infoHet Internet is uitermate geschikt om kennis te vergaren. Google, Wikipedia, Mahaloanswers ; allemaal sites waar kennis voor het oprapen ligt. Maar kennis zonder historisch besef is nagenoeg waardeloos. Maak het podium vrij voor archive.org.

In 1996 startte de aan de MIT afgestudeerde Brewster Kahle deze site. De opzet van de site was en is om een digitaal archief aan te leggen van het web. Inclusief digitale versies van films, boeken en muziek. Aangezien Brewster en vrienden al dertien jaar bezig zijn spreekt het voor zich dat je op archive.org niet een, twee, drie bent uitgekeken. Er zit echter een adder onder het gras die echter minder schadelijk is naar mijn idee dan je misschien zou denken. Die adder heet copyright.

Al vanaf het begin heeft The Internet Archive (het bedrijf achter archive.org) in de clinch gelegen met de verschillende autoriteiten op het gebied van intellectueel eigendomsbeheer. Ga op deze site niet op zoek naar de laatste van Miss Spears – al levert een zoekopdracht met haar naam bijzondere dingen op – want die zul je hier niet vinden. Brewster Kahle wil namelijk erg graag ‘in de lucht blijven’ en het aanbieden van copyright gevoelig materiaal zou de site sneller sluiten dan een whisky fles op een AA vergadering. Wat je er echter – mede dankzij het omzeilen van copyright – wel vindt is een enorme hoeveelheid alternatief materiaal. Sommige gedeeltes van de site zou je zelfs kunnen zien als een soort cult versie van YouTube.

Verder kun je archive.org gebruiken als een gratis manier om je data op te slaan. Als ik even mijn situatie als voorbeeld mag gebruiken: bij vlagen maak ik podcasts. Omdat ik het bij vlagen doe zie ik het niet zo zitten om de audio data die het podcasten voortbrengt en de daarbij horende data-stroom via een commerciele hoster aan te bieden. Archive.org biedt mensen zoals ik de mogelijkheid om hun podcasts via hun servers bij de luisteraars te krijgen. Zij zorgen voor de opslag en de data-stroom en jij zorgt voor de content en via je een blog voor de RSS-feed. Archive.org krijgt hiermee een beeld van wat er in een bepaalde periode in de historie speelde. Mijn podcast geeft hun een tijdsbeeld.

Een goed voorbeeld van deze historische waarde biedt bijvoorbeeld de “wayback machine”. Deze module op de site archiveert websites. 1996 lijkt nog niet zo lang geleden toch? Kijk voor de grap hier eens naar. Blokkig en veel primaire kleuren, geen foto te bekennen. Het internet is enorm veranderd in die net iets meer dan tien jaar. Archive.org drukt je wat dat betreft met de neus op de feiten.

In de rubriek ‘moving images‘ is ook veel verborgen goud te vinden. Propaganda films, indie films en oude bioscoop films die door de copyright houders zijn vergeten. En daar zitten pareltjes tussen met soms later bekend geworden sterren in hun vroege rollen. Kijk bijvoorbeeld eens naar “Beat the devil” uit 1953 met Humphrey Bogart, Gina Lollobrigida en Peter Lorre. Gewoon een leuke film en dankzij archive.org kost het helemaal niks om deze film te bekijken. En zo zijn er nog legio andere films te krijgen. Ja krijgen!

En wil je weten hoe ze in 1834 aankeken tegen het dierenrijk? Hier kun je een boek bekijken uit die tijd waar dat precies in beeld wordt gebracht: The animal kingdom, arranged according to its organization, serving as a foundation for the natural historyanimals : and an introduction to comparative anatomy (1834) of .

Al met al is archive.org een site waar je niet snel uitgekeken raakt. Het is een soort Internet museum geworden en ik zou bijna zeggen, dankzij de copyright maffia een curieus museum. Een museum voor snuffelaars. Voor diegene die wel eens in Oxford zijn geweest, archive.org is een beetje het Pitt Rivers museum van het Internet. Veel plezier met het ontdekken van deze site.

0 Shares:
Dit artikel is 3.552 keer gelezen