Een verhaal beginnen met ‘toen’ is gevaarlijk. Het riekt al gauw naar “In mijn tijd…” en “Toen ik jong was…” maar ik doe het toch:

Toen TV nog werd gevoed door een antenne en TV studio’s nog voorzien waren van koperdraadjes die wel eens konden breken gebeurde het wel eens dat er plotseling een “EVEN GEDULD A.U.B” testbeeld werd uitgezonden. De grappen dat Willem Duys even een kopje sterke koffie moest drinken of dat Maartje van Weegen even een plas moest doen hadden al gauw een baard en geduldig wachtte men tot het testbeeld weer verdween en het programma weer werd hervat.

tvIn deze moderne tijd van YouTube is de Internet Provider de meest aannemelijke boosdoener als het mis gaat met het beeld. Hoewel, vandaag bleek toch maar weer dat terwijl de TV de ergste storingsgevoeligheid heeft uitgebannen, de nieuwe media nog steeds kampen met knellende kinderschoenen. op bescheiden schaal produceer ik video’s voor het Internet. Het is iets wat ik mezelf aan het leren ben en waarbij ik de vergelijking met Van Kooten en de Bie schielijk uit de weg ga. Ondanks dat neem ik het wel serieus en ik stop er redelijk wat tijd in. Een aflevering van “The geek streak two point oh ” neemt, inclusief schrijven toch al gauw anderhalve dag in beslag. Dat is voor ongeveer acht minuten video met een redelijk eenvoudige opzet.

Het is dan teleurstellend als het eindproduct na uploaden naar YouTube niet werkt. Het bronmateriaal ziet het er goed uit maar op YouTube loopt beeld en geluid niet synchroon. Daar zal ongetwijfeld een technische verklaring voor zijn en zoeken in de YouTube helpbronnen levert veel mede-lijders aan dit probleem op maar een oplossing lijkt er niet te zijn. De tip, ‘work around‘ in jargon, is de video opnieuw comprimeren met een ander programma dan iMovie en opnieuw uploaden. Aangezien het om video gaat en ik een bejaarde Mac heb gaat dit even duren. Willem Duys kan zijn koffie rustig opdrinken en Maartje van Weegen kan de NRC even meenemen naar het kleine kamertje.

Helaas heb ik geen testbeeld voorhanden dus de slechte versie blijft nog even beschikbaar tot de nieuwe, hopelijk YouTube compatible versie klaar is. Gelukkig host ik de video op meerdere plaatsen en op zowel blip.tv als op archive.org staan goede versies waarnaar ik vanaf mijn blog kan linken. Blijkbaar hebben die sites geen last van de “EVEN GEDULD A.U.B”-bug die het probleem bij YouTube veroorzaakt. Maar deze sites werpen weer heel andere netelige kwesties op in hun gebruikers-interface ontwerp en algemene video afhandeling.

Het is duidelijk: video hosting op het web is al heel ver maar het is er nog niet helemaal. Het zijn echter knellende kinderschoenen en ik weet zeker dat over een paar jaar dit soort problemen uit de wereld en vergeten zijn. Video op het Internet is een heet omstreden perk waar de grote spelers veel dukaten denken te gaan verdienen. Zij zullen er daarom ook alles aan doen zo snel mogelijk hun Pinocchio’s te ontgroeien en naar Mephisto’s over te gaan.

0 Shares:
1 comment
  1. Ik heb vele frustrerende avonden gehad met YouTube. Ik gebruik nu gewoon Vimeo.

Comments are closed.

Dit artikel is 5.004 keer gelezen