Het is zeer waarschijnlijk dat jij – de lezer – veel gebruik maakt van de service van Google. Denk aan je Gmail account, Google maps en natuurlijk Google search. Maar het bedrijf dat – zoals we allen weten – van zins is de wereld te domineren biedt veel meer dan mail en zoekfunctionaliteit. Vandaag kijken we naar een aantal Google functies die je moet kennen en mag gebruiken.

Gmail Superstars

Je gebruikt de functie waarbij je een sterretje kan toewijzen aan een bericht vast wel eens. Nu is er Gmail Superstars. Hiermee heb je niet alleen een geel sterretje tot je beschikking, maar een hele regenboog aan kleuren en verschillende icoontjes. Handig om je e-mail nog beter te ordenen. Om deze functie van Gmail in te schakelen doe je het volgende. Ga naar Instellingen –> Algemeen. Staat je Gmail ingesteld op de taal Nederlands? Verander dit dan naar English (US). Je hebt nu als het goed is extra functionaliteit, waaronder het tabje Labs. Selecteer die tab en scroll naar Superstars. Activeer de nieuwe functie en sla je aanpassingen op. Vanaf het tabje General kun je nu nieuwe icoontjes toevoegen of gebruikte icoontje verwijderen. Wil je een icoontje aan een bericht toewijzen? Klik dan net zolang op het sterretje voor het bericht tot je het juiste icoontje te pakken hebt.

Google zoeken in blogs

Deze is vooral interessant als je zelf een blog hebt. Met deze Google zoekmachines doorzoek je specifiek de blogosphere (het geheel aan blogs – al heb ik begrepen dat ik de term niet meer mag gebruiken) op een door jou gekozen keyword. Bijvoorbeeld de naam van je eigen blog. Het geeft je inzicht in wie er naar je linkt. Dat inzicht kun je op meerdere manieren verkrijgen en dus ook via deze zoekmachine.

Google Talk

Heb je net als ik nog steeds MSN? Met dat irritante startvenster en al die reclame. Niet meer doen. Google Talk zeurt veel minder aan je hoofd en werkt verder prima. Daarnaast kun je ermee bellen (van pc naar pc dan) en hoewel dat verder niet heel bijzonder is, is het toch fijn om te weten dat het kan.

Google docs

Met Google Docs maak je spreadsheets, presentaties, tekstdocumenten en zelfs formulieren. Die bewaar je dan online (je kunt ze ook downloaden) zodat je overal bij je documenten kunt. En dat alles natuurlijk gratis: Office eat your heart out. Nog mooier is dat je de documenten kunt delen. Met een paar mensen of met iedereen. Zo kun je samen aan een presentatie werken, mensen om input vragen bij een verhaal etc.

Gmail sneltoetsen

Met behulp van de gmail sneltoetsen kun je met een druk op de knop een nieuwe e-mail aanmaken, je mails doorzoeken, archiveren, verwijderen en nog veel meer. Gmail sneltoetsen zet je aan door in Gmail te klikken op Instellingen en dan te kiezen voor Sneltoetsen inschakelen. Klik hier voor een lijst van alle sneltoetsen.

Webgeschiedenis

Deze Google service is eigenlijk een beetje creepy. Niet omdat je niet weet dat Google vreselijk veel informatie over je heeft, maar omdat het toch elke keer weer schrikken is wanneer je het bewezen ziet. Op Google webgeschiedenis wordt bijgehouden wat je allemaal via Google hebt gedaan. Op welke zoektermen je hebt gezocht, welke betaalde links je hebt aangeklikt, welke boeken je doorgekeken en nog veel meer.

Google sets

Wat je hier nou mee moet? Het enige wat ik kan bedenken is dat je het gebruikt om te brainstormen. Vul wat woorden in die bij elkaar horen (wel in het Engels graag). Denk bijvoorbeeld aan pillow, bed, sheets. Google sets voeg er predictions aan toe die bij je termen horen. Ach geinig is het wel.

Gmail Offline

Als laatste nog een Gmail functie. De tijden dat je zonder verbinding je mail niet kon bekijken zijn voorbij. Activeer Gmail offline en je kunt altijd bij je webmail. Verander indien nodig via Instellingen je taalinstellingen naar English (US). Kies voor Labs en activeer Gmail Offline. Eenmaal geactiveerd kun je via de link Offline (bovenin je inbox) de berichten downloaden naar je computer. Voor wie echt geen mailprogramma wil gebruiken, want daarin kun je je Gmail natuurlijk ook gewoon bewaren.

0 Shares:
Dit artikel is 3.885 keer gelezen