Snelheid is vaak omgekeerd evenredig met kwaliteit: hoe meer je schrijven afraffelt, hoe slechter leesbaar de tekst wordt. Tegelijkertijd is snelheid een basisvoorwaarde om te slagen op internet. Met pair writing combineer je snelheid en kwaliteit.

Stel je voor dat je vier weken bezig bent om een verslag te schrijven over een congres waar je bij was. Tegen de tijd dat je het publiceert, is iedereen het congres alweer vergeten. En nog belangrijker, er verschenen al tien andere verslagen. Misschien minder goed geschreven, maar wél op een moment dat het onderwerp actueel is. De sleutel tot sneller en beter schrijfwerk is co-productie.

Van pair programming…

In de wondere wereld van het programmeren wordt al langer nagedacht over hoe je slimmer samenwerkt om sneller betere resultaten te leveren. Dit heeft onder meer geleid tot ‘pair programming’. Daarbij zitten twee programmeurs achter één computer. Eentje schrijft de code, de ander kijkt toe. Dit lijkt contraproductief (je verliest de helft van je programmeurs) maar er is uitgebreid onderzoek gedaan naar de effecten van pair programming en je wint er veel mee: de code die zo geschreven wordt, is van hogere kwaliteit (minder bugs, beter onderhoudbaar), er zijn meer mensen die de code kennen (kennisdeling) en de productiesnelheid is hoger.

…naar pair writing?

Het pair-concept kun je tevens toepassen op het schrijfproces. Ook Gerry McGovern is voorstander van pair writing en daar heeft hij goede redenen voor:

  • Je denkt beter na over wat je schrijft
  • Je focus is beter
  • De tone-of-voice is constanter
  • Je begrijpt de content beter
  • Je kunt online copywriting best practices delen

Schrijven is een ambacht en je kunt niet van niet-schrijvers verwachten dat ze dit beheersen. Maar als je samen met inhoudelijk experts achter het scherm gaat zitten, leer je elkaars problemen kennen en elkaars expertise waarderen. Je hoeft je documenten dan niet die eindeloze rondreis te laten maken langs de product manager, communicatiespecialist, marketeer, legal specialist of compliance medewerker. In plaats daarvan voer je in samenspraak de aanpassingen uit. Op die manier wordt de flow van de tekst beter, blijft het verhaal intact én worden de tekstdoelen (bijv. op het gebied van branding, conversie of service) gehaald. Bovendien profiteer je allemaal van dit leerproces en schrijf je de volgende keer samen nóg sneller en beter.

Ervaringen

Als het even kan, kruip ik samen met collega’s of specialisten van mijn opdrachtgever achter de laptop. Om de eerste versie van een tekst te schrijven of om samen de eindredactie te doen. Dat laatste is minder tijdrovend voor de opdrachtgever. Bij lange trajecten probeer ik in ieder geval de eerste teksten op deze manier aan te pakken. Want door samen over de tekst te praten, leer je beiden veel. Die gesprekken zijn waardevol omdat ze voor kennisoverdracht zorgen én direct de kwaliteit van de tekst verhogen. Stel dat je met een collega over het eerdergenoemde congres napraat en tegelijkertijd schrijft, dan zal jullie analyse beter zijn dan die van een eenling. Soms lukt het niet om fysiek bij elkaar te zitten, maar Google Docs compenseert veel.

Doe jij al aan pair writing? Wat zijn je ervaringen? Heb je tips? Laat het weten in de comments!

0 Shares:
3 comments
  1. Leuk idee! Samen schrijven vind ik eerlijk gezegd een crime…. Maar samen eindredactie doen vind ik heel fijn werken. Wat ik er wel lastig aan vind, is dat ik soms even tijd nodig heb om te bedenken waarom iets beter op een andere manier geschreven kan worden. Ook m’n concentratie is anders als ik samen met iemand aan een tekst werk. Wat ik nu vaak doe, als ik iemand coach op schrijven, is dat ik de teksten van tevoren al lees en (deels) redigeer om dan tijdens een gesprek de teksten te bespreken. Ik ben benieuwd hoe jij dat aanpakt!

  2. Heel interessant concept! Het is nieuw voor mij.
    Ik vraag mij wel af in hoeverre het ook echt gaat werken bij pair writing. Bij programming heb je minder verschillenden keuzes en is het makkelijker om fouten aan te wijzen. Schrijven heeft ook een groot subjectief (stijl) deel in zich. Krijg je daar geen eindeloze discussies over? Ik ben heel benieuwd naar ervaringen van anderen, want zoals gezegd spreekt het concept an sich mij aan!

  3. ik denk dat het kan helpen als er al iets is geschreven voordat je bij elkaar gaat zitten. Dan heb je iets heel concreets om over te praten. Een alternatief is om eerst samen over de structuur van de tekst na te denken: wat moet er allemaal aan bod komen en in welke volgorde? Wat is precies de boodschap? En dan 1 persoon de eerste creatieve slag te laten doen, waarna je samen weer verder werkt.

Comments are closed.

Dit artikel is 8.552 keer gelezen