firefoxOf we het nu leuk vinden of niet, ‘kutkoppiepeesten’ blijft een vast onderdeeltje in het werk van de contentspecialist. Toen ik net begon met dit werk zat ik vaak onhandig te prutsen met de printscreenknop en Paint om ergens een afbeelding vanaf te slopen. Het kan makkelijker, gewoon vanuit je browser. Firefox heeft een paar handige add-ons.

Fireshot – Dit is het uitgebreidere knip- en plakwerk. Je kunt de hele pagina met één klik (en natuurlijk ook alleen het zichtbare gedeelte) kopiëren. Er zitten veel handigheidjes in: wat je selecteert, kun je direct mailen. Of je zet er pijlen of aantekeningen bij. Er zitten heel wat beeldbewerkingsmogelijkheden in. Maak een gedeelte dat je selecteert blurrie, zwart/wit of geef er een kleur aan. Opslaan kan makkelijk als jpeg- of gif-bestand.

Als je de pagina of afbeelding hebt geselecteerd, maakt Fireshot een gezellig ouderwets knipgeluid. Je collega’s zullen er eerst om glimlachen en later kun je ze ermee irriteren. Maar wees gerust, dit geluidje kun je ook uitzetten.
Eigenlijk is Fireshot een minibeeldbewerkingsprogramma. En dat alles vanuit je browser. Fireshot integreert ook in Internet Explorer.

Screengrab – Geen zin in tig mogelijkheden? Deze add-on doet wat ie moet doen. Kopieert of saved dat wat je aangeeft. Wat je selecteert wordt bijna automatisch opgeslagen. Dat is fijn. Het zijn wel allemaal tekstmenuutjes waar je doorheen moet. Met een paar icoontjes had ik het gebruiksvriendelijker gevonden.

Er zijn ongetwijfeld meer goede add-ons op dit gebied. Waardevolle aanvullingen zijn natuurlijk welkom.Vul me maar aan!

0 Shares:
6 comments
 1. Als je Windows Vista of 7 hebt, is er nog een vergelijkbare functie: in de Nederlandse versie heet het 'knipprogramma', in de Engelse variant 'clippy': heel simpel een stuk van je scherm uitknippen.

 2. Of je gebruikt Snag-it, of een willekeurig andere tool.

  Ik neem aan dat je niet zomaar over kan stappen op een andere browser.

  Zeker niet om die rede.

  Snag-it is een klein programmaatje, welke gratis te gebruiken is (geloof ik)

  Anders voor een paar tientjes te koop.

 3. Als je juist geen toeters en bellen (en onderwatertroep) wilt: met PureText sloop je snel en handig alle formattering van te kopiëren tekst. Het werkt heel simpel: na het kopiëren, plak je met toetscombinatie Windows+V in één keer brandschone, ongeformatteerde tekst in je CMS (of ergens anders).

  Gratis download op http://www.stevemiller.net/puretext

  Werkt gewoon op Windows 7, ondanks dat dit op de site niet wordt gemeld.

Comments are closed.

Dit artikel is 3.043 keer gelezen