Gehackt worden of een datalek hebben, is iets wat je als bedrijf écht niet wil. Het kan voor erg veel problemen zorgen als vertrouwelijke gegevens openbaar worden, je reputatie krijgt een knauw en je loopt bovendien het risico een fikse boete te moeten betalen door de AVG.

Er zijn dus genoeg redenen om ervoor te zorgen dat jouw organisatie goed beveiligd is tegen datalekken. In dit artikel geven we 4 tips om je data goed te beveiligen. 

1. Zorg voor een duidelijke bedrijfsregelgeving

Wil je een datalek voorkomen? Dan is het belangrijk dat elke persoon in de organisatie de gevaren van een datalek weet. Zorg voor een specifieke training tijdens het onboarding-proces van een nieuwe medewerker en stuur elke paar maanden een herinneringse-mail waarin het belang van databeveiliging wordt onderstreept. Een bekende manier waarop cybercriminelen bedrijfsdata ontfutselen, is via phishing en malware. Zorg ervoor dat je medewerkers dit soort e-mails kunnen herkennen en meteen melden. 

2. Kies voor encryptie

Encryptietechnologie zorgt ervoor dat digitale gegevens onleesbaar worden voor derden. Indien er toch gegevens in verkeerde handen terechtkomen, dan is deze data onleesbaar waardoor er niets mee kan gebeuren. Er moeten wel duidelijke afspraken worden gemaakt over encryptie; als dit niet gebeurt, dan ziet De Autoriteit Persoonsgegevens deze encryptie als onrechtmatige verwerking van persoonsgegevens. Zorg er dus voor dat je datamanagement correct wordt verwerkt. 

3. Een IT-check door een extern bedrijf

Voorkomen is beter dan genezen, zeker in het geval van datalekken. Daarom is het een goed idee om samen te werken met een extern bedrijf, dat je IT infrastructuur geregeld checkt op zwakke plekken. Er bestaat onder meer speciale software die een melding geeft als er als ‘verdacht’ gelabelde handelingen worden uitgevoerd, denk aan het kopiëren van gevoelige gegevens op USB-sticks. 

4. Verwijder oude, onnodige gegevens

Hoe minder data je bedrijf bijhoudt, hoe minder kans op een lek. Veel bedrijven houden echter heel wat gegevens bij die geen nut meer hebben. Daarom is het belangrijk om gegevens die niet bewaard hoeven te worden volgens de bewaartermijn geregeld te verwijderen. Zo bewaar je geen onnodige gegevens die je bij een datalek in de problemen kunnen laten komen. 

Veel succes!  

0 Shares:
Dit artikel is 13.102 keer gelezen