ebookDe twijfel slaat mij om het hart. De geest is gewillig maar het vleesch is zwak. Zoals ik in een eerder stukje al aankondigde heb ik besloten meer gericht boeken te kopen en zoveel mogelijk over te stappen naar e-books oftewel boeken in digitale vorm. Na het schrijven van dat stukje volgde een kort maar gedegen onderzoek naar de gadgets die het lezen van digitale boeken mogelijk maken. Dat onderzoek heeft het plan ietwat in de koelkast doen belanden. Niet het vriesvak, slechts de koelkast. Er is dus geen tijd nodig het te ontdooien…

Wat wees ‘Het Onderzoek’ uit?

Er zijn wat mij betreft drie opties: lezen op de telefoon, lezen op een laptop of netbook en lezen op een e-reader. De eerste optie viel direct af. Die was namelijk al getest. Mobipocket levert gratis software om boeken te lezen op draagbare apparaten. Deze software heb ik vrij snel na aanschaf van mijn N82 geïnstalleerd. Het is best handig om snel even en frase op te zoeken in een boek maar om een heel boek te lezen, nee. Het scherm van de N82 is te klein en zelfs op de iPhone vind ik het te krap. Bovendien is lezen vanaf een scherm met achtergrondverlichting erg vermoeiend voor de ogen. Aangezien ik nog anderhalf jaar met mijn N82 moet doen – en dat is voorwaar geen straf – viel mijn telefoon als boekenleesapparaat af.

De laptop of een netbook dan? Daarvoor geldt gedeeltelijk hetzelfde argument wat bij de telefoon werd genoemd: het scherm is verlicht en daardoor vermoeiend om te lezen. Er is voldoende software beschikbaar om boeken te lezen (bijvoorbeeld Lexcycle’s Stanza of de hiervoor genoemde mobipocket), zelfs de standaard PDF leesprogramma’s zouden kunnen voldoen maar ook de vormfactor gooit roet in het eten. Een heel keyboard hangt er in de ik-ben-een-boek-aan-het-lezen-modus een beetje eenzaam en verlaten bij. Het is ballast. Het vijfde wiel. De derde persoon bij een date. Kortom: niet gewenst.

Blijft over de speciaal voor het doel gemaakte e-book reader met e-paper als scherm. Daarvan zijn er verschillende. Helaas vallen er al twee af: de Amazon Kindle en de Sony Reader Digital Book om de simpele reden dat deze niet in Nederland verkrijgbaar zijn. Het schijnt dat de Sony via-via wel hier naartoe te halen is maar er is nog een probleempje met deze twee readers: ze zijn nogal hardgrondig gekoppeld aan de winkels van hun makers. Bij de Amazon Kindle vind ik dat niet zo’n probleem – het is tenslotte een boekwinkel. Maar Sony als boeken verkoper? Een gevoelskwestie waarschijnlijk maar dat voelt niet helemaal lekker aan.

Er zijn gelukkig nog meer e-book readers op de markt. De drie die het meest gebruikt lijken te worden zijn: de Cybook van Bookeen , de iLiad van iRex en de BeBook van Endless Ideas BV. Overigens: allemaal hun kapitalen, ik vermoed dat iRex met hun iLiad afstevent op een verzoekje van Apple om hun naam subtiel doch substantieel te wijzigen maar dit terzijde. De BeBook kwam bij mij boven drijven als de meest geschikte. Vooral omdat dit apparaat de meeste formaten ondersteund. Helaas hebben alle e-readers een ding gemeen… de hoge prijs. Functioneel mag een e-book reader een ‘one trick pony’ zijn. Het apparaat hoeft voor mij maar een ding te kunnen en dat is tekst laten zien op een zo comfortabel mogelijke manier. Dat ik voor die functionaliteit rond de drie honderd Euro of meer kwijt ben vind ik nog wat overdreven. Let wel, ik begrijp het wel! De e-paper techniek die er voor zorgt dat de elektronische tekst er uitziet alsof het gedrukt staat is nieuw en nog relatief duur. Daarom kost een eenvoudig apparaat met een paar knopjes en een naar huidige maatstaven minuscuul geheugen ook zoveel. Dat neemt echter niet weg dat ik het er nog niet helemaal voor over heb.

En dan kom ik terug bij de twijfel waar ik dit stukje mee begon. Als je namelijk beseft dat de BeBook met honderd boeken voorgeïnstalleerd komt en er, dankzij de vele ondersteunde formaten nog vele duizenden boeken (legaal!) gratis te vinden zijn op het Internet dan wordt de prijs al minder hoog. Honderd boeken voor net geen driehonderd Euro is nog geen drie Euro per boek. Een snelle blik op de lijst boeken die op de BeBook staan leert mij dat daar een redelijk aantal boeken uit mijn boekenkast bij staan en anderen mij nieuwsgierig maken. Bovendien zijn er op de site van Endless Ideas BV. nog vele (snelle schatting 22.000) boeken te downloaden. Dit argument is volkomen persoonlijk en daarom is de prijs van een e-book reader ook zo moeilijk een vaste waarde te geven: als je veel Engelse boeken leest in veel verschillende genre’s dan daalt de prijs, relatief gezien, al gauw een heel eind.

De geest zegt: wacht nog even, deze technologie is in ontwikkeling en zal snel beter en goedkoper worden. Het vleesch, het gadget hart zegt: gaat heen en koop!

To e-read, or not to e-read? Die vraag hoef ik niet meer te beantwoorden. De vraag is nu nog slechts: wanneer? Als ik maar lang genoeg wacht met het beantwoorden van die vraag lost het ‘probleem’ zichzelf wellicht op. Voorlopig heb ik nog genoeg te lezen op de traditionele wijze. Maar toch he…

0 Shares:
1 comment

Comments are closed.

Dit artikel is 2.753 keer gelezen