zal ook altijd het belangrijkste medium zijn.”

Hoe ben je dan precies begonnen?
“Ik blogde met Kaatmossel al toen bloggen nog geen bloggen was. In 2001 ben ik een Yahoo Group begonnen eigenlijk vooral om mijn eigen lijstjes en schema’s op te schrijven en om te vertellen over hoe ik orde in de chaos ging scheppen. In korte tijd hadden er zich 1500 mensen op die groep ingeschreven en werden er schrijnende verhalen geplaatst. En die mensen waren dolblij dat ik een oplossing voor hen had. Na een tijd viel het kwartje: ik heb hier iets te pakken. Toch heeft het tot 2007 geduurd voordat ik er echt een serieus bedrijf van heb gemaakt. En nu gaat het als een trein. Ik moet zeggen dat het me zelf nog weleens verbaast. Dat er zoveel mensen zijn voor wie dit een groot probleem is en die graag gebruik willen maken van wat ik als Kaat Mossel te bieden heb.”

Waar is Kaat Mossel over 5 jaar?
“Nou, een heleboel initiatieven, workshops en boeken verder hopelijk! Want ik zit nog vol met ideeën die ik graag ten uitvoer wil brengen. Ik heb ontdekt dat ik op kleine schaal toch het verschil kan maken en daar ben ik best trots op en ik geniet er volop van. Kaat Mossel is nog lang niet opgebrand!”

0 Shares:
1 comment

Comments are closed.

Dit artikel is 4.155 keer gelezen