firefoxOf we het nu leuk vinden of niet, ‘kutkoppiepeesten’ blijft een vast onderdeeltje in het werk van de contentspecialist. Toen ik net begon met dit werk zat ik vaak onhandig te prutsen met de printscreenknop en Paint om ergens een afbeelding vanaf te slopen. Het kan makkelijker, gewoon vanuit je browser. Firefox heeft een paar handige add-ons.

Fireshot – Dit is het uitgebreidere knip- en plakwerk. Je kunt de hele pagina met één klik (en natuurlijk ook alleen het zichtbare gedeelte) kopiëren. Er zitten veel handigheidjes in: wat je selecteert, kun je direct mailen. Of je zet er pijlen of aantekeningen bij. Er zitten heel wat beeldbewerkingsmogelijkheden in. Maak een gedeelte dat je selecteert blurrie, zwart/wit of geef er een kleur aan. Opslaan kan makkelijk als jpeg- of gif-bestand.

Als je de pagina of afbeelding hebt geselecteerd, maakt Fireshot een gezellig ouderwets knipgeluid. Je collega’s zullen er eerst om glimlachen en later kun je ze ermee irriteren. Maar wees gerust, dit geluidje kun je ook uitzetten.
Eigenlijk is Fireshot een minibeeldbewerkingsprogramma. En dat alles vanuit je browser. Fireshot integreert ook in Internet Explorer.

Screengrab – Geen zin in tig mogelijkheden? Deze add-on doet wat ie moet doen. Kopieert of saved dat wat je aangeeft. Wat je selecteert wordt bijna automatisch opgeslagen. Dat is fijn. Het zijn wel allemaal tekstmenuutjes waar je doorheen moet. Met een paar icoontjes had ik het gebruiksvriendelijker gevonden.

Er zijn ongetwijfeld meer goede add-ons op dit gebied. Waardevolle aanvullingen zijn natuurlijk welkom.Vul me maar aan!


Geschreven door