Een ‘smart home’, een huis waarin je dankzij techniek veel gemak ervaart, wie wil dat nou niet? Veel mensen, blijkt uit de cijfers en het worden er naar verwachting nog veel meer. Ondanks al het plezier dat je van die slimme apparaten kunt hebben, is het verstandig om je bewust te zijn van de risico’s die eraan kleven. Want zo slim zijn die apparaten nog niet.

Banken brengen wel eens zinnige rapportages uit, gebaseerd op zinnig onderzoek. Ik vond zo’n zinnig rapport van de ING, gebaseerd op onderzoek van KANTAR, over slimme apparaten. Het blijkt dat we met z’n allen vijf keer zoveel op internet naar ‘smart home’ zoeken als vijf jaar geleden. En een flink percentage van ons heeft ook slimme apparaten in huis. Het laagdrempeligst zijn blijkbaar de apparaten die op sensoren werken; meer dan een derde van de Nederlanders heeft zo’n apparaat in huis. Bijna een derde heeft een apparaat dat je met de smartphone kunt bedienen en 11% heeft er een die op spraak werkt. 60% van de Nederlanders zegt te overwegen om binnen vijf jaar ten minste één slim apparaat te kopen.

Sensorische apparaten

Enig idee waar je aan moet denken bij apparaten die werken op sensoren? Het gaat dan om het detecteren van een bepaalde situatie waarop een apparaat iets gaat doen. Bijvoorbeeld een sensor die opmerkt dat het koud en donker wordt en de verwarming en verlichting aanzet. Mooi zou zijn als zo’n sensor ook gelijk de jaloezieen dichtdoet of het rolgordijn uitrolt. Hoe lekker is het als je ’s avonds thuis kan komen in een warm en knus huis! Maar dat is blijkbaar raamdecoratie die nog niet samenwerkt met sensoren. Maar dat komt vast snel! Misschien zijn er zelfs nu al mensen die dat zelf in elkaar geknutseld hebben. Je blijkt namelijk ook zelf te kunnen knutselen (jij misschien, ik niet).

Smartphonebediening

Dan heb je de apparaten die je met je smartphone kunt bedienen en daar zijn al veel meer mogelijkheden. Zo kun je uiteraard je gordijnen en verlichting op afstand bedienen, maar denk ook aan een camera en intercomsysteem bij je voordeur, een stofzuiger, bloempotten, je koffiezetapparaat, koelkast en de thermostaat. Er bestaan ook al (dure) alles-in-een-systemen: domotica-systemen. Ideaal natuurlijk zodat je niet tig apps nodig hebt op je telefoon. Zelf heb ik nu een tandenborstel die je ‘smart’ kunt maken zodat je poetsadvies krijgt. Ik vond de meerwaarde nogal gering tegenover het afstaan van allerlei van mijn gegevens, dus ik heb deze optie gelaten voor wat ‘ie is.

Chaos op de markt

De markt van slimme apparaten blijkt behoorlijk chaotisch momenteel, want een nieuwe markt die nog groeit in 2020. Elk apparaat werkt weer met zijn eigen protocol waardoor verschillende slimme apparaten vaak ook niet met elkaar kunnen communiceren. Een eigen kwaliteitskeurmerk is er (nog) niet, dus iedereen kan op deze markt zijn slag slaan en producten ontwikkelen en verkopen.

Veiligheid ondergeschoven kindje?

Door al die cowboys op de markt, lijkt veiligheid een ondergeschoven kindje. Slimme apparaten zijn op dat gebied nog niet echt slim. Gelukkig gaan steeds meer mensen inzien dat hun privacy en hun data een groot goed zijn. Slimme apparaten moeten hun werk doen en tegelijkertijd zo veilig mogelijk zijn tegen hacken. Word je gehackt, dan kan de hacker je apparaat overnemen en/of de gegevens die over jou zijn opgeslagen in het apparaat, overnemen. Beide niet heel fijn. Niet voor niks zijn apparaten die op spraak werken nog het minst populair onder Nederlanders; toch geen fijn idee als iemand al je gesprekken kan afluisteren. Belangrijk is dus ook dat de slimme apparaten veilig zijn en door tijdige updates veilig blijven. Dat is een service die je naar mijn idee mag verwachten van de fabrikant.

Eigen verantwoordelijkheid

Maar daarnaast heb je als eigenaar van een slim apparaat natuurlijk ook een eigen verantwoordelijkheid. Koop het apparaat bij een betrouwbare aanbieder (Google is your best friend), zorg voor een sterk wachtwoord en haal die updates binnen als ze er zijn!

Welke slimme apparaten heb jij al in huis of denk je binnenkort aan te schaffen?

 

0 Shares:
Dit artikel is 5.172 keer gelezen