Dit jaar doe ik voor de tweede keer mee aan de Grote Griepmeting. Elk jaar, als het weer tijd is voor de griepprik, gaat deze meting van start. Via internet houden inmiddels zo’n 40.000 mensen elke week hun griep- en verkoudheidsverschijnselen bij. Onderzoekers hopen ermee te kunnen volgen hoe de griep zich deze winter verspreidt. Op degrotegriepmeting.nl is al een indrukwekkend overzicht te zien. Het kaartje komt redelijk betrouwbaar op mij over. De randstad, waar de grootste concentratie zieken is te zien, is nu eenmaal dichtbevolkt en griep en verkoudheid uitermate besmettelijk. Wonend in Amsterdam en werkend in Utrecht omring ik me de laatste tijd inderdaad dagelijks met kuchende en snuffende vrienden en collega’s.  (Misschien moet ik maandag uit voorzorg maar niet naar kantoor gaan. Ik zie een alarmerend rood griepkruisje staan in de regio Utrecht).

Prima initiatief lijkt mij, tijd om de statistieken aan te vullen met mijn gegevens.  Ik ben al bekend op deze website, dus ik beperk me tot het daadwerkelijke invullen van eventueel lichamelijk ongemak.

Het eerste scherm (ik weet niet van hoeveel schermen in totaal, dat staat niet aangegeven) geeft meteen al verwarring. Ik moet aangeven of ik geen, of 1 of meer van onderstaande symptomen had of heb. Het formulier laat gerust toe dat ik zowel geen, als een of meer symptomen aanvink.  Ik zou op z’n minst een foutmelding verwachten.  Dat lijkt me een heel basale functionaliteit. En wat is dat – op deze pagina loze – veld onderaan de vraag genaamd ‘Toelichting’? Waarschijnlijk wordt dit veld elders wel gevuld, maar als het leeg is is het nutteloos om te tonen.

Mijn symptomen brengen me naar het volgende scherm. Daarin wordt gevraagd of ik wil aangeven wanneer de symptomen zijn begonnen. Ik kan uit een drop-downmenu data kiezen die tussen twee weken geleden en nu liggen. Ik kan daardoor maar 1 datum selecteren. Wat nu als je neus op 2 november begon te lopen, je ogen op 4 november begonnen te tranen en je sinds 6 november ‘s nachts ligt te hoesten? (Ik ben best zielig). Ik pak het gemiddelde maar en kies voor 4 november. En wat doen trouwens die grijze codes – die ik trouwens overal in deze enquête tegenkom – achter de opties. Die hoef ik toch niet te zien?

Vervolgens wil de Griepmeter weten of ik op of na 4 november mijn temperatuur heb gemeten. Op een scherm kan ik zowel ‘nee’ als uit 8 verschillende lichaamstemperaturen kiezen. Weer zoiets: als ik ‘nee’ antwoord, verwacht ik dat ergens wordt aangegeven dat ik verder kan, zonder langs alle andere opties te moeten gaan.

Op het volgende schermen beantwoord ik de vragen of ik met de symptomen naar de huisarts ben gegaan en of ik door de symptomen thuis ben gebleven.

Daar zie ik dat het eerder genoemde toelichtingsveld ook een pluspunt kan zijn. Want waar veel enqueteurs verzuimen je te vertellen waarom je bepaalde info verstrekt, wordt dat hier wel prima aangegeven.

Dan kom ik bij de laatste vraag. Die geen laatste vraag is, want in het scherm verschijnt de mededeling dat de vorige vraag de laatste vraag was (volgt u het nog?). Volgende week krijg ik een herinneringsmail voor de wekelijkse griepmeting. Bij de Toelichting staat nu de mededeling ‘Tot volgende week, of eerder mag ook!’.

Net als ik die informatie nader op me in wil laten werken (wekelijkse meting, tot volgende week, maar eerder mag ook?) schiet de vragenlijst van mijn scherm en komt automatisch het beginscherm weer in beeld.

Terug dan maar even. Helaas ontdek ik dan dat er geen terugweg meer mogelijk is. Ik kan niet terugzien wat ik heb ingevuld, ook kan ik niets herzien of de vragen teruglezen.  Later kom ik er wel achter dat als ik op ‘de vragenlijst’ in mijn linkermenu klik, ik de vragenlijst opnieuw kan invoeren en dat mijn vorige versie dan gewist wordt. (Hoe vaak kan ik dat doen voordat mijn gegevens in de meting worden verwerkt?).

Mijn algehele indruk is dat er sinds de ontwikkeling van de vragenlijst er verder niet veel meer naar is gekeken. Er is meer op functionaliteit gelet dan op gebruiksvriendelijkheid. (Al zet ik bij het functionele deel ook mijn vraagtekens). Ik blijf na het invullen met wat vragen achter en ik heb ook geen idee wat ik nu eigenlijk heb ingevuld. Ik kan het nergens terug zien, ook niet van de vorige weken. De anwoordopties kennen hier en daar vreemde beperkingen of juist teveel vrijheden, waardoor ik het idee krijg dat ik geen adequaat beeld kan geven van mijn gesteldheid.  Ik zou ook wel willen weten op welke ziektesymptomen het systeem bepaalt of iemand griep heeft of verkouden is.

Al met al vind ik het best leuk om aan deze meting mee te doen en de ingevulde gegevens zullen best een aardig beeld geven over hoe de gemiddelde Nederlander eraan toe is.  Met wat aanpassingen hier en daar zullen de deelnemers aan deze meting zich meer betrokken voelen bij hun deelname en de resultaten wellicht iets betrouwbaarder worden.

0 Shares:
3 comments

Comments are closed.

Dit artikel is 3.277 keer gelezen